Σε ομάδες των 20 οι πιστοί για το Άξιον Εστι: Τεράστιες ουρές στη Μητροπολη Αθηνών

Καμία αναφορά για παράταση του προσκυνήματος της εικόνας του «Άξιον Εστί» προς το παρόν και οι πιστοί είναι συγκεντρωμένοι στη Μητρόπολη.

Ουρές οι πιστοί

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίασε χθες χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο ενδεχόμενο παράτασης του προσκυνήματος της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς «Άξιον Εστί» που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, όρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της, για τον μήνα Μάιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, η ΔΙΣ ενημερώθηκε για το ευχαριστήριο γράμμα του πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, με το οποίο εκφράζει τις ευχαριστίες του στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού προς τους σεισμόπληκτους της Συρίας, που συγκεντρώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή».
Βγαίνει για όγδοη φορά από το Άγιον Όρος

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι η εικόνα σπάνια εξέρχεται από το Άγιον Όρος

Η πρώτη έξοδος έγινε το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, όταν μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την προσκύνησε πλήθος πιστών.
Η δεύτερη, τον Οκτώβριο του 1985 στη Θεσσαλονίκη κατά τα «Δημήτρια».
Η τρίτη, τον Νοέμβριο του 1987, όταν τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, σε συνδυασμό με την άφιξη στην Αθήνα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.
Η τέταρτη, τον Οκτώβριο του 1994, όταν η Ιερά Κοινότητα τη συνόδευσε στην Κύπρο, προς ενίσχυση του θρησκευτικού φρονήματος των πιστών και προς ευλογία και χάρη τού από δεκαετιών δεινοπαθούντος λαού της.
Η πέμπτη έξοδος έγινε αμέσως μετά τους σεισμούς το καλοκαίρι του 1999, «τη πρωτοβουλία και παρακλήσει του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, προς πνευματικήν παρηγορίαν των σεισμοπλήκτων και υλικήν ενίσχυσίν των», αφού τα εισπραχθέντα χρήματα καθορίσθηκε να διατεθούν για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων σε οικισμό που θα έφερνε την επωνυμία «Άξιον Εστί».
Η έκτη έξοδός της ήταν τον Οκτώβριο του 2012. Μάλιστα, αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα παρέμεινε στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου και την προσκύνησαν πολύ περισσότεροι από 100.000 πιστοί, Έλληνες και ξένοι.
Η έβδομη έγινε το 2022, στην Κομοτηνή, όπου παρέμεινε για 6 ημέρες στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προς εμψύχωση των ακριτών της Θράκης αλλά και όλων των Ελλήνων. Την επόμενη μέρα, την εικόνα υποδέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η όγδοη έξοδος της εικόνας από το Περιβόλι της Παναγιάς, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Να θυμίσουμε ότι η αρχική ιδέα ήταν να φιλοξενηθεί στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, το θλιβερό γεγονός του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών δεν το επέτρεψε.

Την ιερά εικόνα συνοδεύει ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών.

Related posts

Ρέμος-Θεοδωρίδου: Από τα πρώτα κοινά βήματα το 1993 στην παρεξήγηση και το τέλος μιας φιλίας

Οικονομάκου-Μιχόπουλος: Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξαν να ανακοινώσουν τώρα τον χωρισμό τους

Στο παρελθόν η Αντωνά: Ο Άρης Σοϊλέδης χέρι-χέρι με γοητευτική συνοδό σε βραδινή έξοδο!