Ο καταξιωμένος γιατρός που θα νικήσει την παιδική λευχαιμία με ένα «γιαούρτι»

Mel Greaves έχει έναν και μοναδικό στόχο στη ζωή του: Προσπαθεί να αναπτύξει ένα ρόφημα, σαν γιαούρτι, που θα προστατεύει από την παιδική λευχαιμία. Όχι, δεν πρόκειται για τσαρλατάνο που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις αγωνίες των γονιών δίνοντάς τους ψεύτικες υποσχέσεις. Πρόκειται για Βρετανό επιστήμονα, συνεργάτη του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, που μελετά τη λευχαιμία εδώ και δεκαετίες αποσπώντας, πρόσφατα, τον τιμητικό τίτλο του Ιππότη για τη συνεισφορά του στον τομέα.

«Εδώ και τριάντα χρόνια αναζητώ εμμονικά τους λόγους της παιδικής λευχαιμίας. Τώρα για πρώτη φορά έχουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για να την προλάβουμε. Εξ ου και η ιδέα του ροφήματος».

Όπως έχει παρατηρήσει ο Βρετανός ειδικός, τα κρούσματα της κοινής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας αυξάνονται σταθερά στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου κατά 1% τον χρόνο.

Η εμφάνισή της συνδέεται, μεταξύ άλλων, με μια μετάλλαξη που μπορεί να συμβεί στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά και στην ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής ενός παιδιού: «Για να λειτουργήσει σωστά το ανοσοποιητικό, πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με κάποια λοίμωξη. Χωρίς αυτήν, το σύστημα δεν προετοιμάζεται και δεν λειτουργεί σωστά» εξηγεί ο Greaves.

Στα αποστειρωμένα σπίτια όπου μεγαλώνουν σήμερα τα μωρά του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, συχνά απομονωμένα από άλλα παιδιά, δεν έρχονται σε επαφή με τα απαραίτητα μικρόβια που θα συνεισφέρουν στην υγιή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους. «Όταν ένα από αυτά τα μωρά εκτίθεται σε κοινές λοιμώξεις, το απροετοίμαστο ανοσοποιητικό του σύστημα κάποιες φορές υπεραντιδρά προκαλώντας χρόνιες φλεγμονές» εξηγεί ο επιστήμονας.

Οι φλεγμονές, καθώς επιμένουν, απελευθερώνουν ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες στα παιδιά που φέρουν την προαναφερόμενη μετάλλαξη από τη μήτρα ενδέχεται να οδηγήσουν σε λευχαιμία.

Πώς μπορεί λοιπόν ένα ρόφημα γιαουρτιού να λειτουργήσει προστατευτικά; Παρέχοντας στα παιδιά ωφέλιμα βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που ενεργοποιούν από νωρίς το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του. Αυτή την περίοδο λοιπόν ο Greaves και η ομάδα του δοκιμάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς μικροοργανισμών σε πειραματόζωα, αναζητώντας το «θαυματουργό» κοκτέιλ που θα κάνει παρελθόν την παιδική λευχαιμία. «Πιστεύω ότι αυτή η προοπτική είναι εξαιρετικά συναρπαστική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο σκεύασμα για να μειώσουμε τον κίνδυνο όχι μόνο της λευχαιμίας αλλά και πολλών ακόμα δύσκολων καταστάσεων» καταλήγει, αισιόδοξα, ο καταξιωμένος ειδικός.

Δείτε απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους μας επηρεάζουν τα ωφέλιμα βακτήρια.


[womantoc.gr]

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»