6+1 Ακραία Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας Κάθε Φορά που Κοιμόμαστε Μεθυσμένοι.

Όλοι το έχουμε περάσει: πίνουμε λιγάκι παραπάνω ένα βράδυ και ξυπνάμε με hangover την επόμενη μέρα. Το αίσθημα της μέθης δεν είναι παρενέργεια του hangover, οφείλεται στον ανήσυχο ύπνο εξαιτίας του αλκοόλ. 

Όποιος έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκόολ, ξέρει ότι γρήγορα αποκοιμιέται. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί να μπούμε σε κατάσταση βαθύ ύπνου 8 λεπτά νωρίτερα από το κανονικό.

Το να αποκοιμηθούμε τόσο γρήγορα δε σημαίνει όμως ότι θα έχουμε 8 λεπτά παραπάνω ύπνου, καθώς όλες οι αρνητικές παρενέργειες του ύπνου σε μέθη θα αρχίσουν να δρουν τη στιγμή που μπούμε στο δεύτερο μισό του κύκλου ύπνου. Το αλκοόλ μας κάνει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα,  αλλά μόνο επειδή έχουμε λιγότερο ξεκούραστο ύπνο που τόσο πολύ χρειάζεται το σώμα μας.

Όταν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό μας, το σώμα ξεχνάει να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, που σημαίνει ότι καρδιακός παλμός παραμένει αυξημένος κατά 13 χτύπους. Μιας και το νευρικό σύστημα δεν ηρεμεί το βράδυ, νιώθουμε λιγότερο ξεκούραστοι όταν ξυπνάμε.

Σε ένα τυπικό βράδυ, βιώνουμε 5-7 κύκλους ύπνου REM, και το σώμα μας χρειάζεται αυτούς τους τονωτικούς κύκλους REM για να αντιμετωπίσει το άγχος και τα συναισθήματα που βιώσαμε τη προηγούμενη μέρα. Το αλκοόλ μειώνει δραστικά τους κύκλους ύπνου REM σε μόλις έναν ή δύο, που είναι και ο λόγος που νιώθουμε κουρασμένοι το επόμενο πρωί μετά από μια βραδιά με αρκετό αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου Michael Breus, το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες για υπνοβασία, για ροχαλητό και να μιλάτε στον ύπνο σας.

Αν πιείτε μερικά ποτηράκια παραπάνω, τότε είναι πιο πιθανό να στριφογυρίζετε όλο το βράδυ. Ναι μεν θα αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε στις 4-6 το πρωί. Αυτό το πρωινό ξύπνημα συμβαίνει επειδή το νευρικό σας σύστημα δεν έχει μέχρι τώρα ηρεμήσει.

Μετά από ένα τόσο ανήσυχο ύπνο, το μόνο που θέλετε είναι να συνεχίσετε να κοιμάστε, αλλά το νευρικό σας σύστημα δε σας αφήνει. Γι’ αυτό ξυπνάτε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά ξυπνάτε νιώθοντας χάλια.

Τώρα ξέρετε το λόγο που δε μπορείτε να ξεκουραστείτε επαρκώς μετά από ξενύχτι με αλκοόλ. Παν μέτρον άριστον και προσοχή στο αλκοόλ, ειδικά αν οδηγείτε.

Credit: guff.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta