Λυγίστε τώρα τον καρπό σας και παρατηρείστε.. Μήπως έχετε ένα ΤΕΤΟΙΟ εξόγκωμα; Αν ναι, τότε αυτό σημαίνει ότι….

Κάθε εξόγκωμα που εμφανίζεται στο χέρι θεωρείται σαν ένας όγκος. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των όγκων του χεριού είναι καλοήθεις. Οι όγκοι μπορούν εμφανιστούν στο δέρμα, όπως μια ελιά ή ένα κονδύλωμα, ή μπορούν να εμφανιστούν κάτω από το δέρμα στο μαλακά μόρια ή ακόμα και στο οστό. Ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται στο χέρι είναι το λεγόμενο γάγγλιο.

Οι γαγγλιακές κύστεις (γάγγλια) είναι ψηλαφητές μάζες (διογκώσεις) που εμφανίζονται μερικές φορές στο χέρι και στο καρπό. Τα γάγγλια γενικώς εμφανίζονται είτε στη ράχη του καρπού είτε στη παλάμη και μερικές φορές στη βάση ή στην άκρη του δακτύλου. Τα γάγγλια συνήθως προέρχονται από κοντινές αρθρώσεις ή το κάλυμμα των τενόντων. Δεν έχουν ειδική αιτιολογία. Μπορεί να είναι ανώδυνα ή επώδυνα και είναι κυρίως επώδυνα όταν πρωτοεμφανίζονται ή με συνεχή και έντονη χρήση του χεριού. Συχνά αλλάζουν μέγεθος και μπορούν να εξαφανιστούν και πλήρως.

Που μπορεί να εμφανιστεί

Τις περισσότερες φορές, το γάγγλιο εμφανίζεται στον καρπό του χεριού, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί στις παρακάτω θέσεις:

  • στην επιφάνεια του κέντρου της παλάμης ή στον αντίχειρα
  • στην εσωτερική πλευρά των δακτύλων στην φάλαγγα ή το οστό.

Αιτίες εμφάνισης

Η αιτία της εμφάνισης δεν μπορεί πάντα να καθοριστεί με ακρίβεια. Αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται η εμφάνισή τους:

  • αποτέλεσμα τραύματος, διάστρεμμα ή κακώς συγχωνευμένα οστά μετά από κάταγμα οστού
  • εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και φλεγμονή των μαλακών ιστών στον καρπό
  • τακτική κίνηση του καρπού του ίδιου τύπου (μουσικοί, μοδίστρες, όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή).

Συμπτώματα

Συνήθως το γάγγλιο εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κύστης μπορεί να διαφέρει. Μερικές φορές μπορεί να παραμείνει αμετάβλητος για πολλά χρόνια, και μερικές φορές μπορεί να αυξάνεται σημαντικά μέσα σε λίγες μέρες.

Τα ακόλουθα συμπτώματα στην περίπτωση όγκων:

  • παρεμποδίζεται η κίνηση των αρθρώσεων κατά την κάμψη των δακτύλων ή του καρπού
  • το δέρμα πάνω στο γάγγλιο κοκκινίζει και αρχίζει να ξεκολλάει
  • πόνος εξαιτίας του ερεθισμένου ιστού
  • η κύστη πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία και τις νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα την μείωση ή αύξηση της ευαισθησίας του δέρματος.

Θεραπεία

Τα γάγγλια είναι γενικώς ακίνδυνα. Το μόνο πρόβλημα που δημιουργούν είναι ο πόνος και το αισθητικό πρόβλημα. Η παρακολούθηση είναι επαρκής στις περισσότερες περιπτώσεις. Μερικές φορές εξαφανίζονται και μόνα τους σε μερικούς μήνες. Πιθανόν μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αφαίρεση, γι’ αυτό μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Credit: Adme

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας