Κορινθιακή Σταφίδα:Ο ελληνικός «μαύρος χρυσός»,η άγνωστη υπερτροφή «ασπίδα» για τον οργανισμό και οι παθήσεις που καταπολεμά

Η Κορινθιακή Σταφίδα αποτέλεσε θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας ακόμη και τοτελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 70% της οικονομικής ανάπτυξης τότε οφειλόταν στην κορινθιακή σταφίδα. Πολλά έργα εκείνης της εποχής έγιναν πράξη με τα έσοδα από την εξαγωγή της σε Αγγλία και Γαλλία.

Η εξαγωγή της σε Αγγλία και Γαλλία

Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι αγόραζαν τη σταφίδα, για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τους.

Οι Άγγλοι έφτιαχναν κέικ και πουτίγκες με αποξηραμένη σταφίδα ενώ οι Γάλλοι, που οι γαλλικοί αμπελώνες είχαν καταστραφεί λόγω παρασιτικού εντόμου (φυλλοξήρα), αξιοποιούσαν το προϊόν στην παραγωγή κρασιού.

Το 1893 όμως, οι Γάλλοι καλλιέργησαν ξανά τα αμπέλια τους, γεγονός που έπληξε την ελληνική οικονομία. Ήταν η σταφιδική κρίση, που σύντομα οδήγησε μεγάλος μέρος του πληθυσμού στην μαζική μετανάστευση.

«Ασπίδα» για τον οργανισμό

Για να παρασκευαστεί ένα κιλό κορινθιακής σταφίδας, χρειάζονται 3 κιλά σταφύλι, τα οποία αποξηραίνονται.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και θρεπτικά στοιχεία, με οφέλη για τον οργανισμό.
Μέρος των φυτικών ινών αποτελείται από προβιοτικά, που ονομάζονται φρουκτάνες.
Οι φρουκτάνες επηρεάζουν θετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου και προστατεύουν από μολύνσεις ή άλλες παθήσεις.
Η σταφίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που την κάνει κατάλληλη τροφή για το κρύο.
Οι ορειβάτες τη χρησιμοποιούν συχνά, όταν βρίσκονται σε μεγάλα ύψη.
Παλαιότερα, σε επαρχιακά σχολεία χωρίς θέρμανση, παρεχόταν δωρεάν από τον δήμο κορινθιακή σταφίδα στους μαθητές, για να τους ζεσταίνει και να τους κρατά σε εγρήγορση.
Το ίδιο και στους στρατιώτες που έκαναν σκοπιές στο κρύο.
Αν και πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο, περιέχει κάλλιο, αντιοξειδωτικά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2,Β6 και C, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Θεραπεία παθήσεων

Σύμφωνα με μελέτες, η κορινθιακή σταφίδα εξουδετερώνει τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στομάχου.
Επίσης, είναι κατάλληλη για κατανάλωση από άτομα με Διαβήτη τύπου 2, γιατί δεν διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Ο ελληνικός «μαύρος χρυσός», δρα και κατά της λιπώδους νόσου του συκωτιού.

Οι δύο τύποι κορινθιακής σταφίδας που παράγονται στους νομούς Αχαΐας και Ζακύνθου, χαρακτηρίζονται προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας