Πάρκα σκύλων. Να πας ή άστο καλύτερα;

Τα πάρκα σκύλων φαντάζουν μια σωτήρια λύση για σένα που τρέχεις όλη μέρα, ζεις σε ένα διαμέρισμα και πρέπει να εκτονώσεις τον σκύλο σου, για να μην εκτονωθεί μόνος του μέσα στο σπίτι. Είναι, όμως, ιδανική λύση;

Από τη Μαριλένα Σαρίδη

Καταλαβαίνω αγαπημένε μου σκυλογονέα πως ίσως σήκωσες ένα φρύδι μόλις διάβασες τον τίτλο. Δεν σε αδικώ. Ξέρω πολύ καλά τι περνάς. Η αλήθεια είναι ότι η άνευ-λουριού ελευθερία ενός σκύλου μέσα σε ένα πάρκο μπορεί να του προσφέρει αρκετή σωματική και πνευματική διέγερση. Ξέρω επίσης ότι ποντάρεις σε αυτά τα πάρκα για να κοινωνικοποιήσεις τον σκύλο σου με άλλα σκυλιά.

Όμως, όπως σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις, έτσι και εδώ, υπάρχουν αρκετά αρνητικά τα οποία καθιστούν τα πάρκα σκύλων επικίνδυνα. Για να μην την πατήσεις και εσύ και ο σκύλος σου, διάβασε τους παρακάτω κινδύνους και αποφάσισε, ενημερωμένος πια, για το τι θα κάνεις.

#1. Δεν μπορείς να διαβάσεις την γλώσσα σώματος των άλλων σκύλων.
..εκτός αν είσαι εκπαιδευτής, συμπεριφοριολόγος σκύλων ή dog whisperer (και μου το κρύβεις;) Να σου πω και κάτι όμως, ακόμα και αν είσαι, δεν μπορείς να εγγυηθείς 100% ότι θα αναγνωρίσεις τις προθέσεις ενός άλλου σκύλου ανά πάσα στιγμή ώστε να επέμβεις κατάλληλα σε τυχόν εμφάνιση επιθετικής συμπεριφοράς. Μην το παίζουμε και Θεοί.

#2. Δεν μπορείς να διαβάσεις την γλώσσα σώματος ούτε του δικού σου σκύλου.
Όπως προανέφερα, είναι πολύ δύσκολο, ειδικά σε περιπτώσεις πολλών σκύλων μαζί να προλάβεις να διακρίνεις εγκαίρως επικίνδυνα σημάδια στην συμπεριφορά ενός σκύλου, ακόμα και του δικού σου. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έχεις τον πιο φιλικό και κοινωνικό σκύλο του κόσμου καθώς, όπως και οι άνθρωποι, αποκλείεται ο σκύλος σου να συμπαθήσει όλα μα όλα τα σκυλιά που θα γνωρίσει στη ζωή του. Κάποιο θα του πυροδοτήσει μια παράξενη συμπεριφορά που δεν θα προλάβεις να αναγνωρίσεις εγκαίρως και.. το κακό μπορεί να γίνει.

#3. Τα περισσότερα δεσποζόμενα σκυλιά στην Ελλάδα είναι, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, αστείρωτα και μη κοινωνικοποιημένα.
Πονεμένη ιστορία και ένα φαινόμενο, ειδικά της στείρωσης, που παλεύουμε χρόνια να αλλάξουμε. Ένα αρσενικό, ενήλικο, αστείρωτο σκυλί, είναι πιθανόν, ένα επικίνδυνο σκυλί για ένα πάρκο σκύλων. Ειδικά στα αρσενικά σκυλιά η απουσία στείρωσης τα κάνει ευέξαπτα, με τάση να τσακώνονται και να ανταγωνίζονται άλλα σκυλιά ιδίου φύλλου ενώ με τα θηλυκά τείνουν να είναι πιεστικά με αποτέλεσμα να δαγκώνονται από αυτά καθώς προσπαθούν να τα απωθήσουν.

#4. Φοβικά σκυλιά.
Δυστυχώς, αρκετοί σκυλογονείς κάνουν το λάθος να πηγαίνουν τα φοβικά/επιφυλακτικά/ντροπαλά σκυλιά τους σε πάρκα σκύλων νομίζοντας ότι θα βοηθηθούν. Φυσικά και έχουν τις καλύτερες προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνουν αρκετές φορές την κατάσταση του σκύλου τους και να αποτελούν κίνδυνο για τα άλλα σκυλιά του πάρκου. Ένα φοβικό ή επιφυλακτικό σκυλί αν στριμωχτεί ή πιεστεί ψυχολογικά από άλλα σκυλιά είναι πολύ πιθανό να δαγκώσει πολύ πιο άσχημα από ένα «επιθετικό» σκύλο με αυτοπεποίθηση. Εσύ ειδικά λοιπόν που έχεις ένα τέτοιο σκύλο, καλό θα ήταν να αποφεύγεις εντελώς τα πάρκα σκύλων και να προτιμάς κοινές βόλτες με λουρί με κάποιο άλλο σκύλο και κηδεμόνα μέχρι (και αν) να χαλαρώσει ο σκύλος σου.

#5. «Κοινωνικά ανίκανα» σκυλιά.
Κάποια σκυλιά, θα τα έχεις δει είμαι σίγουρη, με το που μπουν σε ένα πάρκο ξεκινάνε ένα άγαρμπο παιχνίδι με κάποιο άλλο σκύλο. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «κοινωνική ανικανότητα σκύλου» και είναι μια μη αποδεκτή συμπεριφορά. Κανένας σκύλος δεν πρέπει να ορμάει άγαρμπα πάνω σε έναν άλλο σκύλο που δεν γνωρίζει και να απαιτεί παιχνίδι κατευθείαν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να πυροδοτήσει άμεσα μια επιθετική απάντηση από τον σκύλο που δεν δέχεται κάτι τέτοιο ή που δεν έχει συνηθίσει να τον προσεγγίζουν έτσι.

#6. Απουσία επίβλεψης – σκυλογονείς «χαλαροί».
Θα μπορούσα να αποδεχτώ τα πάρκα σκύλων, ακόμα και να πάω κιόλας με το δικό μου σκύλο σε ένα, αν υπήρχε κάποιος επαγγελματίας να επιβλέπει, να διαχωρίζει βάση ηλικίας και μεγέθους και να επιτηρεί τον αριθμό των σκύλων που μπαίνουν ταυτόχρονα σε ένα πάρκο. Αλλά απέχουμε έτη φωτός από το να διοριστεί κάποιος τέτοιος υπεύθυνος στα πάρκα σκύλων. Σαν να μην έφτανε αυτό, αν πας σε ένα πάρκο θα δεις ότι αρκετοί «χαλαροί» σκυλογονείς έχουν γυρίσει την πλάτη στο σκύλο τους και έχουν πιάσει την ψιλή κουβέντα με άλλους όμοιούς τους. Ποια γλώσσα σώματος να διαβάσουν και ποια σημάδια επικείμενου καυγά; Τρία πουλάκια κάθονταν. Πες μου τώρα εσύ, είναι υπεύθυνη συμπεριφορά αυτή σε συνδυασμό με όλα όσα σου έχω προαναφέρει;

#7. Φόλες.
Ποιός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να βλάψει όσα περισσότερα ζώα γίνεται ταυτόχρονα, ένας ψυχασθενής; Μα οι φόλες, αυτοσχέδιες και μη, σε ένα πάρκο σκύλων βέβαια! Είναι λυπηρό και επαίσχυντο αλλά δυστυχώς έχουν καταγραφεί περιστατικά φόλας στους χώρους αυτούς που παίζουν σκυλιά. Σε τι κόσμο ζούμε απορώ.

