12 Επτασφράγιστα Μυστικά για τους Νέους Οδηγούς που Καμία Σχολή Οδηγών δεν Πρόκειται Ποτέ να σας Αποκαλύψει

Ακόμη και όσοι δεν οδηγούν για πρώτη φορά, δεν γνωρίζουν όλα τα απαραίτητα που διευκολύνουν τη ζωή του οδηγού.

Σας προτείνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως να αισθάνεστε άνετα ενώ οδηγείτε, να αποφεύγετε επικίνδυνες καταστάσεις και να γίνετε ένας οδηγός με αυτοπεποίθηση.

12. Ελέγξτε αν οι καθρέφτες έχουν ρυθμιστεί σωστά

Αν οι καθρέπτες δεν ρυθμιστεί σωστά, τότε υπάρχει μια τυφλή περιοχή – μέρος του δρόμου που δεν μπορείτε να δείτε, και έτσι δεν μπορείτε να δείτε το όχημα στην παρακείμενη λωρίδα. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, ρυθμίστε τους πλαϊνούς καθρέφτες, έτσι ώστε το αυτοκίνητό σας να μην είναι ορατό σε αυτά (ή να είναι ορατό ελάχιστα). Για να ελέγξετε αν υπάρχει μια τυφλή ζώνη, κινηθείτε αργά προς τα πίσω από άλλο σταθμευμένο αυτοκίνητο, κοιτάζοντας στους πλαϊνούς καθρέφτες. Μόλις εξαφανιστεί από τον καθρέφτη, θα πρέπει να το δείτε με την περιφερειακή όραση σας. Ο καθρέφτης πίσω όψης ρυθμίζεται έτσι ώστε να είναι πλήρως ορατό το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου. Όταν ρυθμίζετε τους καθρέφτες, καθίστε στην θέση στην οποία συνήθως οδηγείτε το όχημα.

11. Μάθετε να αισθάνεστε που βρίσκονται οι τροχοί

Για να μπορέσετε να αποφεύγετε τις λακκούβες στο δρόμο και να γρατζουνάτε τις ζάντες κατά τη στάθμευση δίπλα στο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να μάθετε να αισθάνεστε που βρίσκονται οι τροχοί. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, πατήστε το με το πόδι και βάλτε το στο πεζοδρόμιο. Εξασκηθείτε να το πατάτε με μπροστινό δεξιό και αριστερό τροχό. Ανοίξτε το παράθυρο για να ακούσετε πότε το πετυχαίνετε.

10. Παρκάρετε, εστιάζοντας στα παράθυρα και τους καθρέφτες

Αν παρκάρετε με την μπροστινή όψη προς το πεζοδρόμιο, σταματήστε μόλις δείτε το πεζοδρόμιο κάτω από τον πλαϊνό καθρέφτη. Έτσι η απόσταση μέχρι το πεζοδρόμιο θα είναι ελάχιστη και δε θα χαράξετε τον προφυλακτήρα.

Αν σταθμεύσετε παράλληλα με το πεζοδρόμιο, πρέπει να μεριμνήσετε για να μη χαράξετε τις ζάντες. Κολλήστε ένα κομμάτι χρωματιστή κολλητική ταινία στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Μόλις η γραμμή του πεζοδρομίου συμπέσει με το σημάδι, σταματήστε. Είναι καλύτερα να παρκάρετε παράλληλα με το κράσπεδο προς τα πίσω – τότε το πεζοδρόμιο είναι ορατό στους εξωτερικούς καθρέπτες και δε θα κολλήσετε σε αυτό.

9. Μετά την είσοδο σε λακκούβα με νερό, στεγνώστε τα φρένα

Πριν από οποιαδήποτε, ακόμη και ρηχή λακκούβα επιβραδύνετε, και στη συνέχεια να περάστε ομαλά, χωρίς ελιγμούς ή να επιβραδύνετε. Σε υψηλή ταχύτητα, το νερό μπορεί να μπει στο σύστημα ανάφλεξης και να σταματήσει η μηχανή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει υδρολίσθηση – όταν πρόσφυση ελαττώνεται και το αυτοκίνητο γλιστράει μέσα στο νερό.

Αφήνοντας μια μεγάλη λακκούβα, μη σταματήσετε τον κινητήρα, μη φρενάρετε, μην επιταχύνετε και το σημαντικότερο – στεγνώστε τα φρένα: μην αφήνετε το πεντάλ του γκαζιού και πατήστε αρκετές φορές το πεντάλ φρένου. Με την τριβή, τα τακάκια φρένων θερμαίνονται, και το νερό εξατμίζεται.

8. Ακολουθήστε τις μανούβρες των υψηλών οχημάτων μπροστά σας

Στο δρόμο, προσέξτε όχι μόνο το μπροστινό όχημα, αλλά και για τα άλλα οχήματα στη ροή της κυκλοφορίας. Προσέξτε για υψηλά οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία), οι οδηγοί τους βλέπουν καλύτερα την κατάσταση της κυκλοφορίας. Αν και ταυτόχρονα ξεκινούν να αφήνουν κάποια λωρίδα κυκλοφορίας, πιθανότατα έγινε κάποιο ατύχημα ή υπάρχει άλλο εμπόδιο, και εσείς καλύτερα να ρυθμίσετε τις κινήσεις σας εκ των προτέρων.

7. Αν ο κινητήρας δεν ξεκινά, ενεργοποιήστε τη μεγάλη σκάλα

Μερικές φορές ο κινητήρας δεν θα ξεκινήσει το χειμώνα με την πρώτη φορά. Πριν ξεκινήσετε τον κινητήρα, ζεστάνετε τη μπαταρία – ανάψετε τα μεγάλα φώτα για λίγο, το ραδιόφωνο ή τη θέρμανση.

6. Το βράδυ, χαμηλώστε τον καθρέφτη πίσω όψης

Δεν γνωρίζουν όλοι ότι ο καθρέφτης πίσω όψης διαθέτει 2 λειτουργίες – μέρας και νύχτας. Για να μη σας τυφλώνουν οι προβολείς του πίσω οχήματος, τραβήξτε το μοχλό του καθρέφτη προς τα κάτω για να αλλάξει η κλίση του.

5. Ενεργοποιήστε το κλιματιστικό

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε κλιματισμό (π.χ. το χειμώνα), ενεργοποιήστε το για σύντομο διάστημα. Διαφορετικά, το ψυκτικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει και τα σωληνάκια να στεγνώσουν.

4. Χρησιμοποιείτε τακτικά το χειρόφρενο

Ακόμα κι αν δεν παρκάρετε το αυτοκίνητο σε έδαφος με κλίση, χρησιμοποιείστε τακτικά το χειρόφρενο για να κρατάτε σε καλή κατάσταση. Εξαίρεση αποτελεί το δριμύ ψύχος: σε αυτό το καιρό, είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε, για να μην παγώσουν τα τακάκια των φρένων.

3. Αν το όχημα στη διπλανή λωρίδα επιβραδύνει, επιβραδύνεται και εσείς

Αν δείτε ότι το μπροστινό σας όχημα στη διπλανή λωρίδα αρχίζει να επιβραδύνει, αν και δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, μειώστε ταχύτητά και εσείς – ίσως ένας άλλος οδηγός αφήνει να περάσει ένας πεζός ή τρέχει ένα ζώο.

2. Μην ενδώσετε στην ψευδαίσθηση της μικρής ταχύτητας

Σε ευθείς αυτοκινητόδρομους, η ταχύτητα φαίνεται πολύ μικρότερη από την πραγματική. Αν μετά το ευθύ τμήμα του δρόμου στρίβετε, αν δεν κόψετε αρκετή ταχύτητα, το αυτοκίνητο μπορεί να ανατραπεί.

1. Μη στρίβετε τους τροχούς εκ των προτέρων, όταν περιμένετε για να στρίψετε αριστερά

Αν χρειαστεί να στρίψετε αριστερά και δίνετε προτεραιότητα σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, μην βιαστείτε να στρίψετε το τιμόνι, είναι επικίνδυνο. Οι τροχοί πρέπει να δείχνουν ευθεία. Αν από πίσω πέσει ένα άλλο όχημα, όταν θα έχετε γυρίσει τους τροχούς, μπορεί να βρεθείτε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου δεν μπορέσετε να αποφύγετε σύγκρουση με άλλα οχήματα.

Credit: Adme

Related posts

Το αμάξι που θέλουν όλοι: Αυτός είναι ο Έλληνας που αγόρασε αυτοκίνητο αξίας 800.000 ευρώ!

Η λύση είναι ελληνική: «Καίει» 1 ευρώ ανά 100 χλμ και παρκάρει σε θέση κάδου

«Μου επιτέθηκαν αλήτισσες, κάμερες παντού»: Δημόσιο ξέσπασμα της Λατινοπούλου- Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητο της