Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά μας για να ψηλώσουν

Η κληρονομικότητα και το φύλο του παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του. Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε και οι οποίοι προσδιορίζουν το ύψος, όπως η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και η κατάσταση υγείας.
Η διατροφή του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D (η οποία κυρίως συντίθεται στο σώμα μας με την έκθεση στον ήλιο).

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι άπαχα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι), κοτόπουλο, ψάρι (προτιμούμε και αυτά που τρώγονται με το κόκαλο: γαύρος, σαρδέλες, μαρίδες για να καλύψουμε και το ασβέστιο), όσπρια (μας καλύπτουν και σε σίδηρο), αυγό και ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυρί, που μας καλύπτουν και σε ασβέστιο).

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: τυρί, γάλα, γιαούρτι, σαρδέλες με ψαροκόκαλο, σολομός, μύδια, στρείδια, σύκο, αμύγδαλο, πατάτα, μπρόκολο, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι κόκκινο κρέας, συκώτι, μύδια, στρείδια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή εμπλουτισμένα, φασόλια, ξηροί καρποί, αυγά, σύκο, αρακάς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, κάβουρας, στρείδια, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σιταριού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι κολοκύθι, σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, συκώτι, γλυκοπατάτα, πράσινα ραδίκια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: λαχανικά Βρυξελλών, πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριά, σπαράγγι, κουνουπίδι, μπρόκολο, παπάγια, φράουλες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι πλήρες γάλα, τυρί, βούτυρο, αυγό, συκώτι, βοδινό, μοσχάρι, σαρδέλες, ρέγκα, τόνος, σολομός, μαργαρίνη

Έτσι, προτρέπουμε το παιδί να δοκιμάζει τροφές και το μυούμε σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και επαρκή ύπνο.

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο