Αν αναρωτιέστε γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, ορίστε ο λόγος!

Πρόσφατη έρευνα του Hiram Beltran-Sanchez και των συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, είχε ως στόχο την ανακάλυψη της αιτίας που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες.

Αυτό που ανακάλυψαν στην πορεία, ήταν πως αυτό δεν ίσχυε πάντα. Σύμφωνα με το Scientific American:

Για την έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν πληροφορίες ανθρώπων που γεννήθηκαν από το 1800 μέχρι το 1935, σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.
Ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου (1800 – 1935) τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Ξεκινώντας όμως από το 1880, αυτά τα ποσοστά μειώθηκαν πολύ πιο γρήγορα για τις γυναίκες.

Για μια σύντομη χρονική περίοδο γύρω στο 1880, το προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων ήταν σχεδόν το ίδιο, αναφέρουν οι L.A. Times. Μέχρι που οι γυναίκες πήραν τα ηνία…

Γιατί όμως άλλαξαν τα δεδομένα; Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις 5 κυριότερες αιτίες θανάτου: καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, καρκίνος, γρίπη και πνευμονία, όπως επίσης και σε θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και εστίασαν τη μελέτη τους σε ανθρώπους από 40 έως 90 ετών.

Flickr CC/Let Ideas Compete

Για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1900 και το 1935, οι άντρες είχαν διπλάσιες ή και τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν γύρω στα 50 ή 60, απ’ ότι οι αντίστοιχες γυναίκες, με κυριότερη αιτία θανάτου την καρδιαγγειακή νόσο και ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η εγκυμοσύνη έγινε πολύ ασφαλέστερη για την υγεία της γυναίκας.

Το Journal of the Royal Society of Medicine σημειώνει για την περίοδο 1850 – 1970:

Υπήρχε μια περίοδος σταθερών σε ποσοστά θανάτων κατά τη γέννα, μέχρι το 1900. Τα ποσοστά αυτά έπεσαν λίγο μέχρι τον Α’ Π.Π. και συνέχισαν την καθοδική πορεία τους μέχρι το 1930. Τότε ήταν που υπήρξε και απότομη μείωση αυτών χάρη στα αντιβιωτικά και τα φάρμακα.

Αντί όμως να λάβουν και αυτόν τον παράγοντα υπόψη τους, οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν γυναίκες μετά το πέρας της γόνιμης ηλικίας τους.

Flickr CC/DAVID Swift

Τελικά, γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες; Εν τέλει έχει να κάνει με το lifestyle και τη συνειδητή επιλογή των περισσότερων γυναικών να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο