Φινλανδία: Βάφουν τα κέρατα των ταράνδων με αντανακλαστική βαφή για να τα βλέπουν οι οδηγοί και να μην τα χτυπούν

Δυστυχώς τα τροχαία με θύματα τα ζώα είναι κάτι συνηθισμένο σε πολλές χώρες. Στις χώρες του εξωτερικού τα τροχαία αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με ζώα της άγριας φύσης. Εμείς εδώ, εκτός από ζώα της άγριας φύσης, έχουμε και εκατομμύρια αδέσποτα, τα οποία βρίσκουν κάθε ώρα φριχτό θάνατο από τα αυτοκίνητα.

Στη Φινλανδία το πρόβλημα είναι οι τάρανδοι και τα τροχαία. Κάθισαν λοιπόν κάτω και αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο για να μειώσουν αυτά τα τροχαία. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν οδηγεί κάποιος τη νύχτα, σε δάση, σε έρημους και απόμερους δρόμους, δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπίσει το άγριο ζώο, το οποίο συχνά το βλέπει τελευταία στιγμή χωρίς να προλάβει να αντιδράσει. Και το κακό γίνεται.

Στην πραγματικότητα έχει υπολογιστεί ο αριθμός των σκοτωμένων ταράνδων, ο οποίος είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές πάνω από 4 χιλιάδες τάρανδοι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ατυχημάτων.

Το είδαν επίσης και από την οικονομική του διάσταση το θέμα καθώς εκτιμάται ότι το σύνολο των ζημιών ετησίως από αυτά τα τροχαία αυτά μπορεί να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Και η λύση βρέθηκε. Το 2014 ο Σύλλογος Finnish Reindeer Herders (Φινλανδική Ένωση Ταράνδων) ξεκίνησε να βάφει τα κέρατα των ζώων αλλά και κάποια άλλα μέρη των ελαφιών με αντανακλαστική μπογιά, δίνοντάς τους ουσιαστικά ένα “γιλέκο ποδηλάτου” ώστε οι οδηγοί να μην τα χτυπούν τη νύχτα. Τα κάνει, με άλλα λόγια, πιο ορατά, αφού λάμπουν στο σκοτάδι, από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Ο οδηγός τα εντοπίζει έγκαιρα και θα κάνει τις ανάλογες κινήσεις ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα.

Η αντανακλαστική ζωγραφική της Φινλανδίας είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τα ζώα ασφαλή. Σε αρκετές περιοχές σε όλον τον κόσμο χτίζουν διαβάσεις για τα άγρια ζώα που τα βοηθούν να περάσουν από τους πολυσύχναστους δρόμους στο βιότοπό τους. Κάτι πραγματικά που έχει σώσει αμέτρητες ζωές. Και κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί απλά δεν μας νοιάζει ο θάνατος ενός ζώου.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό