Η Νέα Ζωή Της Θλιμμένης Γιαγιούλας Κανέλας Που Έζησε Δεμένη Στα Χέρια Κυνηγού Και Σε Καταφύγιο

Όσοι είναι εθελοντές και ασχολούνται με τα αδέσποτα έρχονται συνέχεια αντιμέτωποι με μια σκληρή και απάνθρωπη αλήθεια. Με την αλήθεια των παρατημένων κυνηγόσκυλων. Των υπέροχων αυτών ζώων που οι κυνηγοί συχνά αποκαλούν “εργαλεία”.

Σίγουρα την έχουμε ακούσει ξανά αυτή τη λέξη. Εργαλεία που κάνουν τη δουλειά τους και όταν σταματήσουν να την κάνουν, τα ξεφορτωνόμαστε σαν άχρηστα αντικείμενα.

Ζωάκια που όλη τους τη ζωή την πέρασαν με κάποιον άνθρωπο και όταν αρρωστήσουν ή γεράσουν ή δεν έχουν πια την ικανότητα να κυνηγούν, εγκαταλείπονται σε βουνά, ερημιές, ποτάμια και άλλα μέρη. Συχνά δένονται στο πουθενά για να πεθάνουν. Απάνθρωπα πράγματα που όμως συμβαίνουν.

Ένα τέτοιο άτυχο ζωάκι ήταν και η Κανέλλα. Ένα πονεμένο σκυλάκι στα χέρια ενός κυνηγού που ζούσε στην ελληνική επαρχία. Ένα “εργαλείο”.

Δεμένη μονίμως με σκοινί, κακοταϊσμένη και μόνη. Την έλυναν μόνο για να πάει για κυνήγι. Δεν έπαιξε ποτέ, δεν έζησε τη θαλπωρή ενός σπιτιού, δεν τη χάιδεψαν ποτέ, δεν χάρηκε. Φανταστείτε ένα ζωάκι χωρίς να πάρει ποτέ ένα χάδι.

Την είπαν Κανέλα γιατί είχε κανελί χρώμα. Βρεχόταν και κρύωνε το χειμώνα, έσκαγε το καλοκαίρι. Τα μόνα της μπράβο ήταν όταν κατάφερνε να πιάσει κάτι στο κυνήγι. Και μετά, η ίδια η άχαρη ζωή. Μέχρι το επόμενο κυνήγι. Και ξανά και ξανά. Το κυνήγι ήταν η μόνη της ευκαιρία να τρέξει. Η μόνη της ζωή.

Για στείρωση, ούτε λόγος. Μονίμως έγκυος. Τα μικρά της δεν προλάβαινε να τα δει καθώς τα πετούσαν εδώ και εκεί. Εξάντληση.

Στα 6 της περίπου χρόνια ήταν πρόωρα γερασμένη. Δύσκολα πια να κυνηγήσει. “Άχρηστη”, όπως έλεγε ο άνθρωπος που την είχε. Χαλασμένο εργαλείο.

Και μια μέρα η Κανέλα μεταφέρθηκε σε ένα βουνό και αφέθηκε στο έλεός της. Την παράτησαν. Για μια άλλη Κανέλα, πιο μικρή, πιο “χρήσιμη”. Διψασμένη, πεινασμένη και εξαντλημένη, τη βρήκαν τυχαία κάποιοι τουρίστες. Ποιος ξέρει μετά από πόσες μέρες; Και την πήγαν σε καταφύγιο. Εκεί δέθηκε και πάλι. Μια ζωή χωρίς να είναι ζωή. Απλά είχε αλλάξει το μέρος.

Άλλα 6 χρόνια χαμένα. Γέρασε χωρίς να έχει ζήσει ούτε μια μέρα ελεύθερη. Εκτός από τις μέρες τις εγκατάλειψης. Αλλά ήταν ελευθερία αυτό; Αρρώστησε στο καταφύγιο. Κουτσή πλέον, χωρίς το ωραίο της τρίχωμα, με παραμορφωμένα μέλη. Ανεπιθύμητη ουσιαστικά. Μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Θα φανταζόταν κανείς ότι η Κανέλα θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή; Όχι. Ποια Κανέλα άλλωστε έχει; Ελάχιστες.

Ποτέ όμως δεν ξέρεις τη μοίρα κάποιου, ακόμα και αν είσαι σίγουρος για αυτή. Η ζωή παίζει παιχνίδια. Η ζωή μπορεί να αλλάξει ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Οι άνθρωποι του Σωματείου ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ & Ανθρώπων – Φιλοζωικό & Φιλανθρωπικό Σωματείο Εθελοντών ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ & Ανθρωπων – Φιλοζωικό & Φιλανθρωπικό Σωματείο Εθελοντων | Facebook αποφάσισαν να δώσουν στην Κανέλα μια δεύτερη ευκαιρία. Να γνωρίσει και αυτή ένα χάδι, μια αγκαλιά, κάτι άλλο από το χώμα που κοιμόταν.

Και ήρθε Αθήνα για μια άλλη ζωή. Όση της έχει απομείνει. Εδώ και κάποιες μέρες η Κανέλα άρχισε μια νέα ζωή. Στα χέρια των εθελοντών του σωματείου. Ένα θαύμα σαν αυτά που σπάνια γίνονται.

Πρέπει όμως να γίνει καλά. Όσο πιο καλά μπορεί να γίνει. Χρειάζεται εξετάσεις, φάρμακα, βιταμίνες, ειδικό φαγητό. Χειρουργεία, θεραπείες. Ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε να γίνουν ευχάριστα τα Χριστούγεννα της Κανέλας. Και ας της προσφέρουμε κάτι. Μιλήστε με τους εθελοντές του Σωματείου και κάντε ένα δώρο στην Κανέλα, μέρες που είναι.

Ο επίσημος & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΕΓΜΕΝΟΣ λογαριασμός του ΦΖΚΑ είναι στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5067-063185-715
Iban: GR50 0172 0670 0050 6706 3185715
Bic: PIRBGRAA
Δικαιούχος: ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΦΖΚΑ)
ΦΙΛΟΙ ΖΩΩΝ & Ανθρωπων – Φιλοζωικό & Φιλανθρωπικό Σωματείο Εθελοντων | Facebook

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Πηγή: petpet.news

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό