Μην τα Αμελείς! Τι Πρέπει Να Σκεφτείτε Πριν Υιοθετήσετε Ένα Κουτάβι!

Τι Πρέπει Να Σκεφτείτε Πριν Υιοθετήσετε Ένα Κουτάβι!

Κουτάβι: Οι πρώτες μέρες αλλά και μήνες όταν αποκτήσετέ κουτάβι απαιτούν, πρώτα από όλα, υπομονή και κατανόηση. Ό,τι σκύλο και να πάρετε είτε το έχετε υιοθετήσει είτε το έχετε αγοράσει, το κουτάβι θα έχει μόλις αποχωριστεί τη μαμά του και τα αδέλφια του το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα μερικές προσωρινές συνήθειες, όπως το κλάμα τα βράδια ή όταν είναι μόνο του και τα δαγκώματα στα…… πάντα (εγώ θα πρότεινα να προστατεύσετε προσωρινά τυχόν καλές παντόφλες ή κάλτσες που δεν θέλετε να καταστραφούν).

Αλλά να μην ανησυχείτε, όλα αυτά είναι προσωρινά και καθώς ο σκύλος γίνεται πιο άνετος με την καινούρια του ζωή και επιπλέον πιο ανεξάρτητος (θέμα σοβαρό που θα συζητήσουμε μετά) τα κουταβίσια «κουσούρια» θα εξαλειφθούν ολοκληρωτικά.

Τι πρέπει να προσέχετε

Το να έχεις ένα κουτάβι είναι σαν να έχεις ένα μωρό: χρειάζεται συνέχεια κάποιον να το προσέχει, μα το πιο σημαντικό είναι να μάθει τους κανόνες του σπιτιού. Ένα κουτάβι πρέπει να μάθει από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει στο σπίτι, πράγμα που πετυχαίνουμε περιορίζοντάς το σε ένα μέρος του σπιτιού. Έπειτα, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια από πάνω του και υπάρχουν κάποιές ώρες που θα είναι μόνο του.

Ακόμα, σημαντικός είναι ο κανόνας που λέει ότι δεν τρώμε το φαΐ των ανθρώπων και πρέπει επίσης να μάθει ότι κάποια πράγματα είναι δικά του και κάποια όχι. Γενικά οι πρώτοι μήνες είναι αρκετά κρίσιμοι γιατί το κουτάβι πρέπει να αποκτήσει σωστές συνήθειες για να μπορεί να συνυπάρχει με τους ανθρώπους. Έτσι, χωρίς να ξεχνάμε πως το κουτάβι επιθυμεί την προσοχή μας την οποία θα δώσουμε με χαρά, η αυστηρότητα σε κάποια θέματα επιβάλλεται.

Πώς εκπαιδεύουμε τα κουτάβια

Όταν μιλάω για εκπαίδευση περιορίζομαι σε απλά πράγματα όπως το «κάτσε», «μείνε», «όχι» τα οποία μπορούμε να του τα μάθουμε μόνοι μας, αλλά που είναι εξίσου σημαντικά.

Αρχικά θέλουμε μια ώρα και έναν χώρο που το κουτάβι θα είναι συγκεντρωμένο σε εμάς και μόνο χωρίς άλλα πράγματα που θα το αποσπάσουν, όπως είναι άλλοι άνθρωποι που θα περνάνε. Έπειτα θα πρέπει να του συστήσουμε την καινούρια λέξη όπως το «κάτσε» λέγοντας του την, την ώρα που κάνει την κίνηση που επιθυμούμε. Αλλά πώς κάνουμε την πρώτη φορά το κουτάβι να κάτσει; Μια απλή τεχνική είναι να φέρουμε μια λιχουδιά κοντά στη μουσούδα του που προφανώς θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον του και έπειτα να τη φέρουμε με αργές κινήσεις προς το πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Ο σκύλος, με σκοπό να ακολουθήσει την λιχουδιά, θα κάτσει κάτω και τη ώρα που το κάνει λέμε και την λέξη που θέλουμε να ακούει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι ο σκύλος να συνδέσει την κίνηση με την λέξη και με κάτι καλό. Κάθε φορά που το κάνει σωστά το επιβραβεύουμε με μια λιχουδιά και πολλά μπράβο. Οι λιχουδιές σε μια εκπαίδευση παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά είναι καλύτερο να επιβραβεύουμε το κουτάβι μας με απλή ξηρά τροφή. Έτσι μπορούμε να του δώσουμε πιο πολλά, καθώς συνήθως δεν έχει και μεγάλη διαφορά τι θα του δώσεις εκείνη την στιγμή αρκεί να καταλάβει ότι το επιβραβεύουμε.

Γιατί αξίζει να πάρεις σκύλο

Κάποιος θα έλεγε ότι με τόσες δυσκολίες που απαιτεί ένας σκύλος δεν αξίζει στο τέλος. Κάθε άνθρωπος το βλέπει διαφορετικά. Κάποιος μπορεί να πάρει σκύλο για παρέα και άλλος γιατί τον γεμίζει αισιοδοξία κάθε φορά που βλέπει το χαρούμενο σκυλάκι να παίζει με τα παπούτσια του. Το σημαντικό είναι όταν πάρεις σκύλο όποιον λόγο και να έχεις να του δώσεις την προσοχή και την αγάπη που χρειάζεται και αυτό σίγουρα θα σε ανταμείψει με το ίδιο τρόπο!

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό