Κι όμως υπάρχουν: Αυτές είναι οι 9 Τροφές που Καταπολεμούν την Κατάθλιψη καλύτερα από τα Φάρμακα!

Συχνά μιλάμε για “ψυχική” και “φυσική” ασθένεια σαν να είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι πως ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο μυαλό μας και το αντίστροφο. Συνεπώς, η διατροφή παίζει μεγάλο λόγο στο πως νιώθουμε τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά!

1 – Πράσινο Τσάι

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το πράσινο τσάι για να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με μία έρευνα, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού αυξάνουν τη παραγωγή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και οι οποίες επίσης ευθύνονται για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτό διατηρεί μια σταθερή παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Το καλύτερο μέρος είναι ότι σύμφωνα με μια μελέτη, τα οφέλη αυξάνονται όσο πιο πολύ πράσινο τσάι πίνετε. Μόλις φτάσετε τα τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, έχετε μισές πιθανότητες να αισθανθείτε συμπτώματα κατάθλιψης απ’ ότι πριν.

2 – Αμύγδαλα

100 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 268 mg μαγνησίου. Το μαγνήσιο κάνει θαύματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και στις ημικρανίες. Μια μελέτη του 1968 διαπίστωσε ότι η αναπλήρωση των επιπέδων μαγνησίου, αντιστρέφει την κατάθλιψη, τις ημικρανίες και την ευερεθιστότητα. Γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεταξύ των 19 και 30 χρειάζονται μεταξύ 310 mg και 400 mg μαγνησίου, αντίστοιχα. Οι άνδρες των 31 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν 420 mg, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 320 mg. Μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά μπορεί να σας παρέχει αυτά τα νούμερα!

3 – Σολομός

Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα στον σολομό βοηθούν στην καταπολέμηση της βαριάς μορφής κατάθλιψη. Τα εν λόγω ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα μαλακώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες και έτσι είναι πιο εύκολο για την σεροτονίνη να εισέλθει στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι θετικές αντικαταθλιπτικές επιδράσεις αυξάνονται με την κατανάλωση ωμέγα -3 λιπαρά. Από την άλλη, οι παρενέργειες τείνουν να μειώνονται.

4 – Αβοκάντο

Όπως ο σολομός, έτσι και τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά. Περιέχουν επίσης πολύ κάλιο – 485 mg ανά 100 γραμμάρια. Μια δίαιτα υψηλή σε κάλιο είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

5 – Σοκολάτα

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από την κατάθλιψη, θα πρέπει να τρώτε σκούρα σοκολάτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κακάο στη μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα είναι αρκετά για να πετύχετε αυτά τα αποττελέσματα.

6 – Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα θρεπτικό συστατικό που το μυαλό μας μετατρέπει σε 5-HTP. Το 5-ΗΤΡ με τη σειρά του, μετατρέπεται σε θετικούς νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και μελατονίνη. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης μαγνήσιο και κάλιο.

7 – Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες – ένα χαρακτηριστικό της κατάθλιψης.

8 – Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει φολικό οξύ, περισσότερο από κάθε άλλο χόρτο. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος τείνει να είναι κοινή μεταξύ εκείνων που πάσχουν από κατάθλιψη. Το φολικό οξύ ενισχύει επίσης τα επίπεδα του εγκεφάλου μας με φιλικές προς αυτόν χημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Το σπανάκι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα μαγνήσιου.

9 – Σπαράγγι

Μια άλλη τροφή υψηλή σε φολικό οξύ είναι τα σπαράγγια. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, οι οποίες βελτιώνουν την ψυχική υγεία.

Credits: David Wolfe

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας