9 Φαγητά που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να Καταναλώσουμε αν Παίρνουμε Αντιβίωση ή κάποια άλλη Φαρμακευτική Αγωγή. Προσοχή στο Νο.7!

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται κάτω υπό αυστηρούς κανόνες, που ισχύουν όχι μόνο για τη δοσολογία και το σύστημα λήψης, αλλά και την διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Έπειτα από μια σύντομη έρευνα, σας παρουσιάζουμε 9 τροφές και φάρμακα που δεν συνιστάται να συνδυάζονται, και σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγορεύεται να καταναλώνονται μαζί.

Φαρμακευτική αγωγή για τον βρογχοσπασμό

(Συνταγογραφούνται για άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων)

  • Φαρμακευτικές ουσίες: θεοφυλλίνη, αλβουτερόλη.
  • Περιορισμός: ροφήματα και τροφές με καφεΐνη.

Και οι δύο φαρμακευτικές ουσίες έχουν τονωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, και για να αποφευχθεί η αυξημένη ευερεθιστότητα και η νευρικότητα, κατά την περίοδο της θεραπείας συνιστάται η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την θεοφυλλίνη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει σημαντικά την τοξικότητα του φαρμάκου. Επίσης είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθούν οι λιπαρές τροφές στη διατροφή, επειδή αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της θεοφυλλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δόση.

Πηγή: NCBI

Φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

(Συνταγογραφείται για τη θεραπεία και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των νεφρών)

  • Φαρμακευτικές ουσίες: καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη.
  • Περιορισμός: τρόφιμα πλούσια σε κάλιο.

Τα φάρμακα αυτής της ομάδας αυξάνουν την ποσότητα του καλίου στο αίμα, και κατά συνέπεια η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία και δύσπνοια. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να περιορίζετε να καταναλώνετε μπανάνες, πατάτες, σόγια και σπανάκι. Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: FDA

Αντιαρρυθμικό φάρμακο

(Συνταγογραφείται για την θεραπεία ή την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας)

  • Φαρμακευτική ουσία: διγοξίνη.
  • Περιορισμός: γλυκόριζα.

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο, όταν έρχεται σε επαφή με την διγοξίνη μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, ακόμα και καρδιακή προσβολή. Αυτή η ουσία περιέχεται σε σοκολάτες, γλυκά και σε πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Η γλυκόριζα συχνά υπάρχει στη σύνθεση της μπύρας.

Οι φυτικές ίνες μειώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, και κατά συνέπεια θα πρέπει να λαμβάνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών πριν ή μετά τα γεύματα. Η αποτελεσματικότητα της διγοξίνης μειώνεται με άλλα βότανα, όπως η κανέλα και το βαλσαμόχορτο.

Πηγή: FDA

Φάρμακα για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης

(Συνταγογραφούνται για την παχυσαρκία, το διαβήτη και για καρδιαγγειακές παθήσεις)

  • Φαρμακευτικές ουσίες: ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, πραβαστατίνη.
  • Περιορισμός: γκρέιπφρουτ.

Το γκρέιπφρουτ αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση αυτών των φαρμάκων, που κατά συνέπεια αυξάνουν την πιθανότητα της υπερβολικής δόσης και την εμφάνιση παρενεργειών. Έτσι, η δράση ενός μόνο δισκίου σε συνδυασμό με το χυμό γκρέιπφρουτ ισοδυναμεί με 20 δισκία! Παρόμοιες δράσεις έχουν και άλλα εσπεριδοειδή φρούτα όπως η φράπα, το λάιμ και το νεράντζι.

Πηγή: NCBI

Αντιπηκτικά φάρμακα

(Συνταγογραφούνται για τη θεραπεία και την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα)

  • Φαρμακευτική ουσία: βαρφαρίνη.
  • Περιορισμός: η μείωση του ιξώδες του αίματος και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ.

Λαμβάνοντας αυτό το φάρμακο, είναι απαραίτητο να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση μούρων, σκόρδου, τζίντζερ και ορισμένων μπαχαρικών (πιπέρι καγιέν, κανέλα, κουρκουμάς). Αυτές οι τροφές αραιώνουν το αίμα και ενισχύουν τη δράση της βαρφαρίνης, που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Η βιταμίνης Κ επίσης μειώνει τη δράση της βαρφαρίνης και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σπανάκι, τα γογγύλια, το λάχανο, και το μπρόκολο.

Πηγή: FDA

Ορμόνες του θυρεοειδούς

(Συνταγογραφούνται για υποθυρεοειδισμό – χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς)

  • Φαρμακευτική ουσία: λεβοθυροξίνη.
  • Περιορισμός: σόγια, ξηροί καρποί, φυτικές ίνες.

Όσοι λαμβάνουν λεβοθυροξίνη θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας, καθώς η σόγια εμποδίζει την απορρόφηση του φαρμάκου. Παρόμοιες δράσεις έχουν τα καρύδια και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Πηγή: FDA

Αντιβιοτικά

(Συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις)

  • Φαρμακευτικές ουσίες: τετρακυκλίνη (και άλλα φάρμακα αυτής της σειράς), σιπροφλοξασίνη, πενικιλλίνη.
  • Περιορισμός: γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να ενωθεί με τα αντιβιοτικά αυτά, οδηγώντας στον σχηματισμό μιας αδιάλυτης μάζας στο έντερο, η οποία δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό και μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

Πηγή: FDA

Παυσίπονα

(Συνταγογραφούνται για φλεγμονή, πόνους των μυών και πονοκεφάλους)

  • Φαρμακευτική ουσία: ιβουπροφαίνη
  • Περιορισμός: ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Η ιβουπροφαίνη (άλλες εμπορικές ονομασίες: Nurofen, Advil, Bonifen) δεν πρέπει να συνδυάζεται με γλυκά αναψυκτικά. Το αέριο ανθρακικό οξύ που περιέχεται στα αναψυκτικά, ενισχύει την απορρόφηση και την αύξηση της συγκέντρωσης του φαρμάκου στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αδύνατο να ελεγχθεί η δόση, και υπάρχει μια τοξική επίδραση, που επηρεάζει κυρίως τα νεφρά.

Πηγή: NCBI

Αντικαταθλιπτικά

(Συνταγογραφούνται για παρατεταμένη κατάθλιψη)

  • Φαρμακευτικές ουσίες: Όλες οι φαρμακευτικές ουσίες από την ομάδα των αναστολέων ΜΑΟ (τρανυλκυπρομίνη, φαινελζίνη, νιαλαμίδιο).
  • Περιορισμός: τροφές πλούσιες σε τυραμίνη.

Στα φάρμακα κατά της κατάθλιψης περιέχεται ο αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης, που αντιδρά με την τυραμίνη και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Η ουσία αυτή περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα ώριμα τυριά, τα αλλαντικά ή τα παστά ψάρια, τα ξηρά λουκάνικα, στο κονσερβοποιημένο κρέας ή ψάρι.

Πηγή: FDA

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε ακόμη και το πιο φαινομενικά αθώο φάρμακο. Το ανθρώπινο σώμα είναι μοναδικό, και πολλές συστάσεις, θα πρέπει να γίνονται εξατομικευμένα, σύμφωνα με την υγεία του ατόμου. Ως εκ τούτου, καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ιατρική γνωμάτευση.

Credit: Adme

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας