Σε αυτές τις γυναικείες φυλακές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να συζητούν για ένα πράγμα… Θα σας ΣΟΚΑΡΕΙ!

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά το ATTN προέβαλε ένα πολύ σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι άστεγες γυναίκες: η έλλειψη προϊόντων γυναικείας υγιεινής.

Κάποιες μάλιστα από αυτές ανέφεραν ότι η περίοδός τους είχε διακοπεί, πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικού στρες και κακής διατροφής.

Το ίδιο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών, με τους δεσμοφύλακες να μην είναι και ιδιαίτερα εξυπηρετικοί.

Η μαρτυρία της Chandra Bozelko, που έμεινε στις φυλακές του York Correctional Institution για έξι χρόνια, είναι καταλυτική. Η ίδια και οι συγκρατούμενές της αντιμετώπισαν σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους, καθώς τους έδιναν μόλις 10 σερβιέτες την εβδομάδα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να μοιάζει αρκετή αν η περίοδός σας διαρκεί 4 με 7 ημέρες, αλλά σκεφτείτε πως μια γυναίκα – εκτός φυλακής – αλλάζει αρκετές κατά τη διάρκεια της ημέρας ειδικά όταν έχει αυξημένη ροή.

Η έλλειψη προϊόντων υγιεινής μας ανάγκαζε να αλλάζουμε σερβιέτα μόλις μια φορά την ημέρα, για όσες είχαμε κύκλο 5 ημερών. Έχω δει σερβιέτα να πέφτει στην κυριολεξία από το εσώρουχο μιας κρατούμενης γιατί αυτές που μας δίνουν προφανώς δεν έχουν φτερά και η ποιότητα της κόλλας τους είναι κάκιστη, με αποτέλεσμα όταν μια γυναίκα τη φοράει για παραπάνω από μία ημέρες η κόλλα εξαφανίζεται και απλά πέφτει! Είναι σιχαμερό, αλλά είναι η αλήθεια.

Περίπου το 80% των κρατούμενων είναι άπορες και δε μπορούν να διαθέσουν $2,63 για να αγοράσουν τη μεγάλη συσκευασία με τις 24 σερβιέτες, καθώς τη μέρα βγάζουν περίπου 75 cents και πρέπει να αγοράζουν και άλλα αναγκαία προϊόντα όπως οδοντόκρεμα ($1,50 = ο μισθός 2 ημερών) και αποσμητικό ($1,93 = ο μισθός 3 ημερών). “Κάποιες φορές δε μπορούσα να αγοράσω σερβιέτες γιατί είχαν έλλειψη.

Η Maya Schenwar που έχει εργαστεί με πολλές φυλακισμένες γυναίκες, ανέφερε ότι “η έλλειψη ειδών υγιεινής από σερβιέτες μέχρι και εσώρουχα, οδηγεί στη δημιουργία δύσοσμων εστιών μόλυνσης σε πολλά σημεία των φυλακών, ειδικά αν έχουμε πολλές ταυτόχρονα με περίοδο“, προσθέτει η Bozelko.

Είτε γίνεται επειδή οι φυλακές αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα είτε όχι, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να εξεφτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η γυναικεία αξιοπρέπεια, πόσο μάλλον όταν αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο