Πρόωρη εφηβεία για τα κορίτσια με καπνίστριες μητέρες

Πιο νωρίς ξεκινά η εφηβεία για τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια η μελέτη, οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών που σχετίζονται με το κάπνισμα των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, το άσθμα, το διαβήτη τύπου 2 και τη παχυσαρκία.

Μάλιστα, ορισμένες επιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και να έχουν αντίκτυπο ακόμα και στην ενήλικη ζωή. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι πέρα απο τον κίνδυνο καρκίνου στα όργανα αναπαραγωγής για τις κόρες των γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν και επιπτώσεις σε βιολογικό επίπεδο», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Άλισον Μπέχι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πληροφορίες από 1.500 κορίτσια σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος των μητέρων τους και παρακολούθησαν τα κορίτσια από τη γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών. Κατά την διάρκεια της μελέτης, σε 845 κορίτσια ξεκίνησε η εμμηνόροια.

Εκτός, όμως, από το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, ρόλο παίζουν η ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσης της μητέρας, το σωματικό βάρος και το βάρος γέννησης.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φάνηκε ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, μόνο αν η μητέρα κάπνιζε συστηματικά. Οι κόρες που εκτίθονταν στο καπνό της μητέρας μέσα στη μήτρα, είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν την εμμήνο ρύση σε πρώιμη ηλικία.

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο