Ουκρανία: Ο Stepan Σώθηκε Από Τον Πόλεμο Και Μετανάστευσε Στη Γαλλία

Ουκρανία: Ο Stepan Σώθηκε Από Τον Πόλεμο Και Μετανάστευσε Στη Γαλλία

Δεν γίνεται να μην δακρύσεις από τις ιστορίες που έρχονται καθημερινά στο φως της επικαιρότητας από την Ουκρανία. Άνθρωποι και ζώα μεταναστεύουν για να σωθούν από τον πόλεμο.

Μια από αυτές τις ιστορίες είναι του γατούλη, του 13χρονου Stepan, τον οποίο είχαμε δει σε φωτογραφίες, όταν βρισκόταν καθοδόν για τα σύνορα. Ο γατούλης ήταν αδέσποτος και τον Δεκέμβριο που μας πέρασε είχε υιοθετηθεί από μία οικογένεια στην Ουκρανία.

Η ιστορία του, όπως τη διηγείται η κηδεμόνας του, η Anna, είναι η εξής:

Ήταν 24 Φεβρουαρίου, 5 η ώρα το πρωί, όταν στο σπίτι τους, ακούστηκε μία έκρηξη. Αρχικά δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Μετά όμως ακολούθησαν και άλλες. Τα τζάμια έτρεμαν. Κατάλαβαν ότι κάτι άσχημο συνέβαινε. Είχε βομβαρδιστεί το Χάρκοβο. Ο πόλεμος είχε αρχίσει. Η εισβολή της Ρωσίας ήταν γεγονός.

Η οικογένεια ζούσε στη Βόρεια Σαλτόβκα. Τις πρώτες μέρες οβίδες χτυπούσαν καθημερινά τα γειτονικά σπίτια, τα οποία καίγονταν μπροστά στα μάτια τους. Πέρασε μία εβδομάδα και από θαύμα την είχαν γλυτώσει. Όμως μια μέρα δύο οβίδες έσκασαν στην αυλή τους. Η οικογένεια έμεινε στο υπόγειο δύο μέρες χωρίς ρεύμα.

Ήταν η ώρα που έπρεπε να φύγουν. Δεν έπρεπε να μείνουν ούτε ένα λεπτό. Εθελοντές από το Χάρκοβο τους βοήθησαν να πάνε στο σιδηροδρομικό σταθμό. Μπήκαν στο τρένο. Διαδρομή Kharkiv – Lviv. Εκεί είδαμε τις πρώτες φωτογραφίες του γατούλη. Να κοιτάει φοβισμένος με τα υπέροχα ματάκια του. Μετά από 20 ώρες έφτασαν στο Lviv. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα σύνορα με την Πολωνία. Εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα. Τεράστιες ουρές ανθρώπων περίμεναν εκεί, 3 με 4 χιλιάδες. Μετά από 9 ώρες παραμονής πέρασαν τελικά τα σύνορα.

Είχαν σωθεί. Μια οργάνωση από το Μονακό τους βοήθησε να φτάσουν στη Γαλλία. Ο Stepan και η οικογένειά του σώθηκαν. Η “μαμά” του λυπάται πολύ για τους γνωστούς και συγγενείς της που άφησε πίσω στην Ουκρανία. Αλλά και για όλον τον κόσμο που δεν κατάφερε να φύγει. Και έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνει χρήματα μέσω διαδικτύου.

Ο δε πανέμορφος Stepan, με τα χαρακτηριστικά μάτια, έχει γίνει σταρ στα social media και στο tic tok, με πάνω από 1 εκατομμύριο ακόλουθους από όλον τον κόσμο.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό