2000 ευρώ πρέπει να πληρώσει κάθε Ελληνική επιχείρηση που θέλει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» στα προϊόντα της

Μην έχουμε παράπονο! Μας έμεινε ο χαλβάς Φαρσάλων. Την ανάγκη άμεσης κατοχύρωσης του brand name «Μακεδονία» σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο από τις σχεδόν 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο τόνισε οπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία είτε στην εταιρική τους ταυτότητα είτε σε προϊόντα τους θα πρέπει, έως ότου αρχίσει η διαδικασία δημιουργίας επιτροπής που θα εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα και η οποία προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών, να κινηθούν άμεσα και να κατοχυρώσουν διεθνώς την επωνυμία τους.

«Καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το μακεδονικό brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει από 2 Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία Μακεδονία» δήλωσε ο κ. Σαββάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ για μία τέτοια ενέργεια στο Αλικάντε και τέσσερις φορές περισσότερο στη Γενεύη.

«Γι’ αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα ολιγωρήσει ή απλά είχαν περιοριστεί στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους σε μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογράμμισε πως κάθε συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, ωστόσο υποστήριξε πως το ζήτημα έπρεπε να λυθεί αφού σε επιχειρηματικό επίπεδο έχει κοστίσει πάρα πολύ στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Επιπλέον, είπε χαρακτηριστικά πως οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονταν να περάσουν τα προϊόντα τους μέσω Βουλγαρίας ή Αλβανίας έτσι ώστε να τα εξάγουν στα Σκόπια, με συνέπεια να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για το όνομα του προϊόντος τους.

Πηγή

Related posts

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»