4 πράγματα που λένε για τα ζώα των κυνοκομείων που δεν είναι αλήθεια

Ακόμα και σήμερα που η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι καθημερινή συνήθεια και μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα, τα οποία στο παρελθόν ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε, και να επικοινωνήσουμε φυσικά και με κόσμο, υπάρχουν πολλοί που στην ουσία δεν ενημερώνονται ούτε πάνω στα βασικά.

Ένα από αυτά, για να έρθουμε στα δικά μας, είναι η υιοθεσία ενός ζώου από καταφύγιο. Οι πληροφορίες στα social media πάνω σε αυτό είναι αμέτρητες. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια υπάρχουν και ειδικές καμπάνιες ώστε να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στο να προτιμήσει ένα αδεσποτάκι είτε του δρόμου είτε του καταφυγίου.

Και όμως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων διστάζει να κάνει κάτι τέτοιο και πηγαίνειν χωρίς δεύτερη σκέψη σε pet shops ή σε κάποιον εκτροφέα. Για να είναι σίγουρος.

Για αυτό το “σίγουρος” θα μιλήσουμε σήμερα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί, εντελώς κουτοί, μύθοι γύρω από το θέμα της υιοθεσίας ενός ζώου από καταφύγιο, που κάνουν πολλούς να μην εμπιστεύονται ένα ημίαιμο αλλά να προτιμούν κάποια ράτσα.

Ας δούμε 4 από αυτούς:

Μύθος 1:

Τα ζώα ενός καταφυγίου είναι προβληματικά και έχουν είτε θέματα υγείας είτε συμπεριφοράς.

Η πραγματικότητα: Το ότι βρέθηκε ένα ζωάκι σε καταφύγιο δεν σημαίνει ότι αυτό έγινε λόγω ασθένειας ή λόγω κακής συμπεριφοράς του. Τις περισσότερες φορές γίνεται εξαιτίας κάποιου ανθρώπου που το εγκατέλειψε γιατί δεν το ήθελε άλλο.

Πόσα ζώα πετάγονται στους δρόμους της χώρας μας καθημερινά επειδή αυτός που τα είχε τα βαρέθηκε, ή δεν ήθελε να πληρώσει για τα εμβόλιά τους, τη στείρωσή τους ή κάτι άλλο σχετικό με την υγεία τους. Ή γιατί ήθελε να πάει διακοπές αλλά δεν ήθελε να πληρώσει ξενοδοχείο ζώων. Και αποφάσισε να τα ξεφορτωθεί. Τόσο απλά.

Μύθος 2:

Όλα τα ζώα των καταφυγίων είναι μεγάλα σε ηλικία και δύσκολα θα κάνουν με αυτόν που θα τα υιοθετήσει

Η πραγματικότητα: Λάθος, μεγάλο λάθος. Στα καταφύγια βρίσκονται εξαιρετικά ζωάκια σε όλες τις ηλικίες. Αμέτρητα καταπληκτικά ζωάκια. Μεγάλα και μικρά. Μωράκια που μόλις γεννήθηκαν και πετάχτηκαν είτε στο δρόμο είτε στα σκουπίδια.

Σε ένα καταφύγιο θα βρει κανείς ό,τι θέλει. Όποια ηλικία, όποιο χρώμα, όποιο μέγεθος ακόμα και, συχνά, όποια ράτσα επιθυμεί. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αυτοί που ξοδεύουν μια περιουσία για να αγοράσουν ένα ρατσάτο ζώο και με την πρώτη στραβή που θα τους συμβεί ή επειδή απλά το βαρέθηκαν, το εγκαταλείπουν.

Μια υιοθεσία όμως δεν πρέπει να έχει σαν γνώμονα την ηλικία ή τη ράτσα του ζώου. Τα μεγάλα σε ηλικία συχνά είναι τα καλύτερα από όλα. Πεθαίνουν για αγάπη και θα σας αφοσιωθούν τόσο που δεν θα το πιστεύετε. Δεν έχουν πολλά χρόνια ζωής; Αυτό είναι σχετικό. Μπορείς να πάρεις ένα κουταβάκι και να αρρωστήσει γρήγορα και να πεθάνει και μπορείς να πάρεις ένα μεγάλο και να ζήσει τόσο που δεν θα το πιστεύεις. Είναι εντελώς εγωιστικό να σκέφτεσαι ότι ένα μεγάλο θα φύγει γρήγορα και δεν θα το έχεις πολύ καιρό. Ακόμα και αν αυτό ισχύει, δεν είναι καλύτερα να φύγει μέσα σε μια αγκαλιά και όχι σε ένα κρύο και απρόσωπο κλουβί ενός καταφυγίου; Άλλωστε αυτό δεν είναι η πραγματική φιλοζωία;

Μύθος 3: Τα καταφύγια έχουν μόνο ημίαιμα ζώα και όχι ράτσας

Πραγματικότητα: Αν νομίζετε ότι αυτός που έχει ζώο ράτσας δεν το πετάει στο δρόμο, γελιέστε. Όπως είπαμε πιο πάνω ακόμα και τα πανάκριβα αγορασμένα ζώα εγκαταλείπονται συνέχεια σε δρόμους, βουνά και ερημιές.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, πρώτα στην εγκατάλειψη είναι τα Pitbulls και ακολουθούν τα Labrador Retrievers και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί. Είναι γεμάτα τα καταφύγια από τέτοια ζώα. Πολλά Pitbulls και Ροτβάιλερ εγκαταλείπουν και εδώ. Τους λόγους λίγο πολύ τους ξέρουμε. Εγκαταλείπονται επίσης πολλά κυνηγόσκυλα, τα οποία είναι “εργαλείο”, όπως λένε οι κυνηγοί. Και όταν δεν τους κάνουν τη δουλειά, τα ξεφορτώνονται.

Εμείς πάντα θα είμαστε υπέρ των ημίαιμων. Όμως αν κάποιος δεν θέλει, υπάρχουν δίπλα μας τόσες φιλοζωικές και τόσα καταφύγια που αν πας, δεν θα ξέρεις ποια ράτσα να πρωτοδιαλέξεις. Πραγματικοί θησαυροί, έτοιμοι να σου αφοσιωθούν απόλυτα.

Μύθος 4: Το να αγοράσεις ζώο από εκτροφέα που γνωρίζει την καταγωγή του είναι πιο σίγουρο για την υγεία και τη συμπεριφορά του.

Πραγματικότητα: Τεράστιος μύθος. Πόσα ζώα αγοράστηκαν από αυτούς τους δήθεν καλούς εκτροφείς και στην πορεία κατέληξαν σε κυνοκομεία.

Τα ζώα ράτσας συχνά, λόγω κακής εκτροφής (κάτι που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όταν το αγοράζουμε), εμφανίζουν προβλήματα υγείας. Διάφορες γενετικές ανωμαλίες και προδιάθεση για διάφορες ασθένειες. Μπορεί λοιπόν για πολλούς η επιλογή ενός ζώου να έχει να κάνει με το background του και κάποια χαρτιά που δείχνουν την καταγωγή του, όμως αυτά δεν είναι ενδεικτικά για το μέλλον του. Αντίθετα τα περισσότερα ημίαιμα είναι υγιέστατα και καλότροπα.

Συμπέρασμα: Τα πάντα είναι σχετικά. Υιοθέτησε ένα ζώο που ζει σε κλουβί, και δώσε σε ένα άλλο τη δυνατότητα να σωθεί. Αυτό είναι πραγματική φιλοζωία.

Αναδημοσίευση από pet pet news

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό