Βάζει μία φράουλα μέσα στη σακούλα και από πάνω ρίχνει λίγο υγρό πιάτων. Το αποτέλεσμα; Συναρπαστικό!

Μερικές φορές είναι δύσκολο να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφερθούν για την επιστήμη. Στο σχολείο οι έννοιες είναι συχνά τόσο αφηρημένες και τεχνικές που οι μαθητές δεν έχουν πραγματική κατανόηση για το πώς εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο.

Αλλά το ακόλουθο πείραμα θα κάνει την επιστήμη, τουλάχιστον τη βιολογία, πιο συναρπαστική, και περιλαμβάνει την εξαγωγή DNA (δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ), ένα επίκαιρο θέμα που εφαρμόζει η αστυνομία για την επίλυση εγκλημάτων και όχι μόνο. Είναι ένα εύκολο πείραμα και πιθανώς να έχετε ήδη όλα όσα χρειάζεστε για να το πραγματοποιήσετε στην κουζίνα σας.

Θα χρειαστείτε:

  • μία φράουλα
  • μια επανασφραγιζόμενη σακούλα κατάψυξης
  • ένα σουρωτήρι
  • ένα χωνί
  • ένα φλιτζάνι
  • μια πιπέτα
  • 120 ml οινόπνευμα

Για το διάλυμα εκχύλισης:

  • 70 ml ζεστό νερό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό πιάτων ή υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων

Οδηγίες:

Πρώτα φτιάξτε το διάλυμα εκχύλισης, αναμειγνύοντας νερό, αλάτι, και απορρυπαντικό σε ένα μπολ. Βάλτε τη φράουλα στο σακουλάκι και προσθέστε 1 έως 3 κ.σ. διάλυμα εκχύλισης.

Συμπιέστε τον αέρα από το σακουλάκι και σφραγίστε το.

Λιώστε απαλά τη φράουλα μέσα στο σακουλάκι.

Τοποθετήστε ένα φίλτρο καφέ ή κάποιο πανί πάνω από το χωνί και ρίξτε το περιεχόμενο από το σακουλάκι στο φλιτζάνι. Ο απομένων πολτός δεν θα πρέπει να περάσει στο φλιτζάνι. Στύψτε όσο το δυνατόν περισσότερο και έπειτα πετάξτε το.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κόσκινο για αυτό το μέρος της διαδικασίας.

Τώρα προσθέστε το κρύο οινόπνευμα για το υγρό που αδειάσατε από τη σακούλα κατάψυξης. Πολύ σύντομα θα παρατηρήσετε να σχηματίζονται μικρές κλωστές – αυτά είναι τα νήματα του DNA. Μπορείτε να τα εξαγάγετε από το υγρό χρησιμοποιώντας την πιπέτα.

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το DNA φράουλας, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά ο στόχος του πειράματος. Η ιδέα είναι να παρατηρήσουμε τη γλοιώδη μάζα, που στην πραγματικότητα είναι το δομικό στοιχείο της ζωής. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί βασίζονται σε αυτή τη φαινομενικά απλή μικρή σταγόνα πληροφοριών.

Αν θέλετε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την απίστευτη ουσία, μπορείτε να τη βάλετε σε ένα πιάτο και να τη παρατηρήσετε μέσα από ένα μεγεθυντικό φακό. Ακόμα καλύτερα είναι αν έχετε ένα μικροσκόπιο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το πείραμα σε εκτέλεση σε αυτό το βίντεο…

Credit: Hefty

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»