Το Ανορθόδοξο της Γάτας: Ο Περίεργος Λόγος που Λατρεύουν να Τρώνε Γρασίδι

Γάτες: Αυτός είναι ο λόγος που λατρεύουν να τρώνε γρασίδι

Γάτες: Οι γάτες έχουν την συνήθεια να τρώνε σε κάθε δυνατή ευκαιρία είτε γρασίδι είτε χόρτα. Οι τρεις λόγοι που έχουν καταλήξει οι επιστήμονες που οδηγούν τις γάτες σε αυτή την ενέργεια. Μπορεί να προκαλέσει κακό;

Η συνήθεια της γάτας να τρώει διάφορα χόρτα (όταν αυτά είναι διαθέσιμα) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και πολλές έρευνες έχουν γίνει αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το γιατί μια γάτα τρώει χόρτα ή γρασίδι. Έχουν διατυπωθεί όμως διάφορες θεωρίες τις οποίες θα αναπτύξουμε παρακάτω:

Γιατί η γάτα μου τρώει χόρτα;

1. Πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά της γάτας

Οι γάτες μοιάζουν σαν να έχουν μια έμφυτη τάση για μάσημα χόρτων, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι και αναφορές από άγρια σαρκοφάγα δείχνουν ότι και αυτά τρώνε χορτάρια (τα οποία στη συνέχεια ανιχνεύονται στα περιττώματα τους).

Μελέτες στα πρωτεύοντα δείχνουν ότι το μη-πεπτόμενο τμήμα των φυτών μπορεί να διώξει τα σκουλήκια-παράσιτα από τον πεπτικό σωλήνα της γάτας. Έτσι θεωρείται μια και όλα τα σαρκοφάγα έχουν ένα φορτίο παρασίτων στον πεπτικό τους σωλήνα ότι η κατανάλωση γρασιδιού έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην αποβολή παρασίτων ώστε αυτά να μην ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Επίσης η πιθανότητα αυτή η δράση να είναι ενστικτώδης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το 91% των γατών που τρώνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό δεν μοιάζουν καθόλου να είναι άρρωστες πριν. Άρα είναι πολύ πιθανό η γάτα να μην τρώει το γρασίδι από συνειδητή πρόθεση να προκαλέσει εμετό!

2. Το γρασίδι σαν καθαρτικό/διαιτητική ίνα

Οι κτηνίατροι είχαν για καιρό την απορία αν οι γάτες τρώνε γρασίδι λόγω διαιτητικών ελλείψεων. Μια και στα φυτά μπορούν να βρουν μπόλικες βιταμίνες και μέταλα. Πολλοί επίσης ισχυρίζονται ότι τα χόρτα/γρασίδια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν καθαρτικά. Βοηθώντας τις τριχόμπαλες να βγουν από τον πεπτικο σωλήνα.

Μια και όπως αναφέραμε παραπάνω οι γάτες πριν την κατανάλωση γρασιδιού δεν φαίνονται να είναι άρρωστες. Αυτή η πιθανότητα, αν ευσταθεί θα είναι στα πλαίσια μια ενστικτώδως δράσης των ζώων.

Έρευνα έδειξε οτι οι γάτες, αν φάνε ολόκληρα τα θηράματά τους έχουν ό,τι χρειάζονται για την πέψη και την υγεία του γαστρεντερικού τους συστήματος και αυτό κάνει κάποιους κτηνιάτρους να πιστεύουν ότι οι γάτες που σιτίζονται με ξηρες και υγρές τροφές του εμπορίου δεν προσλαμβάνουν όσα παίρνουν οι γάτες καταναλώνοντας ολοκληρο το θήραμά τους και έτσι ενστικτωδώς καταναλώνουν γρασίδι προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά.

3. Ανακουφίζει το στρες και το άγχος

Κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά μιας γάτας θα μπορούσε να σημαίνει ότι βιώνει κάποιο άγχος ή στρες! έτσι το αυξημένο νιαούρισμα, το έντονο ξύσιμο ή το συχνό κατούρημα μπορεί να δηλώνουν ότι η γάτα είναι στρεσαρισμένη. Σε αυτή τη λογική ακόμη και το μάσημα μπορεί να είναι μια αντίδραση της γάτας στο στρες που αντιμετωπίζει! Ε και στα πλαίσια του έντονου μασουλήματος, είναι πιθανό η γάτα να βρίσκει ιδανικό για μάσημα το χορτάρι. Αν η γάτα σας δεν έτρωγε χορτάρι και ξαφνικά αρχίσει να το κάνει θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας!!

Είναι κακό να τρώει η γάτα γρασίδι;

Η κατανάλωση γρασιδιού είναι φυσιολογική για τις περισσότερες γάτες και σκύλους και δεν σχετίζεται με αρρώστιες και παθολογκό γαστρεντερικό σύστημα.

Πρόβλημα υπάρχει μόνο αν καταναλωθούν τοξικά φυτά ή φυτά που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα.

Για να προσφέρετε στη γάτα σας τη δυνατότητα να τρώει γρασίδι μπορείτε να φυτέψετε. Είτε κάτνιπ (μαγιοβότανο) ή σιτάρι που αναπτύσσονται και μέσα στο σπιτι.

Αν έχετε υποψία ότι η γάτα σας έφαγε πολύ χόρτο ή ότι έφαγε κάποιο τοξικό φυτό επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας!

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό