Δείτε ΤΙ συμβαίνει στο Σώμα σας μόλις 2 ώρες αφού πιείτε ένα Energy Drink και θα Σοκαριστείτε!

Energy Drinks Cans close-up; Shutterstock ID 65983291

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η ζάχαρη στα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και από την καφεΐνη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων κουτιών ενεργειακού ποτού είχε ως αποτέλεσμα ασυνήθιστες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό εντός δύο ωρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λίγο κάτω από ένα λίτρο ενός ανώνυμου, αλλά εμπορικά διαθέσιμου ενεργειακού ποτού, είχε ως αποτέλεσμα βαθιές αλλαγές στην δραστηριότητα και την αρτηριακή πίεση της καρδιάς.

Ένα τέτοιο ποτό, περιέχει 108 γραμμάρια ζάχαρης και 320 mg καφεΐνης και άλλες «φυσικές» ουσίες όπως η ταυρίνη, το ginseng και η καρνιτίνη.

Η επίδραση στην καρδιά ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ενός ποτού με την ισοδύναμη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά χωρίς ζάχαρη ή προστιθέμενες ουσίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ερευνήτρια Emily Fletcher, του ιατρικού κέντρου των ΗΠΑ για την Πολεμική Αεροπορία της Καλιφόρνιας, δήλωσε: «Αποφασίσαμε να μελετήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στην υγεία της καρδιάς, επειδή οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το 75% του στρατιωτικού προσωπικού της βάσης έχει καταναλώσει τουλάχιστον ένα ενεργειακό ποτό.»

Στην έρευνα, 18 νέοι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έλαβε 946ml ενεργειακού ποτού, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε ένα ποτό που περιείχε 320mg καφεΐνης, 40ml χυμού και 140ml σιροπιού κερασιού σε ανθρακούχο νερό.

Οι ερευνητές μέτρησαν την δραστηριότητα των καρδιών των εθελοντών με ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις πιέσεις αίματος τους κατά την έναρξη της μελέτης καθώς επίσης και σε μία, δύο, τέσσερις, έξι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση των ποτών.

Διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα καφεΐνης, εκείνοι στην ομάδα ενεργειακών ποτών εμφάνισαν σημάδια «παύσης» της καρδιάς για 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεταξύ των κτυπημάτων.

Ο Δρ Fletcher αναφέρει: «Εάν αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο μετράται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, είναι είτε πολύ μικρό είτε πολύ μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστη συσσώρευση της καρδιάς. Η προκύπτουσα αρρυθμία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή».

Και πρόσθεσε: «Όσοι κατανάλωσαν τα ενεργειακά ποτά είχαν επίσης ελαφρά αυξημένη αρτηριακή πίεση μετά από έξι ώρες. Αυτό υποδηλώνει ότι και άλλα συστατικά εκτός από την καφεΐνη, μπορεί να έχουν κάποιες επιδράσεις αλλοίωσης της αρτηριακής πίεσης, αλλά αυτό χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση. Αυτή είναι μια μικρή μελέτη και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Ο Gavin Partington, γενικός διευθυντής της British Soft Drinks Association, δήλωσε: «Η καφεΐνη στα ενεργειακά ποτά δεν διαφέρει από την καφεΐνη στον καφέ, γι ‘αυτό τα ευρήματα είναι κάπως περίεργα. Η τελευταία γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων επιβεβαιώνει την ασφάλεια των ενεργειακών ποτών και των συστατικών τους και ως εκ τούτου δεν παρέχει καμία επιστημονική δικαιολογία για την αντιμετώπιση ενεργειακών ποτών διαφορετικά από τους κύριους συντελεστές της καθημερινής πρόσληψης καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, του καφέ και της σοκολάτας.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι οι καφέδες από τις δημοφιλείς αλυσίδες μεγάλων οδών, περιέχουν την ίδια ή περισσότερη καφεΐνη από τα περισσότερα ενεργειακά ποτά».

Credit: DailyMail

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας