Οι 10 υπερ-τροφές για καλύτερη πέψη

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να χωνέψουμε οποιαδήποτε τροφή καταναλώσουμε, αλλά αλλαγές στην προετοιμασία και την επεξεργασία του φαγητού, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, το στομάχι μας μπορεί να μην αντιδρά πάντα με τον επιθυμητό τρόπο.

1. Σπόροι Chia
Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Μάλιστα, μόνο 2 κουταλιές περιέχουν 10γρ. φυτικών ινών, ενώ περιέχουν και αντι-φλεγμονώδη φυτοχημικά που χρησιμοποιούνται για γαστρεντερικές θεραπείες.

2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης από το στομάχι στο ανώτερο λεπτό έντερο. Είναι μια δημοφιλής ασιατική θεραπεία για την “αναστατωμένη” κοιλιά και τη ναυτία.

3. Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα ζύμωσης θεωρούνται ισχυρά αποτοξινωτικά και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωφέλιμων βακτηρίων, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για τη βελτιστοποίηση της χλωρίδας του εντέρου. Επίσης τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που τα καθιστά καλά για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

4. Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει υγιή βακτήρια που αναπληρώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα της γαστρεντερικής οδού.

5. Νερό
Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με φυτικές ίνες, για την απορρόφηση των στερεών. Μένοντας ενυδατωμένοι στη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ σημαντικό. Για να αποφευχθούν πεπτικά προβλήματα, επιλέξτε ποτά που δεν περιέχει καφεΐνη και δεν είναι αεριούχα. Μπορείτε να δοκιμάσετε σκέτο νερό, αφεψήματα ή γάλα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς τον καφέ σας, περιορίστε την πρόσληψη σε ένα-δύο 2 φλιτζάνια την ημέρα.

6. Ιχθυέλαιο
Το ιχθυέλαιο σε υψηλές δόσεις έχει αποδειχθεί ότι έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να επωφεληθεί το πεπτικό σας σύστημα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την προσθήκη λιπαρών ψαριών στη διατροφή σας, όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός.

7. Κόκκινο λάχανο
Το κόκκινο λάχανο περιέχει υψηλή ποσότητα σε αμινοξύ L-γλουταμίνη, και αποδεδειγμένα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του μαλακού ιστό που ευθυγραμμίζει τα έντερα. Είναι χρήσιμο για άτομα με ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, κοιλιοκάκη και σύνδρομο ευεpέθιστου εντέρου.

8. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Αποκαθιστούν τη φυσιολογικής λειτουργία του εντέρου, ειδικά εάν έχετε διάρροια. Επίσης, βοηθά στην αποκατάσταση του καλίου και ηλεκτρολυτών, που μπορεί να “χαθούν” λόγω καταρροής.

9. Άπαχο ψάρι και κρέας
Επιλέξτε άπαχα προϊόντα, όπως κοτόπουλο, ψάρια και άλλα άπαχα κρέατα. Επίσης τα ψάρια και τα άπαχα κρέατα, δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κόκκινα κρέατα.

10. Ζωμός οστών
Είναι πολύ εύπεπτο και κάνει θαύματα στη θεραπεία του εντέρου.

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας