7 Μύθοι για το Ηλιακό μας Σύστημα που λανθασμένα Πιστεύουμε ότι είναι Αληθινοί. Δείτε ΤΙ ισχύει πραγματικά!

Η Γη είναι στρόγγυλη, ο Ερμής είναι ο πιο καυτός πλανήτης και ο Ήλιος είναι κίτρινος. Αυτά τα γεγονότα μας είναι γνωστά από τότε που πηγαίναμε σχολείο. Στην πραγματικότητα όμως, όλα είναι λίγο διαφορετικά. Συγκεντρώσαμε για σας κάποιες κοινές παρανοήσεις και δίνουμε απλές επιστημονικές εξηγήσεις.

H Γη έχει το σχήμα μιας τέλειας σφαίρας;

Ισχύει, όχι όμως απόλυτα.  Η Γη αλλάζει συνεχώς λόγω της συνεχούς κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών. Φυσικά, η ταχύτητα είναι μικρή – κατά μέσο όρο, ανέρχεται σε όχι περισσότερο από 5 εκατοστά ανά έτος – αλλά επηρεάζει το «προφίλ» του πλανήτη μας, που απέχει αρκετά από το ιδανικό σφαιρικό.

Ωστόσο, οι εντυπωσιακές εικόνες που φέρονται να δείχνουν την πραγματική μορφή της Γης, οφείλονται στο μοντέλο της βαρύτητας του πλανήτη. Το μοντέλο δημιουργήθηκε με βάση από στοιχεία από δορυφόρους και δεν δείχνει την πραγματική μορφή του πλανήτη, αλλά απεικονίζει τη διαφορά στη δύναμη της βαρύτητας σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η Σελήνη έχει σκοτεινή πλευρά;

Υπάρχει μια αρκετά δημοφιλής παρερμηνεία ότι οι ακτίνες του Ήλιου φωτίζουν μόνο τη μία πλευρά του φεγγαριού, ενώ η άλλη βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι. Αυτή η πεποίθηση προέκυψε από το γεγονός ότι ο δορυφόρος μας είναι πάντα στραμμένος προς τη Γη από τη μία πλευρά, και η άλλη παραμένει απρόσιτη από το γήινο παρατηρητή.

Στην πραγματικότητα, ο ήλιος ζεσταίνει εξίσου την ορατή και αόρατη πλευρά της Σελήνης. Η τροχιακή περίοδος της Σελήνης γύρω από τον άξονά της, συμπίπτει με την περίοδο της περιστροφής του δορυφόρου γύρω από τη Γη, και γι ‘αυτό μπορούμε να παρατηρήσουμε μόνο το ένα ημισφαίριο της.

Η θερμοκρασία στον Ερμή είναι υψηλότερη από κάθε άλλο πλανήτη;

Φαίνεται λογικό – Ο Ερμής βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο, και ως εκ τούτου η θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη είναι υψηλότερη από ό, τι σε άλλους πλανήτες. Ωστόσο, ο  πιο καυτός πλανήτης του ηλιακού συστήματος είναι η Αφροδίτη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω από 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρύτερα από τον Ήλιο από το κοσμικό γείτονά της. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία στον Ερμή είναι περίπου 350 ° C, ενώ στην επιφάνεια της Αφροδίτης φτάνει σχεδόν τους 480 ° C.

Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία εξαρτάται από τη σύσταση της ατμόσφαιρας. Στον Ερμή η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διοξείδιο του άνθρακα και είναι πολύ πυκνή. Εξαιτίας της υψηλής πυκνότητας του στην επιφάνεια του πλανήτη σχηματίζεται μια ισχυρή επίδραση θερμοκηπίου, γεγονός που καθιστά τον πλανήτη ένα πραγματικά καυτό πλανήτη.

Ο Ήλιος είναι μια τεράστια πύρινη σφαίρα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου είναι πολύ υψηλή – πάνω από 5700 ° C. Επομένως, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το αστέρι μας καίει σαν μια γιγαντιαία πύρινη φωτιά. Ωστόσο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φωτιά, στην πραγματικότητα είναι η θερμότητα και η ενέργεια φωτός που απελευθερώνεται κατά την αντίδραση της σύντηξης, η οποία λαμβάνει χώρα στον ηλιακό πυρήνα.

Η θερμοπυρηνική αντίδραση είναι η μεταμόρφωση ενός στοιχείου σε ένα άλλο, που συνοδεύεται από την απελευθέρωση της θερμότητας και της ενέργειας του φωτός. Διαπερνάει μέσα από όλα τα στρώματα του Ήλιου, φτάνοντας στην κορυφή – την φωτόσφαιρα, η οποία φαίνεται σε μας ότι καίγεται.

Ο Ήλιος έχει κίτρινο χρώμα;

Όποιος είναι κάπως εξοικειωμένος με την αστρονομία, θα γνωρίζει ότι ο Ήλιος ανήκει στην κατηγορία των άστρων, που είναι γνωστός ως κίτρινος νάνος. Επομένως, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το αστέρι μας είναι κίτρινο. Στην πραγματικότητα, όπως και τα άλλα κίτρινα αστέρια νάνοι, το χρώμα του Ήλιου είναι απολύτως λευκό.

Γιατί όμως το ανθρώπινο μάτι το αντιλαμβάνεται ως κίτρινο; Αποδεικνύεται ότι οφείλεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Όπως είναι γνωστό, η ατμόσφαιρα της Γη αφήνει να περνάνε μεγαλύτερα μήκη κύματος, στο κίτρινο-κόκκινο τμήμα του φάσματος. Τα κοντά κύματος στο μπλε-ιώδες τμήμα του φάσματος, τα οποία ακτινοβολεί κυρίως ο Ήλιος, φιλτράροντια μέσα από την ατμόσφαιρα. Εξαιτίας αυτής της επίδρασης, το αστέρι μας φαίνεται στον γήινο παρατηρητή με κίτρινο χώμα. Ωστόσο, έξω από την ατμόσφαιρα της Γης ο Ήλιος θα αποκαλύψει το πραγματικό του χρώμα.

Στο διάστημα, ένας αστροναύτης χωρίς σκάφανδρο θα ανατιναχτεί;

Ο λόγος για αυτή τη παρανόηση είναι φυσικά οι χολιγουντιανές ταινίες, που δείχνουν τραγικές απώλειες ζωών στο ανοιχτό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, το δέρμα μας είναι αρκετά ελαστικό και ικανό να συγκρατεί όλα τα εσωτερικά μας όργανα. Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας προστατεύουν από το βρασμό και χάρη στην ελαστικότητά του. Επιπλέον, σε συνθήκες απουσίας εξωτερικής πίεσης – αλλά στο ανοιχτό διάστημα δεν ισχύει κάτι τέτοιο – δεν είναι – η θερμοκρασία αναρροής του αίματος αυξάνεται στους 46 ° C, πολύ πιο πάνω από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

Αλλά το νερό που περιέχεται στα κύτταρα του δέρματος, αρχίζει να βράζει, και ο άνθρωπος θα αυξηθεί ελαφρώς σε μέγεθος, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να εκραγεί.

Η πραγματική αιτία του θανάτου ενός ανθρώπου στο ανοιχτό διάστημα θα είναι η ανοξία. Μετά από 15 δευτερόλεπτα σε ανοιχτό διάστημα χωρίς προστατευτική στολή, θα προκληθεί απώλεια της συνείδησης, και σε 2 λεπτά θα προκληθεί θάνατος.

Το Χειμώνα η Γη βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο σε σύγκριση με το Καλοκαίρι;

Ένας άλλος μύθος, που φαίνεται αρκετά λογικός. Είναι απλό: αν ο χειμώνας είναι πιο κρύος από ό, τι το καλοκαίρι, η Γη απομακρύνεται από το άστρο του. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο – το χειμώνα ο πλανήτη μας βρίσκεται 5.000.000 χιλιόμετρα πιο κοντά στον Ήλιο από ό, τι το καλοκαίρι. Ακούγεται παράδοξο;

Το γεγονός ότι, εκτός από την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, η Γη γυρνάει και γύρω από τον άξονά της, οπότε συμβαίνει και αλλαγή της ημέρας και της νύχτας. Ο άξονας που διασχίζει το βόρεια και νότιο πόλο, δεν είναι κάθετος προς την τροχιά της και η ηλιακή ακτινοβολία δεν πέφτει κάθετα. Έτσι, το μισό χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής θερμότητας πέφτει στο νότιο ημισφαίριο, και κατά τη διάρκεια του άλλου μισού πέφτει στο βορρά, γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή των εποχών.

Όπως γνωρίζετε, ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο είναι θερμότερος από ό, τι στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πιο κοντινό της Γης πλησιάζει στον Ήλιο τον Ιανουάριο, όταν στο νότιο ημισφαίριο βρίσκεται στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού.

Credit: Adme

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»