6 Απλοί τρόποι για να ελέγξετε μόνοι σας αν είστε καλά στην υγεία σας

Αν μια επίσκεψη στο γιατρό δεν είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα, αλλά νοιάζεστε για την υγεία σας, τότε αυτό το άρθρο είναι για σας.

Σας παρουσιάζουμε μερικές απλές εξετάσεις που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθήσετε την κατάσταση της υγείας σας.

Όραση

Κλείστε το ένα μάτι, κάντε 3-5 βήματα πίσω από την οθόνη και κοιτάξτε τον κύκλο. Προσέξτε αν κάποιες ακτίνες γίνονται πιο σκούρες από τις άλλες. Αν ναι, τότε ίσως πρέπει να εξεταστείτε από οφθαλμίατρο ως πιθανή εμφάνιση αστιγματισμού.

Ευκαμψία

Για τη διεξαγωγή αυτής της δοκιμής, καθίστε στο πάτωμα, επεκτείνετε τα πόδια σας και προσπαθήστε να φτάσετε με τα χέρια σας τις άκρες των δακτύλων των ποδιών σας. Αν το κάνετε με ευκολία, τότε το σώμα σας είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Αν όχι, τότε δεν θα σας κάνει κακό να κάνετε γιόγκα, πιλάτες ή κολύμπι, να αναπτύξετε την ευελιξία και να αποφύγετε την υπερβολική αποδυνάμωση των αρθρώσεων.

Καρδιά

Καθίστε με ηρεμία σιωπηλά για 5 λεπτά, και στη συνέχεια τοποθετήστε 2 δάχτυλα στην εσωτερική πλευρά του καρπού του άλλου χεριού. Νιώστε το παλμό σας. Μετρήστε για 1 λεπτό και μετρήστε τον αριθμό των καρδιακών συστολών. Για παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών και για
ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, ο φυσιολογικός ρυθμός είναι 60-100 παλμούς ανά λεπτό. Μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμό παλμών μπορεί να αναφέρει προβλήματα με την πίεση. Αλλά μην βιαστείτε να διαγνώσετε τον εαυτό σας, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Δάχτυλα

Πάρτε ένα ποτήρι με πολύ κρύο νερό και βυθίστε τα δάχτυλα σας για 30 δευτερόλεπτα. Αν οι άκρες των δακτύλων σας έγιναν λευκές ή μπλε, τότε έχετε κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας (ή το στρες) προκαλούν σπασμούς στα αγγεία που παρέχουν αίμα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τη μύτη και τα αυτιά. Ως αποτέλεσμα, η ροή του αίματος δεν είναι πλέον επαρκής σε αυτά τα σημεία και μουδιάζουν. Θα πρέπει να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Αναπνευστικό σύστημα

Ανάψτε ένα σπίρτο και φέρτε το μπροστά σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη σας και εκπνεύστε από το στόμα σας, ενώ προσπαθείτε να σβήσει τη φλόγα. Πόσες προσπάθειες χρειάστηκαν; Εάν χρειάστηκαν παραπάνω από μία, τότε είναι πιθανό ότι το αναπνευστικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο. Πιθανές αιτίες: το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, οποιαδήποτε χρόνια πάθηση του αναπνευστικού.

Κατακράτηση υγρών

Πιέστε τον αντίχειρα στο πάνω ή το κάτω μέρος του ποδιού – αν μετά από μερικά δευτερόλεπτα αφού αφήσετε το δάχτυλό σας, έχουν μείνει βαθουλώματα, τότε είναι πιθανό στο σώμα σας να γίνεται κατακράτηση υγρών. Συνιστάται να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και να αποφύγετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Θυροειδής

Κλείστε τα μάτια σας, τεντώστε τα χέρια σας προς τα εμπρός, απλώστε τα δάχτυλα και ζητήστε από κάποιον να βάλει πάνω τους ένα φύλλο από λεπτό χαρτί. Εάν το φύλλο αρχίσει να ταρακουνιέται με τα δάχτυλά σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο.

Οι παρατηρήσεις αυτές δεν αποτελούν βάση για διάγνωση, καθώς ταυτίζονται με συμπτώματα άλλων ασθενειών. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μη τα αγνοήσετε. Θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και να υποβληθείτε σε λεπτομερείς εξετάσεις.

Credit: Adme

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας