Έρευνα-ΣΟΚ: Τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας είναι πιο πιθανό να γίνουν εγκληματίες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Μια πρόσφατη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε προβλήματα με το σχολείο ή να έχουν προβλήματα με το νόμο αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές από το MIT του Northwestern και το Πανεπιστήμιο της Φλώριδας (συν μερικούς άλλους) ακολούθησαν χιλιάδες ομάδες από αδέρφια στη Δανία και την πολιτεία της Φλώριδας – δύο δραματικά διαφορετικές κουλτούρες.

Διαπίστωσαν ότι τα δεύτερα γεννημένα αγόρια και στις δύο τοποθεσίες, ήταν πιο ικανά να πάνε ενάντια στο νόμο από τους μεγαλύτερους αδερφούς τους.

«Παρά τις μεγάλες διαφορές στα περιβάλλοντα μεταξύ των δύο περιοχών, βρίσκουμε αξιοσημείωτα συνεπή αποτελέσματα: Σε οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά, τα αγόρια που είναι γεννημένα δεύτερα, είναι πιθανότερο κατά 20 έως 40% να παρανομήσουν, συγκριτικά με τα πρωτότοκα αγόρια», γράφουν οι συγγραφείς σε ένα άρθρο σχετικό με τη μελέτη.

Γιατί λοιπόν η σειρά των γεννήσεων επηρεάζει την πιθανότητα εγκληματικότητας;

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος παραβατικότητας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα δεύτερα παιδιά δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο προσοχής, όπως ήταν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Ως αποτέλεσμα, να ενεργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να τραβάνε την προσοχή των γονιών τους.

Οι συγγραφείς επίσης επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γονείς περνάνε περισσότερο χρόνο εκτός εργασίας όταν έχουν το πρώτο τους παιδί, σε σύγκριση με το όταν έχουν το δεύτερο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται δεύτερα δεν ανταγωνίζονται μόνο το μεγαλύτερο αδελφό τους στο θέμα της προσοχής, ανταγωνίζονται επίσης και τη σταδιοδρομία των γονιών τους και άλλες ευθύνες.

Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα δεύτερα παιδιά έχουν πρότυπο τον μεγαλύτερο αδελφό τους, ενώ τα πρωτότοκα τους ενήλικες γονείς τους.

Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο παιδί ξοδεύει περισσότερο χρόνο ανάπτυξης με τους ενήλικες, γεγονός που τους επηρεάζει στο να συμπεριφέρονται πιο ώριμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια τείνουν να είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα αδέρφια τους. Ο λόγος; Οι γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με τα πρώτα τους παιδιά – δίνοντάς τους την αμέριστη προσοχή τους.

Πολλοί γονείς στη μελέτη μάλιστα, παραδέχθηκαν ότι ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι με την εμπλοκή σε δραστηριότητες με το δεύτερο και το τρίτο τους παιδί. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν ιστορίες πριν τον ύπνο, χειροτεχνίες, παιχνίδια και άλλα πράγματα που βοηθούν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης.

Τέλος, μερικές μητέρες παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν τόσο αυστηρές με τον εαυτό τους για πράγματα όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ή τρίτης εγκυμοσύνης τους, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει σε αρνητικά αποτελέσματα για τα μωρά τους.

Credit: Simplemost

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο