Ποιες είναι οι καλύτερες διατροφές του κόσμου

Οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τον πολιτισμό της καθεμιάς και την παραγωγή της να καθορίζουν τα διατροφικά πλάνα.
Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες διατροφές στον κόσμο;

Μεσογειακή διατροφή

Αυτή η παραδοσιακή διατροφή ακολουθείται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Εστιάζει στην εποχικότητα των προϊόντων και στον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος.

Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά. Από εκεί και πέρα προτιμούνται τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρασί. Αποφεύγονται το κόκκινο κρέας, το αλάτι και η ζάχαρη.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως ζώντας με ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου και πρόσληψης του διαβήτη.

Νέα σκανδιναβική διατροφή

Η συγκεκριμένη διατροφή σχεδιάστηκε για να περιέχει 35% λιγότερο κρέας από την κλασσική σκανδιναβική. Παράλληλα, είναι εμπλουτισμένη με δημητριακά ολικής αλέσεως και τοπικά προϊόντα, στην πλειονότητά τους βιολογικά. Λέγεται πως θυμίζει την μεσογειακή σε ότι σχετίζεται με τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και λαχανικά, τα αυγά,και τα θαλασσινά. Με φειδώ καταναλώνονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά, γλυκά και το αλκοόλ. Σε αυτή την διατροφή χρησιμοποιείται κραμβέλαιο, το οποίο παράγεται στην σκανδιναβικές χώρες.

Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη και η σίκαλη,μούρα, βατόμουρα και μύρτιλλα, σταυρανθή και τα λαχανικά ρίζας, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γογγύλια. Θέση στο τραπέζι έχουν και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, που έχει υποστεί ζύμωση και το τυρί. Από κρέας περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό, αρνί και κρέας ταράνδων, ενώ από τα θαλασσινά προτιμάται η ρέγγα, το σκουμπρί και ο σολομός. Τα λίγα γλυκά στη διατροφή είναι ψημένα επιδόρπια με βασικό συστατικό την βρώμη ή τη μαρμελάδα για την τοποθέτηση πάνω από δημητριακά.

Μελέτες: Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η σκανδιναβική διατροφή περιορίζει τα γονίδια που προκαλούν κοιλιακό λίπος, αλλά και «απενεργοποιούν» εκείνα που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Παραδοσιακή διατροφή Okinawa

Αυτή σε χαμηλά λιπαρά διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Γλυκοπατάτες, ρύζι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια με βάση τα δημητριακά. Μικρές ήταν οι ποσότητες θαλασσινών, κρέατος, φρούτων και τσαγιού.

Μελέτες: Οι άνθρωποι που τρέφονταν με την διατροφή Okinawa φαίνεται να ζουν περισσότερο. Επιστήμονες αναφέρουν πως οι χαμηλές θερμιδικά διατροφές μπορούν να παίξουν ρόλο στην μακροζωία.

Ασιατική διατροφή

Προτεραιότητα έχει το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Προαιρετικές επιλογές είναι τα θαλασσινά, ενώ τα αυγά και τα πουλερικά να τρώγονται κάθε εβδομάδα. Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας να καταναλώνεται κάθε μήνα.

Χαρακτηριστικά πιάτα: Το λευκό ρύζι είναι το μόνο βασικό μέρος της διατροφής.

Μελέτες: Στις ασιατικές χώρες παρατηρείται μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης.

Η πλούσια σε υδατάνθρακες και γλυκαιμικό δείκτη δίαιτα έρχεται σε αντίθεση με την καθιστική ζωή, που αρχίζει να δημιουργείται στις ασιατικές χώρες.

French Paradox Food

Σε αυτό το πλάνο, οι ερευνητές φαίνεται πως «πονοκεφαλιάζουν». Οι Γάλλοι κατέχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον αναπτυγμένο κόσμο και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, παρά το πλούσιο φαγητό που τρώνε.

Χαρακτηριστικά τρόφιμα: Τυρί με πλήρη λιπαρά, γιαούρτι, βούτυρο με ψωμί και σοκολάτα είναι τα βασικά.

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας