Η Επιστήμη ΜΙΛΗΣΕ: Βγάζεις Συχνά Selfie; Αν ΝΑΙ, τότε είσαι Διαταραγμένη Προσωπικότητα!

Όλοι μας έχουμε κάποιους φίλους που το παρακάνουν με τις σέλφι. Και χάρη σε κάποια νέα στοιχεία, έχουμε πραγματικά λόγο να ανησυχούμε. Βλέπετε, οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει την ψυχαναγκαστική συνήθεια να βγάζει κανείς σέλφι με κάποια προβλήματα ψυχικής υγείας και προσωπικότητας.

“Αυτό σίγουρα ισχύει μόνο για όσους τραβάνε πάρα πολλές σέλφι”, θα σκέφτεστε. Βασικά, όχι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ακόμα και 3 σέλφι τη μέρα είναι λόγος ανησυχίας. Ας δούμε με ποιες διαταραχές συνέδεσαν οι ειδικοί τις σέλφι.

Ναρκισσισμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με πολύ ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας τείνουν να ανεβάζουν περισσότερες σέλφι στα κοινωνικά δίκτυα. Η επεξεργασία μιας σέλφι πριν ανέβει είναι δείγμα ακόμα μεγαλύτερου ναρκισσισμού.

Οι νάρκισσοι έχουν ανάγκη τον θαυμασμό για να λειτουργήσουν. Η δημοσίευση μιας σέλφι τους επιτρέπει να λαμβάνουν αυτόν τον θαυμασμό με την μορφή των like και των σχολίων. Αυτός ο θαυμασμός είναι απίστευτα παραπλανητικός λόγω της ανειλικρινούς φύσης των κοινωνικών δικτύων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νάρκισσοι δεν το παίρνουν πάνω τους, φυσικά.

Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας

“Δύο στους τρεις ασθενείς που με επισκέπτονται με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας από τότε που έγιναν της μόδας τα κινητά με κάμερα έχουν τον ψυχαναγκασμό να βγάζουν και να ανεβάζουν συνεχώς σέλφι στις σελίδες των κοινωνικών δικτύων”, λέει ο ψυχολόγος David Veale.

Ένας Βρετανός έφηβος με αυτή την διαταραχή αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν δεν κατάφερε να βγάλει μια τέλεια σέλφι. Ο 19χρονος Danny Bowman περνούσε 10 ώρες βγάζοντας ως και 200 σέλφι τη μέρα. Δεν βγήκε από το σπίτι τους για 6 ολόκληρους μήνες.

Φυσικά, η περίπτωση του Danny είναι ακραία. Αλλά η σχεδόν καθολική φύση της παρακάτω φράση του θα σας κάνει να ανατριχιάσετε:

“Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να έχω το κινητό μου μαζί μου για να ικανοποιήσω την ανάγκη μου να φωτογραφίσω τον εαυτό μου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.”

Στα άτομα με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας ο ψυχαναγκασμός για σέλφι συνοδεύεται και από διατροφική διαταραχή.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σύμφωνα με την Tina Sadri, ειδικό ψυχικής υγείας, τέτοιες συμπεριφορές όπως οι συχνές δημοσιεύσεις σελφι “μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια στρατηγική αυτοπαρουσίασης για να αντισταθμίσει κανείς την χαμηλή και ευαίσθητη αυτοεκτίμηση του.”

Παρ’όλο που οι σέλφι φαίνονται να αυξάνουν την αυτοπεποίθηση κάποιου, στην πραγματικότητα το κάνουν με αρνητικό τρόπο. “Οι έφηβοι συνήθως οδηγούνται στην δημιουργία μιας επιθυμητής εικόνας εξαιτίας της ανασφάλειας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αρνητική απεικόνιση του εαυτού τους”, λέει η ψυχολόγος Lucie Hemmen.

“Αν ένα νεαρό κοριτσι ποζάρει προκλητικά και παίρνει 300 likes γι’αυτή την φωτογραφία, αυτή είναι ψεύτικη αυτοπεποίθηση γι’αυτό το παιδί.”

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο:

Ποια είναι η άποψή σας πάνω στο θέμα;

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta