Σκύδρα: Έσωσαν σκυλάκι που είχε σφιχτά δεμένο σπάγκο στο λαιμό του και σάπιζε

Η πιο συγκινητική ιστορία που διαβάσαμε σήμερα στο Διαδίκτυο: Το σκυλάκι, ο Άρτσι, ήταν δεμένο και παραμελημένο για πάρα πολύ καιρό μόνο του και κυριολεκτικά θα πέθαινε αν δεν βρισκόντουσαν οι διασώστες του. Το πλάσμα αυτό ταλαιπωρήθηκε βάναυσα και ζούσε μέσα σε ένα χωράφι μακριά όχι μόνο από την οικογένεια και τον φυσικό του περιβάλλον, αλλά και από τις βασικές συνθήκες υγειινής.

Το σκυλάκι που διασώθηκε στην Σκύδρα

Ένα σκυλάκι, ο Άρτσι, μόλις 5 κιλά, με δεμένο σφιχτά σπάγκο στο λαιμό του που είχε αρχίσει να σαπίζει έσωσαν οι εθελοντές του σωματείου Storgi Animal Welfare Skydra Greece-Στοργή Φιλοζωικό Σωματείο Σκύδρας στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας. Ένα σκυλάκι που περιφερόταν μήνες σε αυτή την κατάσταση χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί να το βοηθήσει.

Το πλασματάκι αυτό ζούσε στα χωράφια, στη μέση του πουθενά. Οι εθελοντές ενημερώθηκαν για αυτό και πήγαν να το πιάσουν, κάτι που αρχικά ήταν δύσκολο καθώς το ζώο ήταν φοβικό. Το πώς βρέθηκε με το σπάγκο στο λαιμό κανείς δεν γνωρίζει. Το πιο πιθανό είναι να το παράτησαν εκεί πιο μικρό. Του είχαν δέσει το σπάγκο και το άφησαν έτσι χωρίς φυσικά να σκεφτούν ότι αυτό θα μεγαλώσει και ο σπάγκος στο λαιμό του θα τον πνίξει.

Μετά από κάποιες προσπάθειες το σκυλάκι πιάστηκε και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο. Η μυρωδιά του λαιμού του από το σάπισμα φριχτή. Στην κυριολεξία αργοπέθαινε. Στο κτηνιατρείο αρχικά αφαιρέθηκε ο σπάγκος και καθαρίστηκε όλη η περιοχή. Όμως είχε δημιουργηθεί ένας σκληρός δακτυλιώδης συνδετικός ιστός γύρω από το λαιμό του, σαν ένα σκληρό κολιέ, που πίεζει τον τράχηλο και θα συνέχιζε να τον πνίγει ενώ μεγάλωνε! Έτσι ο γιατρός είπε ότι χρειάζεται χειρουργείο για να αφαιρεθεί αυτός ο σκληρός ιστός. Λόγω όμως μόλυνσης, θα έπρεπε πρώτα να πάρει αντιβίωση και μετά να προχωρήσουν σε χειρουργείο.

Δείτε τι αναφέρει το Σωματείο:

«Πριν λίγες μέρες μας ενημέρωσαν για ένα μικρόσωμο φοβικό σκυλάκι που ζούσε στα χωράφια, στη μέση του πουθενά και είχε πληγή στο λαιμό του! Πήγαμε αρκετές φορές για να το βρούμε αλλά δυστυχώς στάθηκε αδύνατο! Προφανώς μας έβλεπε και δεν έβγαινε από την κρυψώνα του! Μόλις φεύγαμε εμφανιζόταν!
Έτσι σήμερα αποφασίσαμε να στήσουμε παγίδα για να πιαστεί! Αλλά δεν χρειάστηκε καθώς επιτέλους πέσαμε πάνω του κατά τύχη! Είδαμε ότι πλησίαζε αλλά μόλις έκανες κίνηση να το πιάσεις, απομακρυνόταν αμέσως! Ήθελε να έρθει αλλά η φρικτή κακοποίηση που υπέστη το κρατούσε μακριά μας! Με λίγη προσπάθεια και αρκετή κονσέρβα καταφέραμε να το πιάσουμε!
Η μυρωδιά ήταν αφόρητη, είχε ήδη αρχίσει να σαπίζει ο λαιμός του και έτρεχαν ζουμιά! Αμέσως φύγαμε για τον κτηνίατρο, όπου έγινε μια ελαφρά νάρκωση για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε!

Μέσα στο κρέας με φρίκη είδαμε ένα σπάγκο δεμένο σφιχτά, που προφανώς του τον βάλανε όταν ήταν μικρός και μετά τον εγκατέλειψαν! Δεν το χωράει ο νους μας, ποιο αρρωστημένο μυαλό δένει ένα κομμάτι πλαστικό σπάγκο στο λαιμό ενός κουταβιού; Και ποιο εγκληματικό ον το άφησε στα χωράφια, μόλις 5 κιλά, να το φάνε άλλα ζώα, με το σπάγκο στο λαιμό του ενώ ξέρει ότι θα το πνίξει;
Αφαιρέθηκε ο σπάγκος, καθαρίστηκε όλη η περιοχή, αλλά δυστυχώς δημιουργήθηκε ένας σκληρός δακτυλιώδης συνδετικός ιστός γύρω από το λαιμό του σαν ένα σκληρό κολιέ που πιέζει τον τράχηλο και θα συνέχιζε να τον πνίγει ενώ μεγάλωνε! Ο γιατρός μας είπε ότι χρειάζεται χειρουργείο για να αφαιρεθεί αυτός ο σκληρός ιστός ,να νεαροποιηθεί το δέρμα και να συρραφεί εκ νέου! Όμως υπάρχει μεγάλη μόλυνση και θα πρέπει να πάρει πρώτα λίγες μέρες αντιβιοτική αγωγή, να περιοριστεί το οίδημα και μετά θα προχωρήσουμε στο χειρουργείο! Ελπίζουμε να μην έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στον τράχηλο, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου!

Στο δρόμο της επιστροφής ο μικρούλης Άρτσι άλλαξε εντελώς συμπεριφορά! Το φοβισμένο πλάσμα που ήταν πριν και δεν μπορούσες να το ακουμπήσεις δεν υπήρχε πια! Τώρα πια κουνούσε την ουρά του από χαρά και σε άφηνε να το χαϊδέψεις! Προφανώς ανακουφίστηκε από το μεγάλο πόνο που βίωνε για μήνες ολόκληρους και ήθελε να μας δείξει την ευγνωμοσύνη του!
Το κόστος του χειρουργείου θα είναι περίπου 300 ευρώ και θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων σας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το μικρό μας Άρτσι! Δυστυχώς όμως δεν διαθέτουμε αυτό το ποσό και τα χρέη μας σε γιατρούς και τροφές είναι τεράστια! Όποιος θέλει να μας στηρίξει οικονομικά και να σώσει τον Άρτσι, θα δοθεί αριθμός λογαριασμού κτηνίατρου σε μήνυμα!
Ο Άρτσι μας είναι 8-9 μηνων, 5 κιλά μόλις, και θα μεγαλώσει ακόμη λίγο! Προφανώς και αυτό τον έσωσε, γιατί έμεινε μικρόσωμος και ο σφικτός σπάγκος δεν τον σκότωσε! Μόλις αναρρώσει, θα δοθεί για υιοθεσία!
Περιοχή Σκύδρας-Ν. Πέλλας.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό