Ο Πλούτωνας μέσα από τα “μάτια” του New Horizons [video]

Ένα βίντεο που μας επιτρέπει να δούμε τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα μέσα από τα μάτια της μη επανδρωμένης αποστολής New Horizons έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουλίου, το New Horizons πλησίασε τον Πλούτωνα στην ελάχιστη απόσταση των 12.500 χιλιομέτρων, κινούμενο με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, καθώς η μεγάλη του ταχύτητα σε συνδυασμό με την ασθενή βαρύτητα του Πλούτωνα δεν του επέτρεψαν να επιβραδύνει.

Επόμενος προορισμός του New Horizons είναι η λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Η εντολή για αλλαγή κατεύθυνσης προς το διαστημικό σώμα 2014 MU69 στη Ζώνη του Κάιπερ θα δοθεί από το κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Πανεπιστήμιο “Τζονς Χόπκινς” του Μέριλαντ τον Οκτώβριο.

Ένα βασικό εύρημα της αποστολής είναι ότι ο Πλούτωνας, του οποίου η επιφάνεια αποτελείται από πάγους αζώτου και μεθανίου στους μείον 240 βαθμούς Κελσίου, διαθέτει πιθανότατα θερμό πυρήνα και παραμένει γεωλογικά ενεργός.

Στην επιφάνεια του πλανήτη έχουν ανακαλυφθεί δύο οροσειρές παγόβουνων. Σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA η δεύτερη οροσειρά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από την πρώτη, ενώ οι κορυφές τους βρίσκονται σε ύψη που κυμαίνονται από χίλια ως χίλια εξακόσια μέτρα.

Σημειώνεται ότι η αποστολή του συνόλου των δεδομένων που συνέλεξε η αποστολή θα χρειαστεί 16 μήνες.

Δείτε το video!

[via]

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»