Πυρηνικά στον Άρη πριν τον κατοικήσουμε; Έτσι λέει ο Ήλον Μασκ [video]

Ο Ήλον Μασκ θέλει να ρίξει ατομική βόμβα στον Άρη“. Θα μπορούσε να είναι ο πηχυαίος τίτλος εφημερίδας, αλλά στην ουσία αυτή είναι η πρόταση του πολυεκατομμυριούχου οραματιστή προτού ο άνθρωπος επιχειρήσει να αποικήσει τον Κόκκινο Πλανήτη.

Όπως δήλωσε ο Μασκ την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή “The Late Show” που παρουσιάζει ο Στήβεν Κόλμπερτ στο αμερικανικό δίκτυο CBSυπάρχει ο αργός τρόπος και ο γρήγορος τρόπος. Ο γρήγορος τρόπος είναι να ρίξουμε θερμοπυρηνικές κεφαλές στους πόλους“.

Οι εκρήξεις από μόνες τους δεν θα κάνουν πολλά για να αλλάξουν το κλίμα του Άρη. Αυτό που θα πετύχουν θα είναι να εξατμίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται αποθηκευμένο στους πολικούς πάγους του Άρη και έτσι να προκαλέσουν ένα τεχνητό “φαινόμενο του θερμοκηπίου” που θα συνέβαλε στη θέρμανση του ψυχρού πλανήτη.

Με άλλα λόγια, η ιδέα του Μασκ είναι ότι η ατμόσφαιρα του Άρη θα αποκτούσε αρκετά μεγάλο πάχος ώστε να αρχίσει να εγκλωβίζει ένα μέρος της θερμότητας και ότι θα δημιουργείτο ένας αυτοτροφοδοτούμενος μηχανισμός: όσο περισσότερος πάγος θα έλιωνε, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα απελευθερωνόταν, ώστε να αυξηθεί επιπλέον η θερμοκρασία κ.ο.κ.

Όμως η ατμόσφαιρα του Άρη διαφέρει από αυτή της Γης. Καταρχάς, έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό. Κάποτε ήταν πιο “παχιά” αλλά ο ηλιακός άνεμος και το μαγνητικό πεδίο του ήλιου πιθανότατα την έχουν εξαφανίσει.

Αυτό που έχει απομείνει είναι ένα στρώμα 100 φορές πιο λεπτό από την ατμόσφαιρα της Γης που σε ποσοστό 95% αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα.

Η μέση θερμοκρασία που επικρατεί μοιάζει με εκείνη της Ανταρκτικής κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δείτε το video!

Τον αμφισβητούν

Η NASA υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου είναι ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να αυξηθεί απότομα η επιφανειακή θερμοκρασία του Άρη σε επίπεδα τέτοια που να μπορεί να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή.

Το “γρήγορος” βέβαια είναι σχετικό, καθώς θα χρειαστούν δεκαετίες ώστε η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση να διαμορφωθούν τεχνητά σε βιώσιμα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η NASA δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με τις παρεμβατικές λύσεις του Μασκ και δηλώνει ότι “δεσμευόμαστε στην προαγωγή της διαστημικής εξερεύνησης με έναν τρόπο που θα προστατεύει τα εξωγήινα περιβάλλοντα στη φυσική τους μορφή“.

Και άλλοι επιστήμονες διαφωνούν με τον Μασκ, όπως ο Μπράιαν Τουν από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που αναφέρει σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ότι “ο βομβαρδισμός δεν είναι μια καλή λύση“.

Σύμφωνα με τον Τουν, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην αρειανή ατμόσφαιρα είναι ήδη εξαιρετικά υψηλή. Έτσι, αν και το σχέδιο υποτίθεται πως θα είχε σαν στόχο να κάνει τον πλανήτη πιο “φιλόξενο” στα φυτά από την άποψη της θερμοκρασίας, η σύσταση του αέρα θα γινόταν ακόμη πιο ακατάλληλη για κάθε είδος ζώου.

Ο ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors και της διαστημικής εταιρείας SpaceX έχει αποκαλύψει ήδη από το 2012 πως το όραμά του είναι να κατασκευάσει μία αποικία στον Άρη, στην οποία θα ζουν 80.000 άνθρωποι.

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή αρχικά μιας μικρής ομάδας των δέκα ατόμων, οι οποίοι θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, για να υποδεχθούν τα επόμενα “κύματα” εποίκων.

Στο βραχυπρόθεσμο πάντως διάστημα, η εταιρεία SpaceX του Μασκ θα προσπαθήσει να στείλει και αστροναύτες εκτός από προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

[via]

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»