10 Τροφές που Καθαρίζουν Αποτελεσματικά το Συκώτι και Αποτοξινώνουν τον Οργανισμό με Φυσικό Τρόπο!

Όλες οι βλαβερές ουσίες που εισέρχονται στο σώμα μας, επεξεργάζονται από το συκώτι. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για την καλή υγεία του.

Ακολουθεί μια λίστα από προϊόντα που βοηθούν στο να καθαρίσετε το σώμα σας και πρέπει να τα καταναλώνετε τακτικά.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει πολλές ουσίες που είναι καλές για το συκώτι. Είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο ενισχύει τις επιπτώσεις των αντιοξειδωτικών και αποτοξινώνει το σώμα.

Περιέχει επίσης αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση στο ήπαρ.
Επιπλέον, εμπεριέχει βιταμίνη Β6 που δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και βιταμίνη C, η οποία είναι ο κύριος προστάτης του σώματός σας από κυτταρική οξείδωση και βλάβη.

Ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθά πολύ το συκώτι, όταν λαμβάνεται με μέτρο. Παρέχει τη βάση λιπιδίων που καταναλώνουν τις τοξίνες από το σώμα, κάνοντας έτσι μέρος της δουλειάς του ήπατος από μόνο του.

Βότανα και λαχανικά

Έχει αποδειχθεί ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν το συκώτι, εξουδετερώνουν τα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα τόσο από τα τρόφιμα που τρώτε, όσο και από το περιβάλλον. Η ρόκα, το σπανάκι και το κιχώριο ενισχύουν τη ροή της χολής.

Το παντζάρια καθαρίζουν το αίμα, το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ήπατος και βοηθά στην παραγωγή θρεπτικών ουσιών.

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι τα βλαστάρια των Βρυξελλών κ.α., βοηθούν το ήπαρ να παράγει ένζυμα για την εξουδετέρωση των τοξινών.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή κατεχίνες που ανήκουν στην οργανική ομάδα των φλαβονοειδών. Οι επιστήμονες λένε ότι εξαιτίας αυτών, το πράσινο τσάι βοηθά στην προστασία του σώματος από διάφορα είδη καρκίνου.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει δεν περιέχει μόνο βιταμίνη C, αλλά και γλουταθειόνη που εκκρίνεται από το συκώτι. Συμμετέχει στην καλλιέργεια και αποκατάσταση των ιστών, στην παραγωγή χημικών και πρωτεϊνών και στην αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γκρέιπφρουτ περιέχει περισσότερα από 70 mg γλουταθειόνης, βοηθώντας το ήπαρ να παράγει ένζυμα αποτοξίνωσης.

Καρύδια

Όπως και το σκόρδο, τα καρύδια περιέχουν αργινίνη καθώς και γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν τη λειτουργία αποτοξίνωσης του ήπατος.

Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υγιή ακόρεστα λίπη, που εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αυτά τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών μεμβρανών, γύρω από τα κύτταρα του ήπατος.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό του σώματος και την απομάκρυνση των τοξινών από το πεπτικό σύστημα.

Κουρκούμη

Η κύρια δραστική ουσία της είναι η κουρκουμίνη, ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Βοηθά στην προστασία των χολικών αγωγών, επιταχύνει τη ροή της χολής και καθαρίζει το συκώτι. Η κουρκουμίνη αναζωογονεί επίσης τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες και το αλκοόλ να μετατραπούν σε επιβλαβείς ενώσεις. Προσθέτοντας ένα κομμάτι κουρκούμη στα πιάτα σας όχι μόνο θα τα κάνει πιο γευστικά, αλλά θα ωφελήσει και την υγεία σας.

Λεμόνι και lime

Τα λεμόνια και τα limes περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να μετατρέπει τις τοξικές ουσίες σε υδατοδιαλυτές ενώσεις που απομακρύνονται εύκολα από το σώμα. Μικρή ποσότητα φρέσκου χυμού από λεμόνι ή lime, διεγείρει το έργο του ήπατος.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια σούπερ τροφή. Περιέχει γλουταθείο μαζί με βιταμίνες C και Ε, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να προστατέψουν τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες.

Οι βιταμίνες Ε και Κ που περιέχονται σε αυτό το φρούτο, είναι αντιφλεγμονώδη στοιχεία που προστατεύουν το ήπαρ από επιβλαβείς επιδράσεις. Τα υγιή λίπη στο αβοκάντο μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Credit: BrightSide

Related posts

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους

Μελομακάρονα του ονείρου: Τα 6 απόλυτα μυστικά για σου βγουν τραγανά απ’ έξω και μελωμένα από μέσα