15 απίθανες οφθαλμαπάτες ιδανικές για τους λάτρεις του μυστηρίου

Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν τις οπτικές ψευδαισθήσεις ενώ άλλοι δεν τις αντέχουν. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τις αγαπούν και έχουν αδυναμία στα πράγματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν, σας έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη.

Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις καλύτερες οπτικές ψευδαισθήσεις που υπάρχουν. Είστε έτοιμοι να τις απολαύσετε;

Η σπείρα του Fraser

Αυτή η ψευδής οπτική ψευδαίσθηση δημιουργείτε από επικαλυπτόμενα τμήματα που φαίνεται να δημιουργούν μια σπείρα. Στην πραγματικότητα, τα τόξα είναι μια σειρά από κανονικούς κύκλους.

Η ψευδαίσθηση Ebbinghaus

Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση της αντίληψης του σχετικού μεγέθους ονομάστηκε από τον Γερμανό ψυχολόγο Hermann Ebbinghaus. Σκοπός της είναι να μην αντιληφθείτε σωστά το μέγεθος των κύκλων. Σε αυτή την περίπτωση, όπως φαίνεται στην εικόνα, οι δύο κύκλοι του ίδιου μεγέθους τοποθετούνται κοντά ο ένας στον άλλον. Ο ένας περιβάλλεται από μικρούς κύκλους ενώ ο άλλος από μεγάλους. Ο κεντρικός κύκλος στα δεξιά μοιάζει μεγαλύτερος από τον αριστερό κεντρικό κύκλο.

Ψευδαίσθηση αδύνατου κύβου

Ο αδύνατος κύκλος εφευρέθηκε από τον Charles Cochran το 1966. Η ψευδαίσθηση του βάθους σε αυτή την εικόνα προκύπτει εξαιτίας εσφαλμένων συνδέσεων μεταξύ των γωνιών του κύβου. Μη προσπαθήσετε να ξετυλίξετε το μυστικό αυτής της μη ρεαλιστικής εικόνας.

Ψευδαίσθηση Zollner

Σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση, οι παράλληλες γραμμές που διασχίζονται από ένα πλήθος σύντομων γραμμών, φαίνεται να αποκλίνουν. Αυτό το φαινόμενο ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα μοτίβο υφάσματος από τον γερμανό αστροφυσικό Johann Zollner το 1869.

Ψευδαίσθηση Jastrow

Αυτή η ψευδαίσθηση αποδείχθηκε πρώτη φορά από τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow και έγκειται στο γεγονός πως δύο όμοια στοιχεία φαίνονται διαφορετικά στο μέγεθος όταν ορίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Το τρίγωνο Kanizsa

Ονομάστηκε έτσι από τον ψυχολόγο Gaetano Kanizsa. Για να αποδείξει πως οι άνθρωποι βιώνουν την πραγματικότητα όχι όπως είναι αλλά όπως φαίνεται μέσα από ειδικά φίλτρα που ονομάζονται νοητικά μοντέλα, ζωγράφισε μια σειρά από γεωμετρικά σχέδια δίνοντας την εντύπωση πως υπάρχει ένα φωτεινό λευκό τρίγωνο στο κέντρο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα φωτεινό τρίγωνο.

Ψευδαίσθηση Poggendorff

Είναι μια κλασσική οφθαλμαπάτη και πήρε το όνομα του Johann Poggendorff, ενός γερμανού φυσικού. Ένας επιστήμονας την ανακάλυψε σε μια φωτογραφία που έλαβε από τον διάσημο αστρονόμο F. Zollner. Η οφθαλμαπάτη δείχνει πως η μαύρη γραμμή στα αριστερά μοιάζει να είναι συνέχεια της μπλε γραμμής. Στην πραγματικότητα, οι μαύρες και οι κόκκινες γραμμές ενώνονται. Έκπληξη προκαλεί πως δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ως σήμερα.

Blivet

Είναι επίσης γνωστή και ως αδύνατη τρίαινα ενώ αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα των γεωμετρικών οφθαλμαπατών. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα προσπαθήσετε, δεν υπάρχει πιθανότητα να κατανοήσετε το σχήμα. Απλά δεν υπάρχει!

Η ψευδαίσθηση White

Με την πρώτη ματιά, αυτή η ψευδαίσθηση φαίνεται να αντιβαίνει τη λογική. Τα γκρι τετράγωνα έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα αλλά μοιάζουν διαφορετικά λόγω των αντίθετων γειτονικών χρωμάτων. Του λευκού και του μαύρου.

Ψευδαίσθηση κίνησης

Ορισμένες αντιθέσεις χρωμάτων και σχημάτων κάνουν το μοτίβο της εικόνας να μοιάζει πως κινείτε ενώ είναι σταθερό.

Ψευδαίσθηση Hermann

Ο Ludimar Hermann ανακάλυψε αυτό το οπτικό εφέ το 1870 καθώς διάβαζε ένα βιβλίο για τον ήχο, του John Tyndall. Σε αυτή την ψευδαίσθηση, οι «φασματώδεις» γκρι κηλίδες εμφανίζονται στις διασταυρώσεις των λευκών γραμμών στο μαύρο φόντο. Αν προσπαθήσει κανείς να κοιτάξει απευθείας σε αυτές, εξαφανίζονται.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι ή δύο κιθαρίστες;

Απλά κοιτάξτε αυτό το αξιολάτρευτο ζευγάρι ηλικιωμένων. Τώρα κοιτάξτε λίγο καλύτερα. Τι βλέπετε αυτή τη φορά;

Απατηλό περιστρεφόμενο αποτέλεσμα

Εστιάστε τα μάτια σας στη μαύρη τελεία στο κέντρο και μετακινήστε το κεφάλι σας ελαφρά μπρός και πίσω. Κοιτάξτε και πάλι την εικόνα, θα δείτε τους εξωτερικούς κύκλους να περιστρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Η ψευδαίσθηση «The Wall Cafe»

Κοιτάξτε προσεκτικά στην εικόνα. Με την πρώτη ματιά οι γραμμές μοιάζουν καμπυλωτές αλλά στην πραγματικότητα είναι παράλληλες. Αυτό το οπτικό φαινόμενο ανακαλύφθηκε από τον Richard Gregory στο Cafe Wall, στο Bristol από όπου και πήρε το όνομά του.

Περιστρεφόμενες ρόδες

Δείτε την εικόνα. Είναι πιθανό να δείτε τις ρόδες να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά αν επικεντρωθείτε ξεχωριστά σε κάθε τροχό, αυτός θα σταματήσει να περιστρέφετε σε αντίθεση με τις άλλες εικόνες που θα συνεχίσουν να κινούνται.

Πηγή: tilestwra.com

Related posts

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα

Με φόρα έρχεται η κακοκαιρία ATENA: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο έλεος των φαινομένων που φέρνει στο πέρασμά της

Αθήνα: Έλληνας σώριασε στο έδαφος αλλοδαπό που επιχείρησε να τον ληστέψει (video)