4 Χρόνιες ασθένειες στις οποίες είναι περισσότερο ευάλωτα τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική

Φέρνοντας ζωή σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να είναι μία από τις πιο έντονες εμπειρίες στη ζωή των γυναικών. Δυστυχώς, πολλές μέλλουσες μητέρες δεν γνωρίζουν ζωτικής σημασίας γεγονότα της γέννας και πώς μπορεί να επηρεάσει τα μωρά τους στο μέλλον. Οι γέννες με καιρική τομή μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες και μειονεκτήματα στην υγεία των παιδιών.

Το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή είναι πολύ υψηλότερο από το συνιστώμενο 15%. Στην πραγματικότητα, ένα στα τρία μωρά γεννιέται με αυτόν τον τρόπο! Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι σωτήρια όταν χρειάζεται, αλλά η μακροπρόθεσμη βλάβη δεν αξίζει τη διαδικασία, εάν δεν είναι απαραίτητο.

Αν σκέφτεστε να γεννήσετε με καισαρική τομή στην επόμενη γέννα σας ή αν κάνει ήδη καισαρική τομή, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί καισαρική τομή;

Η καισαρική τομή είναι μια μέθοδος γέννας, όπου οι γιατροί χειρουργούν τη κοιλιά και τη μήτρα της μητέρας για να βγει το μωρό. Συνήθως, η καισαρική τομή είναι προγραμματισμένη εκ των προτέρων για την ειδική περίπτωση, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι μια καισαρική τομή είναι ασφαλέστερη για τη μητέρα και το μωρό. Υπάρχει επίσης μια τάση όπου η μητέρα ζητά μια καισαρική τομή, παρά το γεγονός ότι δεν απαιτείται ιατρικά.

Στο παρελθόν, πολλές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κατά τη γέννα λόγω ιατρικών επιπλοκών. Χάρη στις προόδους της ιατρικής, οι καταστάσεις αυτές δεν προκύπτουν τόσο συχνά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο, η χρήση της μεθόδου της καισαρικής τομής θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Αυτοί είναι οι λόγοι όπου μια καισαρική τομή είναι απαραίτητη:

  • Η μητέρα έχει μια πάθηση η οποία μπορεί να επιδεινώσει ή να γίνει επικίνδυνη μέσω του φυσιολογικού τοκετού.
  • Το μωρό βρίσκεται σε κίνδυνο να προσβληθεί από λοιμώξεις από τη μητέρα
  • Η μητέρα είχε υποβληθεί σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να κάνουν τον φυσιολογικό τοκετό επικίνδυνο.
  • Η μητέρα κυοφορεί δίδυμα ή τρίδυμα
  • Το μωρό είναι πολύ μεγάλο για ένα φυσιολογικό τοκετό.
  • Επιπλοκές κατά τον τοκετό

Είναι απαραίτητη;

Κακά τα ψέματα, η καισαρική τομή δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι ασφαλέστερο να γεννηθεί ένα μωρό κολπικά, ακόμη και αν η μητέρα γέννησε τα προηγούμενα παιδιά της με καισαρική τομή. Οι μητέρες που δεν έχουν σοβαρή ανάγκη για καισαρική τομή θα πρέπει να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό για να προστατέψουν την υγεία και την ευημερία των μωρών τους και τον εαυτό τους.

Κίνδυνοι

Όταν το μωρό γεννιέται νωρίτερα από ότι προοριζόταν, μπορούν να προκύψουν μια σειρά από προβλήματα για τη μητέρα και το μωρό, όπως για παράδειγμα θα είναι λιποβαρές. Η κατάσταση αυτή θέτει το παιδί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπηρία, ασθένειες, ακόμα και θάνατο.

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν έχουν υποστεί τις ίδιες διαδικασίες που περνούν τα βρέφη κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και αυτό τους δίνει ένα μειονέκτημα. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να ακολουθήσουν το βρέφος στην μετέπειτα ζωή του.

Ακόμα και η μητέρα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού και απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Στην τελική, είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις λόγω της φύσης της διαδικασίας, ακόμη και μετά την επιστροφή της στο σπίτι.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία του μωρού από καισαρική τομή

Σύμφωνα με πολλές αποδεδειγμένες μελέτες, τα μωρά που γεννιούνται με τη μέθοδο της καισαρικής τομής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τα εξής κατά την παιδική ηλικία:

  • Παχυσαρκία
  • Άσθμα
  • Διαβήτης
  • Αλλεργίες (περιβαλλοντικές και τροφικές)

Στην ηλικία των δύο ετών, είναι επίσης πιθανό να είναι λιγότερο υγιές από παιδιά που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό.

Μια σημαντική θεωρία για αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην χλωρίδα του εντέρου. Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή αναπτύσσουν παραπάνω εντερικά βακτήρια ενός ορισμένου τύπου. Αυτή η αυξημένη ποσότητα το καθιστά πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα και αλλεργίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Επιπλέον, δεν αποκτούν αρκετά εντερικά βακτήρια άλλου τύπου που λαμβάνουν άλλα μωρά από τον κόλπο της μητέρας τους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτά τα βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσληψη τροφής και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μπορούν έτσι να λάβουν την πρώτη τους πρόσληψη μικροβίων από το σώμα της μητέρας τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, και αυτό τα βακτήρια είναι ωφέλιμα για όλη τους τη ζωή.

Μία άλλη θεωρία για την μειωμένη ευημερία των βρεφών από καισαρική τομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρες της γέννησης στον κόσμο μέσω του κολπικού τοκετού, πυροδοτεί ορισμένα επίπεδα ορμονών όπως η οξυτοκίνη, η κορτιζόλη, και η αδρεναλίνη. Λόγω αυτού, το σώμα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους ασθενειών.

Λύσεις Υγείας

Αν έχετε γεννηθεί με καισαρική τομή, μπορεί να αναρωτιέστε, «Ωραία. Αυτό εξηγεί πολλά. Τώρα, τι μπορώ να κάνω;»

Μάθετε τέσσερις απλές συμβουλές:

  • Πάρτε προβιοτικά
  • Καταναλώστε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. όπως kimchi, kombucha, κεφίρ και μπύρα.
  • Ξεκινήστε μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, και λαχανικά
  • Ξεκινήστε έντονη σωματική άσκηση

Αυτά τα βήματα θα αυξήσουν την εντερική χλωρίδα στο σώμα σας και θα δημιουργήσουν μικροβιακή ισορροπία. Αυτές οι τέσσερις αλλαγές θα βελτιώσουν τη συνολική ευημερία σας.

Credit: Healthy-holistic-living

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο