Η Γοητεία της Γάτας: Ο Λόγος Που Αγαπάνε να Πετούν Πράγματα Κάτω

Γιατί οι γάτες αγαπάνε να πετάνε πράγματα κάτω;

Γάτες: Η αγαπημένη συνήθεια που έχουν οι γάτες είναι να πετούν πράγματα κάτω. Ποιος είναι ο λόγος που στρέφονται σε αυτή τη συνήθεια οι γάτες; Οι τρεις λόγοι που ενδέχεται να οδηγούν τις γάτες σε αυτή την κίνηση.

Αν με αναγκάσετε να ξεχωρίσω μια συμπεριφορά ως την επιτομή της γατίσιας συμπεριφορας μοιραία θα διάλεγα αυτήν: την γεμάτη ζήλο και προσήλωση προσπάθειά μας να πετάμε κάτω ό,τι αντικείμενα υπάρχουν δίπλα μας, όταν βρισκόμαστε σε κάποιο σεβαστό ύψος.

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της φαινομενικά αλλόκοτης συμπεριφοράς; Αφού σας πω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι εκ φύσεως θηρευτές θα σας αποκαλύψω παρακάτω μερικούς από τους λόγους γι’ αυτή την αρχετυπική γατίσια συμπεριφορά!

1. Το ένστικτο του θηρευτή

Όσοι νομίζετε ότι η γάτα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι διαφέρει ουσιαστικά από τον κεραμιδόγατο που σουλατσάρει στη γειτονία πλανάστε πλάνην οικτρά! Είμαστε ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ένας παντοδύναμος θηρευτής που οφείλει να επιτεθεί και να παίξει μέχρι θανάτου με τις πιθανές λείες του. Έτσι, βλέποντας ένα ρεσό, ή κάποια κλειδιά ή ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα σταχτοδοχείο ή ακόμη ένα καπάκι ενός μπουκαλιού δίπλα μας, όταν είμαστε ψηλά, τα ένστικτά μας λένε ότι αυτό πιθανώς να είναι ένα καμουφλαρισμένο ποντίκι, ή ένα τζιτζίκι που προσπαθεί να μας ξεγελάσει.

Αμ δε, που θα μας ξεγελάσει! Του πετάμε μια κλωτσιά με τον χαρακτηριστικό τρόπο μας (βλέπε βίντεο αμέσως πιο πάνω), το ρίχνουμε κάτω, ενώ ταυτόχρονα με τα μαξιλαράκια της πατούσας μας ελέγχουμε τα ποιοτικά στοιχεία του αντικειμένου, ώστε να αντιληφθούμε αν πρόκειται όντως για κάποια λεία την οποία στη συνέχεια αξίζει να κυνηγήσουμε και να παίξουμε μαζί της, όπως οφείλει να κάνει μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της!

2. Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή σας

Οκ και οι γάτες έχουν τις αδυναμίες τους, τις άσχημες συνήθειές τους. Είναι η αλήθεια ότι είμαστε συχνά κάπως χειραγωγητικές! Από την άλλη αν απλώς θέλουμε λιγο από την προσοχή σας, ε δεν είναι και έγκλημα..

Όταν είσαστε στο ίδιο χώρο με εμάς, οφείλετε να έχετε στραμμένη την προσοχή σας πάνω μας. Και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν πετάξουμε ένα αντικείμενο κάτω θα σταματήσετε ότι κάνετε και θα επέμβετε (έτσι σας έχουμε εκπαιδεύσει, μικρές μου μαριονέτες), δεν διστάζουμε καθόλου να το διαπράξουμε ξανά και ξανά και ξανά! Ώστε να επεμβαίνετε ξανά και ξανά και ξανά. Και έτσι θα είμαστε οι νικητές, θα έχουμε πετύχει αυτό που θέλαμε εξ αρχής: να τραβήξουμε την προσοχή σας!

3. Για παιχνίδι

Μια και είμαστε τόσες ώρες κλεισμένες μέσα σε ένα σπίτι, συχνά υποφέρουμε από βαρεμάρα. Και πως να την νικήσουμε; Μα μετατρέποντας ακίνητα αντικείμενα σε .. παιχνίδια και δοκιμάζοντάς τα. Διαφορετική υφή έχει εκείνο το μολύβι, διαφορετικό ήχο έκανε κατά την προσκρουσή του στο έδαφος εκείνο το .. πορσελάνινο βάζο! Όλη αυτή η διαδικασιά έχει ενδιαφέρον και .. πλάκα και είναι ένα καλό αντίδοτο στη βαρεμάρα.

Γι’ αυτό πολλοί συμπεριφοριστές ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 15 λεπτά μέσα στη μέρα για να παίξουν με τη γάτα τους, ώστε να της προσφέρουν την ψυχαγωγία που της αξίζει.

Τι παιχνίδια να παίξουν; Κάντε κλικ στην εικόνα παρακάτω για να βρείτε τα πιο τέλεια γατοπαιχνίδια:

4. Οι γάτες καταλαβαίνουν απο .. φυσική

Έρευνες από Ιάπωνες επιστήμονες δείχνουν ότι οι γάτες καταλαβαίνουν από φυσική και πιο συγκεκριμένα έχουν αντιληφθεί το θέμα της βαρύτητας. Πετώντας ένα αντικείμενο από ψηλά γνωρίζουν ότι αυτό το αντικείμενο θα πέσει κάτω (χωρίς βέβαια λεκτικές αποτυπώσεις αυτής της γνώσης – η λέξη “βαρύτητα” δεν σημαίνει τίποτα για μια γάτα) και θα ακολουθήσει κάποιος θόρυβος.

Αυτό εξηγεί τον υπερβολικό ζήλο της γάτας στο να ρίχνει αντικείμενα από ψηλά, ενώ αν τα έβρισκε στο πάτωμα ενός δωματίου πιθανώς να μην τους έδινε καμία σημασία!

Πως να εμποδίσετε αυτή τη συνήθεια της γάτας;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να σταματήσετε αυτή την ενοχλητική (; μήηηπως κατά βάθος σας αρέσει;;) συνήθεια της γάτας σας να γκρεμίζει αντικείμενα όπως:

Να καταπολεμάτε την βαρεμάρα της με ευφάνταστα παιχνίδια που δεν θα επαναλαμβάνονται για πολύ
Να εμπλουτιζετε το περιβάλλον της με καινούρια ερεθίσματα. Μια καινούρια πλαστική σακούλα, ένα χαρτονένιος λαβύρινθος, μια ηρεμιστική μουσική, μια καινούρια θέση για το κρεβατάκι της, μια καινούρια κουβερτούλα μπορούν να ανανεώσουν το ενδιαφέρον της. Λέγεται και “περιβαλλοντικός εμπλουτισμός” (environmental enrichment) και θα επανέλθω πολλές φορές στο μέλλον σε αυτό!

Να αγνοήσετε τις προκλήσεις της. Η γάτα σας έχει εκπαιδεύσει να τρέχετε προς αυτήν όταν πετάει αντικείμενα κάτω. Ε λοιπόν αν αγνοήσετε μερικές φορές αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές της. Θα αρχίσει να κλονίζεται η ιδέα της ότι κάθε φόρα που θα γκρεμίζει κάτι θα τραβάει την προσοχή σας! Δεν είναι ο πιο τρυφερός τρόπος αλλά είναι μια κάποια λύση!

Βάλτε ταινίες διπλής όψεως στα ψηλά σημεία όπου υπάρχουν αντικείμενα που δεν θέλετε να ρίχνει κάτω (πιθανώς εύθραυστα) ώστε να την εμποδίζετε να ανεβαίνει σε αυτά τα σημεία!

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό