69% του Ελαιόλαδου που πωλείται στα μαγαζιά είναι Ψεύτικο. Μάθετε ΠΩΣ να Ελέγχετε το δικό σας στο Σπίτι!

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και η λίστα με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και πολλά ωφέλημα λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-6 και ωμέγα-4.

Τα αντιοξειδωτικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους προστατεύουν ενάντια στην κακή χοληστερίνη. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει την πίεση, προστατεύοντας ενάντια στην καρδιαγγειακή νόσο. Το ελαιόλαδο έχει γενικά απίστευτη επίδραση στην υγεία μας.

Υπάρχει μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα με το ελαιόλαδο… δεν είναι όλοι οι τύποι ίδιοι. Υπάρχουν κατώτερες ποιοτικά εκδοχές οι οποίες παράγονται με τη χρήση χημικών ή με την ανάμειξη με άλλα, πιο φτηνά λάδια. Είναι σημαντικό να αγοράζετε το σωστό τύπο ελαιόλαδου για να αποκομίσετε τα οφέλη του.

Η διαδικασία νόθευσης

Ο Nicholas Blechman πρόσφατα κάλυψε την διαδικασία νόθευσης του ελαιόλαδου σε ένα άρθρο στους New York Times. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, μεγάλη ποσότητα λαδιού που πωλείται σαν ιταλικό δεν προέρχεται καν από την Ιταλία. Προέρχεται από χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο και η Τυνησία.

Οι ελιές, αφού μαζευτούν, μεταφέρονται σε ένα μύλο όπου καθαρίζονται και πιέζονται. Το λάδι μπαίνει σε δοχεία και μεταφέρεται στην Ιταλία. Επίσης, φορτία από λάδι σόγιας ή άλλων φτηνών λαδιών παίρνουν το όνομα του ελαιόλαδου και μπαίνουν στο ίδιο φορτίο.

Μερικά αποστακτήρια αναμιγνύουν το ελαιόλαδο με φτηνότερο λάδι, ενώ άλλα το ανακατεύουν ακόμη και με άλλα φυτικά λάδια καλύπτοντας τη γεύση με B-καροτίνη και το χρώμα με χλωροφύλλη. Μετά παίρνουν νόμιμα την ονομασία “Έξτρα Παρθένο” και αναγράφεται ότι συσκευάστηκαν στην Ιταλία ή ότι εισήχθησαν από την Ιταλία και στη συνέχεια μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι αγοράζετε πραγματικό λάδι είναι να βεβαιωθείτε ότι παράγεται τοπικά. Αγοράζοντας το από κάποιον ντόπιο παραγωγό, έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι είναι καλής ποιότητας.

Δείτε στο βίντεο πως να ελέγξετε το λάδι σας:

Απλά βάλτε το λάδι στο ψυγείο και αφήστε το για όλο το βράδυ. Εάν μέχρι το πρωί έχει στερεοποιηθεί τότε είναι μια χαρά. Εάν έχει παραμείνει υγρό όμως, τότε καλύτερα να αλλάξετε εταιρία…

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα