Δοκίμασε να σταθείς στο ένα σου πόδι για 20 δευτερόλεπτα και δες τι σημαίνει αυτό για τον εγκέφαλό σου.

Αν δε μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα, να τι σημαίνει για τον εγκέφαλό σας

Αν σας λέγαμε ότι αν προσπαθήσετε να σταθείτε στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα (ή περισσότερα) θα σας βοηθούσε να μετρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας; Αυτό ακριβώς δημοσίευσε μία νέα μελέτη στο περιοδικό Stroke.

Ερευνητές από το Κέντρο της Γονιδιωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, ζήτησε περίπου από 1.400 άτομα (μέσος όρος ηλικίας τα 67 έτη) να σταθούν με το ένα πόδι ανυψωμένο και τα μάτια τους ανοιχτά μέχρι και 60 δευτερόλεπτα. Όλοι το δοκίμασαν δύο φορές. Οι καλύτεροι χρόνοι χρησιμοποιήθηκαν για ανάλυση. Στη συνέχεια, με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές σάρωσαν τον εγκέφαλο του κάθε ατόμου.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δυσκολεύτηκαν να ισορροπήσουν για 20 δευτερόλεπτα είχαν εγκεφαλική νόσο των μικρών αγγείων (SVD), ακόμα κι αν δεν εμφάνιζαν τα τυπικά συμπτώματα. Η νόσος SVD σχετίζεται με εγκεφαλικό, άνοια, ακόμα και Πάρκινσον. Ανάμεσα σε όσους δυσκολεύτηκαν να ισορροπήσουν, το 15% είχε μία μικρο-αιμορραγία εγκεφάλου (ένα 30% είχε δύο) και το 16% είχε ένα αρτηριακό μπλοκάρισμα του εγκεφάλου (35% είχαν δύο.) Επιπλέον, τα άτομα με τους μικρότερους χρόνους ισορροπίας είχαν εν γένει τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε ψυχολογικές επιδόσεις.

Πώς μπορεί η στάση στο ένα πόδι να δώσει πληροφορίες σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου; “Η ισορροπία επιτυγχάνεται και διατηρείται από 3 κύρια αισθητήρια κυκλώματα”, εξηγεί ο Χοσέ Μπίλερ, νευρολόγος και πρόεδρος της νευρολογικής ιατρικής στο Loyola πανεπιστήμιο. “Η όραση, η αίσθηση της θέσης του σώματος και το εσωτερικό των αυτιών μας, είναι τρία συστήματα που ο εγκέφαλος ελέγχει τις λειτουργίες τους. Έτσι, κάθε έλλειψη συντονισμού, όπως η αδυναμία ισορροπίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να είναι ένδειξη για εγκεφαλική βλάβη.”

Έτσι κάντε το τεστ ισορροπίας για να δείτε πώς τα πάτε. Εάν δεν μπορείτε να κρατηθείτε για 20 δευτερόλεπτα, πιθανόν να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για νόσο του εγκεφάλου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Credit: prevention.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας