Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε; Αυτές οι 4 ασκήσεις θα βελτιώσουν τη μνήμη σας και θα ακονίσουν το μυαλό σας καθώς μεγαλώνετε!

Η τακτική άσκηση μας βοηθά να παραμείνουμε σε καλή κατάσταση και να αναβάλλουμε τις αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση. Και αυτό ισχύει για όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Σας προτείνουμε 4 απλές ασκήσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών σε μεγάλη ηλικία.

Πολύχρωμο κείμενο

Αυτή είναι μια λίστα με λέξεις, γραμμένες με διαφορετικό χρώμα. Ξεκινήστε με τη σειρά από την πρώτη λέξη και διαβάστε δυνατά το χρώμα που το κείμενο είναι γραμμένο. Φτάστε μέχρι το τέλος και στη συνέχεια ξεκινήστε με την αντίστροφη σειρά. Αρχικά, θα είναι δύσκολο, λόγω της αντίληψης του κειμένου και των χρωμάτων, καθώς αντιστοιχούν σε διαφορετικά ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Οφέλη: Η αποτελεσματική πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ: βοηθά να δημιουργηθούν νέες συνδέσεις μεταξύ των ημισφαιρίων, αυξάνει τη συγκέντρωση και τη προσοχή.

Πίνακας Schulte

Δώστε έμφαση στον αριθμό 19, στο κέντρο του πίνακα. Ο στόχος σας είναι να βρείτε τον αριθμό 1 και στη συνέχεια όλους τους άλλους αριθμούς σε αύξουσα σειρά. Στη συνέχεια, για αυτή την άσκηση, μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας πίνακα με τυχαία κατανομή των αριθμών στα κελιά.

Οφέλη: Αυξάνει την ταχύτητα της λήψης και επεξεργασίας πληροφοριών, καθώς αναπτύσσεται η περιφερειακή όραση.

Σινιάλα με τα δάχτυλα

Διπλώστε τα δάχτυλα του δεξιού χεριού, έτσι ώστε να δείχνουν το σημάδι της «ειρήνης», και με τα δάχτυλα του αριστερού χεριού σχηματίστε το σύμβολο «OK». Στη συνέχεια, ένα προς ένα, αλλάξετε τη θέση των δακτύλων, έτσι ώστε το αριστερό χέρι να δείχνει το σύμβολο της «ειρήνης», και το δεξί το «OK». Επαναλάβετε μερικές φορές. Τώρα κάντε αυτή την άσκηση ταυτόχρονα στο δεξί και το αριστερό χέρι.

Οφέλη: Eκπαιδεύει την συγκέντρωση και τη δυνατότητα για γρήγορη εναλλαγή από τη μία λειτουργία στην άλλη.

Συγχρονισμένη γραφή

Πάρτε 2 φύλλα χαρτί σε κάθε χέρι και δύο στυλούς. Ξεκινήστε ταυτόχρονα και με τα δύο χέρια να σχεδιάζετε γεωμετρικά σχήματα.

Μπορείτε επίσης να γράψετε γράμματα ή λέξεις με το ίδιο πλήθος χαρακτήρων.

Οφέλη: Η συγχρονισμένη γραφή διδάσκει στον εγκέφαλο να χειρίζεται ταυτόχρονα πολλαπλά καθήκοντα, ενεργοποιεί τη δραστηριότητα και των δύο ημισφαιρίων.

Μερικές ακόμα συμβουλές

Ο νευροβιολόγος Lawrence Katz έχει αναπτύξει ένα σύστημα ασκήσεων για τον εγκέφαλο για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του σε ώριμη ηλικία.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές από το βιβλίο του:

  • Εξασκήστε το μη-κυρίαρχο χέρι, για την εκτέλεση συνηθισμένων ενεργειών, όπως βούρτσισμα δοντιών, χτένισμα μαλλιών.
  • Κάντε ένα ντους και κάντε δραστηριότητες ρουτίνας, έχοντας τα μάτια σας κλειστά.
  • Αλλάξτε τη διαδρομή σας, για να πάτε στη δουλειά, για ψώνια και άλλα συνηθισμένα μέρη.
  • Παρακολουθήστε κάποιο βίντεο χωρίς ήχο, προσπαθώντας να κατανοήσετε τις χειρονομίες, τις κινήσεις, περί τίνος πρόκειται.

Credit: Adme

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας