Θα γίνει είδος πολυτελείας: Σε χαμηλό ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή κρασιού – Μείον 45% η Ελλάδα

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έχει πέσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Το «καλό» σενάριο

Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% από πέρυσι, δήλωσε ο διακυβερνητικός οργανισμός ΟΙV. «Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματικές συνθήκες – όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία – έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», προειδοποιούν οι υπεύθυνοι του οργανισμού ο οποίος παρέχει δεδομένα σε χώρες παραγωγής και κατανάλωσης σταφυλιών και κρασιού.

«Μια τέλεια καταιγίδα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο έχει δημιουργήσει αυτή την καταστροφική κατάσταση», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής στατιστικών του OIV, Τζόρτζιο Ντελγκρόσο. Η ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής του αρχαίου ποτού.

Η παραγωγή κρασιού μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράγει πάνω από το 60% του συνόλου του κόσμου. Σύμφωνα με τον OIV, οι χαμηλότερες αποδόσεις οφείλονται σε βροχές και καταιγίδες σε ορισμένες χώρες και ξηρασίες σε άλλες.

Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, όπου ο ξηρός καιρός μείωσε τη φετινή συγκομιδή σταφυλιών. Ωστόσο ευνόησε τη Γαλλία, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ιταλία που έχασε τον τίτλο. Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, αν και η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14%.

Η εικόνα ήταν ζοφερή και σε άλλα μέρη του κόσμου, με τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου να επηρεάζονται ιδιαίτερα, καταγράφοντας σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή, από την Αυστραλία και την Αργεντινή, μέχρι τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και τη Χιλή.

Οι παραγωγοί αντιμετώπισαν σοκ στη Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στο νότιο ημισφαίριο, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 20% ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και των πυρκαγιών. Η συγκομιδή ήταν κακή και στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν πιο ρόδινη στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% το 2022.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Για το 2023, ο OIV προβλέπει για την Ελλάδα κάθετη μείωση της παραγωγής κατά 45%, μόλις στο 1,1 εκατόλιτρα από 2,1 εκατομμύρια που ήταν το 2022. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης που προκάλεσαν ασθένειες, όπως ο περονόσπορος, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζοντας έντονα τα αμπέλια.

Σημαντικός παράγοντας και η έλλειψη εργατικών χεριών στη συγκομιδή, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Related posts

Συγκίνηση στο Ναύπλιο: 25χρονος Βορειοηπειρώτης βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με 13 νονούς

Δε δίνει καμία ανάσα ο Γιάννης Καλλιάνος: «Για ένα 24ωρο μόνο θα βελτιωθεί η κατάσταση και από βδομάδα τα φαινόμενα…»

Φως εκ του ανεσπέρου φωτός! Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής στο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα