«Δεν θέλουμε να μας λέτε ήρωες»: Αυτοί είναι οι δύο γενναίοι φοιτητές που έσωσαν ζωές στον φονικό συρμό στα Τέμπη

Η γενναιότητα του 20χρονου Ανδρέα Αλικανιώτη, δόκιμου μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού και του 18χρονου φοιτητή Άγγελου Τσιαμούρα έχει συγκινήσει όλη την Ελλάδα.

Η συγκλονιστική ιστορία του νέου

Μια συγκλονιστική ιστορία από την τραγωδία στα Τέμπη έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον 20ρονος Ανδρέα Αλικανιώτη, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο τρένο που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία και αντί να φύγει από τον τόπο της τραγωδίας έμεινε στο σημείο, έσπασε το τζάμι και βοήθησε να απεγκλωβιστούν πολλά άτομα.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η πράξη ηρωισμού του οι δημοσιογράφοι τον πολιορκούν αφού οι σοκαριστικές περιγραφές από το δυστύχημα ρίχνουν φως στις πρώτες ώρες μετά την θανατηφόρα σύγκρουση.

Πως αισθάνεται όμως ο δόκιμος μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού μια μέρα μετά την τραγωδία; Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ανδρέας Αλικανιώτης στο Newsbomb.gr:

«Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και πραγματικά δεν ξέρω αν θέλω γιατί δεν ξέρω πως θα αισθανθώ.

Το πιο τραγικό που βίωσα τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα ήταν η θέα μιας ακρωτηριασμένης κοπέλας που βοηθήσαμε να διασωθεί».

Ο 20χρονος νέος θέλησε να στείλει και το δικό του μήνυμα προς την πολιτεία τονίζοντας: «δεν είναι δυνατόν εν έτη 2023 που έχει αναπτυχθεί τόσο η τεχνολογία και υπάρχουν τόσα συστήματα ασφαλείας να γίνονται τέτοια ατυχήματα».

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «ήρωας» λέει: «δεν ήμουν μόνος που εκείνες τις στιγμές. Ήμασταν πολλά άτομα, ο καθένας έκανε ότι μπορούσε, ευτυχώς εγώ δεν είχα κάποιο σοβαρό τραυματισμό και μπόρεσα να βοηθήσω άλλους συνανθρώπους μου».

Η ανάρτηση της γιατρού

Η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Έρη Τζιαστούδη, έκανε ανάρτηση στο Facebook, όπου γνωστοποίησε την ιστορία του και ανέφερε το εξής:

«Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη, ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι. Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Μέσα στη σημερινή μαύρη ημέρα ο Ανδρέας μας έδειξε πως η νέα γενιά των Ελλήνων έχει καλοσύνη,αρχές και ήθος! Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!!!».

Κάναμε το αυτονόητο

Για την δικιά του εμπειρία το μοιραίο εκείνο βράδυ μίλησε στο Newsbomb.gr ο Άγγελος Τσιαμούρας, ο οποίος επέβαινε στο βαγόνι 6 του τρένου το οποίο συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Τα πρώτα λόγια του νεαρού που βοήθησε τους συνεπιβάτες του, όχι μόνο στο δικό του βαγόνι, αλλά όσο μπορούσε και στα υπόλοιπα ήταν ότι: «δεν είμαι ήρωας. Δεν υπάρχει η λέξη ήρωας σε αυτό που έκανα. Έκανα αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο καθένας μας σε μια τέτοια περίπτωση».

Περιγράφοντας την στιγμή του δυστυχήματος ο Άγγελος Τσιαμούρας ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Αισθανθήκαμε τρία ταρακουνήματα, και αμέσως καταλάβαμε σε τι κίνδυνο βρισκόμασταν. Αμέσως δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, εκτός από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Μαζί με τον φίλο μου Γιώργο τρέξαμε στα βαγόνια 3 και 4 για να σώσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα».

Και πρόσθεσε: «Στο βαγόνι 3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα. Η φωτιά είχε επεκταθεί. Το βαγόνι Νο 1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι Νο 2 καταστράφηκε από τη φωτιά».

Οι τελευταίες έρευνες

Σε 46 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στα πτώματα που ανέσυρε η Πυροσβεστική. Είναι βέβαιο όμως ότι τα θύματα είναι περισσότερα και ο συνολικός αριθμός θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα σε όλα τα βαγόνια και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης μέσω του DNA από το ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας.

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης. Από το συγκεκριμένο βαγόνι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαθρακογιάννης, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί.

«Γίνεται, απομάκρυνση του επιβατικού βαγονιού που βρίσκεται από πάνω, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση του συμπιεσμένου και σε σχήμα «Γ» βαγονιού – εστιατορίου», προσέθεσε.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, εκτιμάται, ότι μέχρι το μεσημέρι, θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του εν λόγω βαγονιού.

«Για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και απεγκλωβισμού, θα πρέπει να γίνουν κοπές μετάλλων με ειδικά μηχανήματα και τμηματική αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων τους» είπε και προσέθεσε ότι για τα υπόλοιπα θα χρειαστεί να συνεχιστεί η επιχείρηση μέχρι και την αυριανή.

Ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται και σήμερα, ωστόσο οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις είναι δύσκολες, ενώ κατά διαστήματα βρέχει.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν διατεθεί δωμάτια σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Λάρισας, για τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών, όπως έχει ανακοινωθεί.

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»