#8. Εγκαταλείψεις κουταβιών/σκύλων.
Μπορεί να μην είναι άμεσος κίνδυνος για το σκύλο σου αλλά είναι έμμεσος για τη ζωή άλλων. Κάποιοι ασυνείδητοι και ευθυνόφοβοι, βρήκαν την γρήγορη λύση και παρατάνε ανεπιθύμητα κουτάβια και άλλα ζώα μέσα σε αυτά τα πάρκα σκύλων με κίνδυνο να γίνουν βορά για άλλα ζώα πριν τα προλάβουν οι κηδεμόνες τους (βλέπε «Κοινωνικά ανίκανα» σκυλιά) ή να μένουν αβοήθητα αφού ελάχιστοι έως κανείς δεν θέλει να.. ξεβολευτεί για να βοηθήσει.

#9. Ακαθαρσίες.
Για κάποιο λόγο, πολλοί σκυλογονείς νομίζουν ότι βγάζοντας το λουρί του σκύλου τους σε ένα πάρκο σημαίνει ότι επέστρεψαν στην φύση και επομένως «σιγά μην μαζέψω τα κακάκια του, θα γίνουν λίπασμα!» (χιλιοειπωμένη αληθινή φράση). Δεν το πιστεύεις; Πήγαινε μια βόλτα σε ένα τέτοιο πάρκο και δες τι γίνεται από ακαθαρσίες. Ούτε με γαλότσα δεν μπαίνεις μέσα..

#10. Έλλειψη γνώσεων σε περίπτωση σκυλοκαυγά.
Και καλά να μην ξέρεις να διαβάζεις γλώσσες σώματος και προειδοποιητικά σημάδια, αλλά να πηγαίνεις στα πάρκα, να αφήνεις τον σκύλο σου ελεύθερο και να μην έχεις κάνει έστω μια έρευνα στο YouTube για το πώς πρέπει να χωρίζεις δύο σκυλιά που τσακώνονται; Ε όχι αυτό δεν το δέχομαι. Όχι μόνο για τα σκυλιά που μπορεί να τραυματιστούν πολύ σοβαρά αλλά και για εσένα τον ίδιο που πάνω στον πανικό σου θα πας να κάνεις την κλασσική κίνηση, «βάζω χέρια ανάμεσα και τραβάω ή σπρώχνω» με τεράστιο κίνδυνο να τραυματιστείς και εσύ σοβαρότατα. Τραγικό.

Αν μετά από όλα αυτά, κουνάς το κεφάλι και σκέφτεσαι ότι είμαι λίγο υπερβολική, δικαίωμά σου, αλλά τουλάχιστον λάβε τα μέτρα σου για όλα όσα διάβασες ώστε να μην θέτεις τον σκύλο σου, εσένα και άλλους σκύλους σε κίνδυνο. Στείρωσε, εκπαίδευσε, διάβασε, ενημερώσου και κρίνε κατάλληλα αν πρέπει να συνεχίσεις να πηγαίνεις στα πάρκα σκύλων, για να μην βρεθείς μετανιωμένος.

Αν αναρωτιέσαι πως αλλιώς μπορείς να κοινωνικοποιήσεις και να εκτονώσεις τον σκύλο σου, τότε σκέψου εναλλακτικές όπως ραντεβού με άλλους σκυλογονείς για μεγάλες βόλτες πρώτα με λουρί και μετά για παιχνίδι σε περιφραγμένους χώρους, χωρίς λουρί.

Επαγγελματικούς «παιδικούς σταθμούς σκύλων» όπου υπάρχει επίβλεψη και μικρός αριθμός σκύλων για παιχνίδι. Αν φοβάσαι ότι ο σκύλος σου βαριέται ή είναι πολύ μόνος, επεξεργάσου την ιδέα μήπως υιοθετήσεις έναν ακόμα σκύλο για να έχει παρέα. Αν και εφόσον μπορείς βέβαια. Δεν είναι ανάγκη να είναι κουτάβι, και ενήλικα σκυλιά με τον κατάλληλο τρόπο, μπορούν να γίνουν αχώριστοι φίλοι! Ρίξε μια ματιά εδώ αν θες να δεις ορισμένα φανταστικά σκυλιά που θα μπορούσαν να γίνουν αδερφάκια του δικού σου!

Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ τη σελίδα της στο Facebook

Πηγή: nou-pou.gr

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό