8 Επικίνδυνες συνήθειες που καταστρέφουν την σπονδυλική σας στήλη σε καθημερινή βάση. Μεγάλη προσοχή στην 5η!

Η σπονδυλική στήλη είναι υπεύθυνη για να συγκρατεί το βάρος σας, διατηρώντας σας όρθιους και παίζοντας σημαντικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν έχει κάποιο πρόβλημα, θα αντιμετωπίσετε μια σειρά ζητημάτων, όπως πόνο, μούδιασμα ή σπασμούς.

Μέσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης είναι ο νωτιαίος μυελός, ο οποίος μεταδίδει μηνύματα μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου. Η σπονδυλική σας στήλη θα μπορούσε να σας προκαλέσει πόνο αν η καμπυλότητα της δεν είναι ευθυγραμμισμένη ή αν υπάρχει βλάβη στους δίσκους της ή αν είναι ασταθής.

Ορισμένα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αποδοθούν σε φυσιολογικές δραστηριότητες που μας προκαλούν αδικαιολόγητο άγχος. Και αυτά τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στους ενήλικες. Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης!
Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τα καθημερινά πράγματα που μπορεί να σας βλάψουν τη σπονδυλική στήλη και πώς να τα αντιμετωπίσετε. Δώστε προσοχή!

1. Κουβαλάτε βαριά τσάντα

Οι ατζέντες, τα λάπτοπ, τα νεσεσέρ με καλλυντικά και κρέμες, τα τουλάχιστον 2 κινητά μπορεί να κάνουν τη ζωή σας πιο άνετη, σίγουρα, όμως, επιβαρύνουν τους ώμους σας, όταν τα κουβαλάτε καθημερινά σε μια τσάντα. Το σώμα «ανεβάζει» πιο ψηλά τον ώμο που κουβαλάει την τσάντα δημιουργώντας ανισορροπία κι αν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, οι πόνοι δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Προσπαθήστε να παίρνετε μια ελαφριά τσάντα για καθημερινή χρήση, χωρίς αλυσίδες και μπιχλιμπίδια και βάζετε μέσα τόσα πράγματα, έτσι ώστε να ζυγίζει πολύ λιγότερο του βάρους σας. Φροντίστε να την κουβαλάτε σε διαφορετικό ώμο κάθε μέρα, για να μην διαταράξετε την ισορροπία του σώματός σας.

2. Φοράτε ψηλά τακούνια

Όσες γυναίκες φοράνε πολύ ψηλά τακούνια στα οποία δεν είναι συνηθισμένες, παρουσιάζουν την τάση να καμπουριάζουν όταν περπατάνε με αυτά, επιβαρύνοντας έτσι τις αρθρώσεις τους. Το ίδιο βλαβερή είναι και η χρήση των flat παπουτσιών που δεν παρέχουν καμία στήριξη στο πέλμα και μοιράζουν το βάρος του σώματος άνισα.

Για όλους, ανάλογα με τον σωματότυπό τους, υπάρχει το ιδανικό ύψος τακουνιού, βρείτε το και αποκτήστε την καλύτερη δυνατή στάση σώματος.

3. Γέρνετε μπροστά στην συσκευή σας

Η στρέβλωση του λαιμού σας προς τα κάτω στο παιχνίδι, το κείμενο ή στην παρακολούθηση βίντεο στην ηλεκτρονική σας συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στη σπονδυλική σας στήλη.
Οι ώρες μπροστά στη συσκευή σας μπορούν να οδηγήσουν σε ανώμαλη καμπυλότητα, εκφυλισμό δίσκου και βλάβη ιστών στη σπονδυλική στήλη. Κάντε διαλείμματα ώστε να μπορείτε να στηρίξετε το λαιμό σας ή να τον τεντώσετε. Φέρτε τη συσκευή σας στο επίπεδο των ματιών για να αποφύγετε τα προβλήματα.

4. Κοιμάστε μπρούμυτα

Λυπούμαστε, αλλά ο πόνος στην πλάτη και στον αυχένα σας είναι άμεσο αποτέλεσμα της θέσης του ύπνου σας. Ο ύπνος του στην κοιλιά σας ασκεί μεγάλη πίεση στην σπονδυλική στήλη και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο λαιμό, στην πλάτη ή στις αρθρώσεις./
Η συμπίεση της σπονδυλικής στήλης για ώρες σε αυτή τη θέση συνδέεται επίσης με μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο σώμα. Αν κοιμάστε στη θέση εμβρύου, βεβαιωθείτε ότι έχετε προς τα κάτω το πηγούνι σας, έτσι ώστε ο λαιμός σας να είναι ίσιος. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι μεταξύ των ποδιών σας για να ευθυγραμμίσετε τη σπονδυλική στήλη.

5. Παρακολουθώντας την τηλεόραση για πολύ ώρα

Δεν είναι η τηλεόραση που είναι ένοχη, είναι η θέση σας. Εάν βρεθείτε στον καναπέ με το κεφάλι σας στο μπράτσο του καναπέ, για 30 λεπτά ή περισσότερο, χαλάτε την ευθυγράμμιση της σπονδυλική σας στήλης. Αυτό που συμβαίνει μέρα με τη μέρα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Το να καθίσετε με το σώμα σας σε πτώση, με το χέρι σας να στηρίζει το κεφάλι σας προς τα πάνω ή με το κεφάλι στραμμένο προς τα πλάγια, επηρεάζει αρνητικά τη σπονδυλική στήλη. Είναι καλή ιδέα να αλλάζετε τακτικά θέσεις για να αποφύγετε προβλήματα στάσης.

6. Σηκώνετε λάθος τα βάρη

Οι περισσότεροι έχουν διδαχθεί να κάθονται όταν σηκώνουν κάτι από το έδαφος, χρησιμοποιώντας τα πόδια παρά τη μέση ή την πλάτη. Η υπερβολική πίεση από την ανάρμοστη ανύψωση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δίσκο. Κατά την ανύψωση αντικειμένου πάνω από τους ώμους, μην στρίβετε το σώμα, καθώς μπορεί να τραυματιστεί η σπονδυλική στήλη. Επίσης, χρησιμοποιήστε ένα σκαμνί ή μια μικρή σκάλα για να αποφύγετε τραυματισμούς. Για βαρύτερα αντικείμενα, καλύτερα να σας βοηθήσει κάποιος.

7. Κάνοντας δουλειές στο σπίτι

το σφουγγάρισμα, το σκούπισμα και οι άλλες δουλειές είναι μια καλή σωματική δραστηριότητα, αλλά η διατήρηση μιας καλής στάσης μπορεί να αποτρέψει τον πόνο στην πλάτη και στην σπονδυλική στήλη. Όταν πλένετε τα πιάτα, μπορείτε είτε να τοποθετήσετε ένα πόδι μέσα σε ένα ντουλάπι είτε να ακουμπάτε το ένα γόνατο σε μια καρέκλα για να διατηρήσετε το βάρος σας ευθυγραμμισμένο.

Ενώ κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, τοποθετήστε το σώμα σας σαν να κάνετε μια βύθιση, με ένα πόδι προς τα εμπρός και το γόνατο μερικώς λυγισμένο. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την πλάτη σας ευθεία και να μειώσετε την πιθανότητα να πιέσετε τη σπονδυλική στήλη.

8. Ποδηλασία

Η ποδηλασία είναι πολύ καλή άσκηση, αλλά η οδήγηση με ποδήλατο που δεν είναι κατάλληλο για εσάς μπορεί να επιδεινώσει τη σπονδυλική σας στήλη ή να προκαλέσει πόνο. Πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη! Το κλειδί είναι να τοποθετήσετε το κάθισμα πάνω από το τιμόνι, έτσι ώστε να μην είστε υπερβολικά τεντωμένοι στο σώμα όταν οδηγείτε.

Αν είστε επιρρεπείς σε θέματα πλάτης ή σπονδυλικής στήλης, δοκιμάστε να επιλέξετε είτε ένα σταθερό ποδήλατο είτε ένα με μακρύ τιμόνι που είναι πιο κοντά στο σώμα. Αναζητήστε ένα μοντέλο που διαθέτει χαρακτηριστικά απορρόφησης κραδασμών και ένα καλαίσθητο κάθισμα που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κλίση προς τα εμπρός για μεγάλες περιόδους. Να έχετε ένα ποδήλατο προσαρμοσμένο στο σώμα σας!

Η προθέρμανση των μυών σας πριν από τη διεξαγωγή δουλειών ή άλλων σωματικών δραστηριοτήτων μπορεί να μειώσει την πίεση στην πλάτη σας και την σπονδυλική σας στήλη. Φροντίστε τη στάση σας!

Credit: TipHero

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας