6 Κακές Συνήθειες που ΟΛΟΙ έχουμε και Καταστρέφουμε το Συκώτι μας χωρίς να το Καταλαβαίνουμε. Μεγάλη Προσοχή στην #5η!

H ιδέα πως το συκώτι μπορεί να αντιμετωπίσει ότι και να του πετάξουμε απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ενώ είναι το πιο σημαντικό όργανο σε ότι έχει να κάνει το φιλτράρισμα και την αποβολή των τοξινών, κάποιες ουσίες που περνάνε από μέσα του δεν τις αποβάλλουμε. 

Όταν με τον καιρό συσσωρευτούν, τότε ξεκινάει η καθοδική πορεία.

Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει πολύ ζημιά στο συκώτι αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους βλάπτουμε αυτό το σημαντικό όργανο χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

1. Επεξεργασμένες τροφές

Τροφές επεξεργασμένες με χημικά για να διατηρούνται περισσότερο είναι συχνά γεμάτες λιπαρά και συντηρητικά τα οποία βλάπτουν το συκώτι. Είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες.

2. Αδράνεια

Το συκώτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πέψη. Ένας ενεργός τρόπος ζωής βοηθάει το συκώτι γιατί έτσι το σώμα καταναλώνει καλύτερα την ενέργεια από τους υδατάνθρακες, μειώνοντας τα ποσά που χρειαζόμαστε.

3. Περιττό λίπος

Ο συνδυασμός καθιστικής ζωής και υπερκατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών οδηγεί σε παχυσαρκία, που έχει το δικό της αντίκτυπο στο συκώτι. Όταν μαζευτεί πολύ λίπος στο συκώτι, αυτό προκαλεί φλεγμονές. Έτσι, μπορεί να προκληθεί μέχρι και καρκίνος του συκωτιού ακόμα και σε ασθενείς που δεν έχουν πιει ποτέ αλκοόλ.

Αυτό που είναι πολύ επικίνδυνο με αυτή την ασθένεια είναι πως επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια, συνήθως η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο και είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

4. Πολύ δυνατά παυσίπονα

Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα πολύ δυνατό παυσίπονο και χρησιμοποιείται και για να μειώσει τον πυρετό. Με το που νιώσουμε λίγο πονοκέφαλο, μυικό πόνο ή πυρετό, αμέσως πάμε να αγοράσουμε παυσίπονα. Αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους βλάπτουν το συκώτι. Ειδικά σε συνδυασμό με αλκοόλ είναι πολύ επικίνδυνα.  Γι’αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος να παίρνουμε παυσίπονα μετά από ένα δυνατό μεθύσι. Το ibuprofen είναι πολύ καλύτερη επιλογή σε μία τέτοια περίπτωση.

5. Προϊόντα αδυνατίσματος

Προϊόντα αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής – ακόμα και αυτά που ισχυρίζονται πως περιέχουν λαχανικά και φυσικές ουσίες – μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, Lipokinetix και Hydroxycut αυξάνουν την τοξικότητα του συκωτιού επειδή επιταχύνουν την καύση του λίπους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές.

6. Άλλα φάρμακα

Φάρμακα που περιέχουν βαλπροϊκό νάτριο βλάπτουν έντονα το συκώτι. Επίσης, όλα τα αντιβιοτικά και πολλά ακόμα φάρμακα το επιβαρύνουν. Όταν ακολουθείται μία αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να κάνετε συχνά εξετάσεις αίματος για να αναγνωρίσετε τυχόν προβλήματα όσο πιο σύντομα γίνεται.

Με το νέο έτος να έχει σχεδόν έρθει, είναι καλό να κάνουμε μία ειλικρινή αξιολόγηση της διατροφής και των συνηθειών μας. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα, δεν είναι κακή ιδέα να κάνετε εξετάσεις αίματος για να δείτε αν όλα πηγαίνουν καλά.

Μακάρι το 2017 να φέρει σε όλους μας υγεία!

Credit: hefty.co

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας