11 Σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με το μούδιασμα στα χέρια και ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε!

Είναι ένα τρομερό αίσθημα. Τα χέρια σας μουδιάζουν και μερικές φορές αισθάνεστε δυσφορία. Θα μπορούσε να πονάει μόνο το ένα χέρι ή θα μπορούσε να είναι και τα δύο. Θα μπορούσε να συμβεί ενώ είστε ξύπνιοι ή ενώ κοιμάστε, αλλά δεν είστε σίγουροι για την αιτία.

Το μούδιασμα μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθηση μυρμηγκιάσματος, απώλεια αίσθησης ή καύσου. Ο ύπνος σε μια περίεργη θέση μπορεί να προκαλέσει προσωρινό μούδιασμα των χεριών, καθώς και κακή κυκλοφορία. Όταν όμως συμβαίνει αρκετά συχνά, τότε είναι συνήθως σημάδι νευρικής βλάβης.

Ορισμένες παθήσεις θα μπορούσαν να είναι η πηγή του μουδιάσματος των χεριών, και παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές αιτίες. Αν δεν έχετε επισκεφτεί έναν γιατρό για αυτό το ζήτημα, τότε ήρθε ο καιρός!

Φαινόμενο Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud είναι μια διαταραχή που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και συνήθως περιορίζει τη ροή αίματος στα άκρα. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία (συνήθως πιο κρύες) μπορούν να προκαλέσουν συστολή των αρτηριών, εμποδίζοντας τη ροή αίματος στα δάκτυλα (ή τα δάχτυλα των ποδιών). Το μούδιασμα, το τσούξιμο και το αίσθημα καύσου είναι κοινά συμπτώματα.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί με μια πληθώρα συμπτωμάτων. Ένα πρώιμο σημάδι εμφάνισης της ΣΚΠ είναι μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα δάχτυλα.

Ανεπάρκεια Βιταμίνης Β-12

Μέσα σε μερικούς μήνες, η ανεπάρκεια της βιτανίνης Β-12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του μουδιάσματος στα χέρια. Αν νιώθετε αίσθημα τσιμπήματος βελόνων, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε τη λήψη βιταμίνης Β-12.

Νευρική βλάβη

Μια νευρική βλάβη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα – στη σπονδυλική στήλη, στον αγκώνα ή στον καρπό – προκαλώντας μούδιασμα στα χέρια ή σε μερικά δάχτυλα. Μία βλάβη σε νεύρο στο λαιμό μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το χέρι.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού πχ σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός κλπ.

Τραυματισμοί, ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η επαναλαμβανόμενη κίνηση μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Οι παράγοντες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τη έντονη χρήση των καρπών (υπολογιστές, τηλέφωνα, κηπουρική, μουσικά όργανα, οδήγηση με σφιχτή λαβή), εγκυμοσύνη, κληρονομικότητα, παχυσαρκία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ενέσεις, χειρουργική επέμβαση ή ασκήσεις φυσικοθεραπείας.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής προσβολής (μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο) ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ξαφνικό μούδιασμα από τη μία πλευρά του σώματος, στο ένα χέρι.

Με μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να εμφανιστεί μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα πριν από την πραγματική εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται από το πουθενά, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Υπολειτουργικός θυροειδής

Ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ορμόνη θυρεοειδούς) μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη με την πάροδο του χρόνου, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής συνδέεται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και με φλεγμονή που συμβάλλει στην περιφερική νευροπάθεια. Η αδυναμία ή το μούδιασμα στο ένα χέρι ή και στα δύο χέρια σας μπορεί να οφείλεται ή να υποδεικνύει ένα πρόβλημα θυρεοειδούς.

Διαβήτης

Το υψηλό σάκχαρο αίματος που προκαλείται από τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική νευροπάθεια. Με αυτή την πάθηση, μπορεί να έχετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συνήθως φαρμακευτική αγωγή, άσκηση ή βελονισμό ή διαιτητικές αλλαγές.

Λοιμώξεις

Οι ιογενείς ή οι βακτηριακές λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα. Ακόμη και ένα απόστημα σε δόντι μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο χέρι σας! Μια αναπνευστική ή γαστρεντερική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο προκαλεί τσούξιμο και μούδιασμα στα χέρια.

Επιπλέον, ασθένειες όπως η νόσος του Lyme, HIV, μηνιγγίτιδα ή άλλες που προκαλούνται από βακτήρια και ιούς, συχνά προκαλούν μούδιασμα στα χέρια.

Τραυματισμός

Οι τραυματισμοί στα χέρια, τους καρπούς, το λαιμό ή τους ώμους μπορούν να προκαλέσουν άμεσα πόνο ή μούδιασμα στα χέρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα είναι αισθητοί μέχρι να περάσουν εβδομάδες ή μήνες μετά τον πραγματικό τραυματισμό. Τα διασυνδεδεμένα νεύρα στο άνω μέρος του σώματος που έχουν υποστεί βλάβη από τραυματισμό μπορούν να επηρεάσουν τα χέρια. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα, προκαλώντας μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια (ή στα πόδια). Για πολλές γυναίκες, το αίσθημα εμφανίζεται και εξαφανίζεται κατά την εκτέλεση κανονικών δραστηριοτήτων. Σε άλλες, μπορεί να συμβεί την ώρα του ύπνου.

Άλλες αιτίες του μουδιάσματος χεριών περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, κύστεις ή αλκοολισμό. Εντοπίζοντας την αιτία του προβλήματος του μουδιάσματος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αποτελεσματική θεραπεία. Αν και οι μη παραδοσιακές θεραπείες όπως άσκηση, μασάζ, συμπληρώματα διατροφής ή βελονισμός μπορεί να παρέχουν ανακούφιση, άλλες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν συμβατικές ιατρικές θεραπείες.

Credit: TipHero

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας