Η NASA έστειλε έναν Αστροναύτη στο Διάστημα ενώ ο δίδυμος Αδερφός έμεινε πίσω στη Γη. Δείτε τα Αποτελέσματα του πειράματος!

Πρόσφατα η NASA δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα, ίσως σε μία από τις πιο περίεργες διαστημικές έρευνες στην ιστορία των ανθρώπινων πτήσεων.

Ο Scott και ο Mark Kelly είναι δίδυμα ομοζυγωτικά αδέλφια και αστροναύτες που έλαβαν μέρος στο ακόλουθο πείραμα: ο Scott ταξίδεψε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με άλλους αστροναύτες για 340 ημέρες, και ο Mark έμεινε στη Γη. Το επιστημονικό project, που ονομάζεται Μελέτη Διδύμων συστάθηκε για να μελετήσει την επίδραση των μεγάλων διαστημικών πτήσεων στην υγεία του ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα, τα δίδυμα αδέρφια μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό και έδωσαν στους επιστήμονες τεράστιες ποσότητες ιατρικών δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν στο άμεσο μέλλον. Αλλά έγιναν γνωστά κάποια αποτελέσματα και είναι πολύ περίεργα.

Στα ανθρώπινα χρωμοσώματα βρίσκονται τα αποκαλούμενα τελομερή, όπου το μήκος τους μειώνεται με κάθε κυτταρική διαίρεση. Δεν μπορούν να διαιρούνται επ’ άπειρον και έτσι είναι ένας παράγοντας γήρανσης. Τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα τελομερή του Scott ήταν μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα τελομερή του αδερφού του. Όταν ο αστροναύτης επέστρεψε στη Γη, τα τελομερή του γρήγορα επέστρεψαν στα επίπεδα του προκαταρκτικού ελέγχου.

Βρέθηκαν επίσης και κάποιες διαφορές στο DNA των αδερφών, ωστόσο, οι δείκτες επίσης επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδά τους, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Για τους επιστήμονες ακόμη δεν είναι σαφές, και η NASA σχεδιάζει να διεξάγει επιπλέον μελέτες με άλλους αστροναύτες.

Παρεμπιπτόντως, το πείραμα με τους διδύμους αδερφούς Kelly μας φέρνει στο νου το «παράδοξο των διδύμων»: στο πλαίσιο της θεωρίας της σχετικότητας, ο Αϊνστάιν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα που πλησιάζει στην ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος επιβραδύνεται. Έτσι, ο Scott θα μπορούσε να είναι ελαφρώς νεότερος, περνώντας ένα χρόνο στο διαστημικό σταθμό. Φυσικά, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν κινείται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά ίσως σύντομα τα αποτελέσματα των ερευνών να δώσουν απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα της γήρανσης του ανθρώπου.

Και ποιος ξέρει, ίσως χάρη στις διαστημικές αποστολές, η ανθρωπότητα θα εφεύρει ένα σκεύασμα που θα προσφέρει αιώνια νιότη.

Credit: Adme

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta