DIY

Μούχλα ΤΕΛΟΣ… Δείτε ΠΩΣ θα Εξαφανίσετε τη Μούχλα από τα Δύσκολα Σημεία του Σπιτιού σας Χωρίς Κόπο!

Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε την ανεπιθύμητη μούχλα από το σπίτι σας χωρίς την χρήση χημικών, τότε φτιάξτε το παρακάτω 100% φυσικό καθαριστικό για σίγουρη επιτυχία!

Τι είναι η μούχλα;

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα ο οποίος βρίσκεται στον αέρα και παντού γύρω μας. Από την φύση της, η μούχλα διασπά τα νεκρά υλικά και την συναντάμε στα σάπια τρόφιμα και φυτά ή στο χώμα. Η υγρασία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της μούχλας, την τραβάνε τα υγρά μέρη – γι’αυτό και είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε ίχνη μούχλας στο μπάνιο μας.

Στην μούχλα αρέσουν και τα μέρη που είχαν προηγουμένως πλημμυρίσει, αφού παρέχουν τις εξής συνθήκες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της:

-Θρεπτικά συστατικά
-Ένα βιώσιμο περιβάλλον για να αναπτυχθεί
-Υγρασία.

Η επίδραση της μούχλας στην υγεία

Δεν είναι όλα τα είδη μούχλας επικίνδυνα για την υγεία, ωστόσο συγκεκριμένα είδη μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Η υπερβολική έκθεση του οργανισμού στην μούχλα μπορεί να επηρεάσει την υγεία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: μπορεί να προκαλέσει από αλλεργίες και λοιμώξεις στο αναπνευστικό, μέχρι και ανάπτυξη όγκων και καρκίνο.

Αν βρίσκεστε εκτεθειμένοι στην μούχλα σε τακτική βάση λόγω της δουλειάς ή του σπιτιού σας, τότε μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ιατρική μάσκα για να φιλτράρετε τον αέρα που εισπνέετε. Ακόμα και αν δεν εκτίθεστε συχνά στην μούχλα, μπορεί να είναι τοξική για την υγεία σας. Ακόμα και οι μικρές ποσότητες έκθεσης στις τοξίνες της μούχλας μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Μία από τις κυριότερες παρενέργειες της μούχλας είναι το αν όντως μπορεί να προκαλέσει άσθμα και αν επιδεινώνει το ήδη υπάρχον άσθμα. Οι Douwes και Pierce είπαν: «Μια πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη μεγάλου μεγέθους σε ενήλικες έδειξε μια σημαντική ομοιογενή σχέση ανάμεσα σε κέντρα με αναφορές των ίδιων των ανθρώπων για έκθεση στην μούχλα και σε συμπτώματα άσθματος.»

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του EPA and Berkeley National Laboratory, «Από τα 21,8 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναφέρει ότι έχουν άσθμα στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι το 4,6% των περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί στην υγρασία και την έκθεση σε μούχλα στο σπίτι τους». Έτσι, αν εσείς οι ίδιοι ή κάποιος που γνωρίζετε είναι επιρρεπής στο άσθμα ή άλλα προβλήματα του αναπνευστικού, τότε καλό θα ήταν να ξεφορτωθείτε τη μούχλα!

Δοκιμάστε την παρακάτω σπιτική συνταγή!

Πώς να εντοπίσετε την μούχλα στο σπίτι σας

Αν δείτε να αναπτύσσεται στο σπίτι σας σκουροπράσινη ή μαύρη μούχλα, μην πανικοβληθείτε! Μπορεί να μην είναι δηλητηριώδης, αλλά για να το επιβεβαιώσετε, θα χρειαστείτε την γνώμη ενός ειδικού. Υπάρχουν και τρόποι να το διαπιστώσετε στο διαδίκτυο ή σε ειδικά καταστήματα.

Η σπιτική μούχλα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η κατηγορία Α είναι αυτή που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία και πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως με την βοήθεια ειδικού. Τέτοια είδη μούχλας είναι το Aspergillus και το Stachybotrys. Η μούχλα της κατηγορίας Β δεν είναι τοξική, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε πολλούς.

Περιλαμβάνει τα Cladosporium, Penicillium και Alternaria. Η κατηγορία C δεν προκαλεί συνήθως αλλεργία, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αντικείμενα του σπιτιού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ulocladium.

Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή που θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε την μη τοξική μούχλα από το σπίτι σας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο. Ποιο είναι το μυστικό συστατικό; Το έλαιο από δέντρο τσαγιού, το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως και σήμερα.

Τι θα χρειαστείτε:

-2 κουταλάκια έλαιο δέντρου τσαγιού
-2 φλιτζάνια νερό
-Ένα βαμβακερό πανί
-Ένα άδειο μπουκάλι για σπρέι

Οδηγίες:

1. Ρίξτε δύο κουταλάκια του γλυκού έλαιο από δέντρο τσαγιού και δύο φλιτζάνια νερό μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι για σπρέι, βάλτε το καπάκι και ανακινήστε.
2. Ψεκάστε το μίγμα πάνω σε σημεία με μούχλα και αφήστε το για μερικές ώρες.
3. Καθαρίστε όλα τα σημεία με το βαμβακερό πανί και στεγνώστε τα καλά!

Η μούχλα θα εξαφανιστεί από το σπίτι σας σε χρόνο μηδέν και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον για την επίδραση της.
Αν εντοπίσετε μούχλα που δεν μπορείτε να φτάσετε εύκολα ή αν έχει επεκταθεί σε μεγάλη περιοχή, τότε ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού.

Credit: theheartysoul.com

Related posts

Από τη σοφία του λαού, αλλά και την επιστήμη: Οι μυστικές ιδιότητες και χρήσεις που έχει το ξύδι

«Επανάσταση» στην τουαλέτα: Καθαρίστε τη λεκάνη μέσα σε 3 λεπτά! (Video)

Μυρίζει άσχημα η σφουγγαρίστρα; Το κόλπο της γιαγιάς με 2 υλικά από την κουζίνα που θα την κάνει… καινούργια