Τσίπρας: «Θα καταθέσουμε τροπολογία στη Βουλή για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου»

«Θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου για να προκηρυχθούν εκλογές στις 7 Ιουλίου»

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

  • «Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου»
  • «Στις 10 Ιουνίου θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
  • «Καταθέτουμε τροπολογία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο»
  • «Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η ψήφος του νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα»
  • «Κρυφή ατζέντα από τη ΝΔ»
  • «Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική βόμβα»
  • «Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον κ. Παυλόπουλο σε αυτή την αντιδικία που κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες»
  • «Μας έκανε πολιτική ζημιά η Συμφωνία των Πρεσπών»
  • «Ο ΠτΔ έχει την υποχρέωση να είναι εγγυητής της ενότητας του έθνους, του συντάγματος και της ανεξαρτησίας των Θεσμών»
  • «Είναι στα χέρια των πολιτών το αποτέλεσμα. Δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Δεν θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές»
  • «Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ»
  • «Ο κ. Μητσοτάκης εγείρει ζήτημα ακυβερνησίας για να ξεκάνει το ΚΙΝΑΛ. Για να μπορέσει να πάρει την αυτοδυναμία»

Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου, ξεκαθάρισε πως στις 10 Ιουνίου θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ τόνισε ότι την Παρασκευή θα κατατεθεί τροπολογία που ακυρώνει την μείωση του αφορολόγητου.

Εκτίμησε αναφερόμενος στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το διάταγμα για τον ορισμό ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, πως: «ο κάθε Πρόεδρος, ιδίως ο συγκεκριμένος, θα πράξει με βάση τις τρεις εγγυητικές αρμοδιότητές του. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον κ. Παυλόπουλο σε αυτή την αντιδικία που κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι εμφανείς οι πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου: «Δεν είναι θρίλερ, είναι συνειδητή προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εκμεταλλευτούν τις δημοκρατικές μου ευαισθησίας. (…) Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει τις εκλογές μετά από ευρωπαϊκή κάλπη. Και αυτό είναι μια συνειδητή μου επιλογή, κάθε φορά που βρέθηκα ενώπιον διλημμάτων απευθύνθηκα στο λαό. Όπως το 2015, που έμεινα χωρίς τη μισή μου Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και το έκανα και τώρα. Είπα ότι θα δώσω τη μάχη με καθαρό το δίλημμα για το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Προανήγγειλα την επίσπευση των εθνικών εκλογών, το αμέσως επόμενο διάστημα. Αρχικά το είχα προσδιορίσει στις 30 Ιουνίου και έπειτα από επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας, το μετέθεσα για τις 7 Ιουλίου, λόγω των Πανελλαδικών. Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να προκηρυχθούν οι εκλογές. Η προσφυγή στην κάλπη γίνεται προκειμένου να μη διαταραχθεί ο ενάρετος κύκλος στον οποίο έχει μπει η εθνική οικονομία, εξήγησε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για παιχνίδια με την ημερομηνία των εκλογών, ώστε να γίνουν «ρουσφετολογικές διευθετήσεις», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Δεν παραιτηθήκαμε και μάλιστα μέρος της απόφασης αυτής έχει να κάνει και με το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδίκαζε μακρά προεκλογική εκστρατεία, εάν επέμενα στον αρχικό μου σχεδιασμό για κάλπες τον Οκτώβριο. Τη Δευτέρα θα επισκεφτώ των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεπώς (…) Αλλά θα πάμε συντεταγμένα στις κάλπες, που σημαίνει ότι κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήταν έτοιμες μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, δεν βλέπω το λόγο για τη να μην συμφωνήσουμε τη διεξαγωγή της νομοθετικής διαδικασίας για να νομοθετηθούν. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα, ακόμη και στους Ποινικούς Κώδικες– που η κυβέρνηση δεν τους νομοθετεί μόνη της- και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν συναινεί στην ψήφισή τους. (…) Οι τροπολογίες δεν αφορούν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όμως η Βουλή θα μείνει ανοιχτή και μέχρι την τελευταία ημέρα λειτουργίας της έχει νομοθετική αρμοδιότητα βάση του συντάγματος. Και αν λοιπόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που η λύση τους θα φέρει θετικό αντίκτυπο, καλώ την αντιπολίτευση να έρθει στη Βουλή και να τα υπερψηφίσει».

«Καταθέτουμε τροπολογία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί τροπολογία την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο από 1/1/2020. «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει τους κώδικες αλλά και μια νομοθετική ρύθμιση, που πιστεύω ότι είναι κοινής αποδοχής, που είναι η κατάργηση του αφορολογήτου από 1/1/2020, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα. Καλώ λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να το υπερψηφίσει, μέχρι την επόμενη Παρασκευή».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρούς λόγους να εξηγήσει το γιατί δεν έρθει να ψηφίσει. Ολοκληρώνουμε το έργο μας με δύο κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός και απέρριψε το ενδεχόμενο να εγείρουν ενστάσεις οι Θεσμοί γι αυτή την κίνηση:

«Το θέμα αυτό το έχουμε κερδίσει. Γνωρίζουν την πρόθεσή μας οι εταίροι, το έχουμε εγγράψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και έχει κατατεθεί στο EuroWorking Group. Είναι και συμφωνημένο – το έχω πει εξάλλου πολλές φορές- και είναι και κάτι που προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είχαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είχαμε τη δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση των συντάξεων, έτσι και το 2020 όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, μας δίνουν τη δυνατότητα να μην προχωρήσουμε στη μη μείωση του αφορολόγητου».

«Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η ψήφος του νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα. Όταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει τη διαφορά που πήρε, τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών»,επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η επόμενη μέρα»

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η επόμενη μέρα» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 4. Juni 2019

«Η εφαρμογή των μέτρων κρίνεται από το αποτέλεσμα των εκλογών»

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας υπονόησε πως οι επιφυλάξεις των Θεσμών αναφορικά με τις παροχές που εξήγγειλε, «οφείλονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα». «Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης», σχολίασε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές. «Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει», είπε.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τα πρώτα 3,5 χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μία πολιτική που δεν ήταν δική μας. Σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα και με διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους… Δέχομαι την κριτική της υπερφορολόγησης αλλά θέλω ταυτόχρονα να εξηγήσω σε αυτό τον κόσμο πως οι επιλογές μας εκείνη την περίοδο ήταν απολύτως περιορισμένες. Η επιλογή μας να κατανείμουμε με δικαιοσύνη αυτά τα βάρη προσωρινά, αυτός ο κύκλος έχει κλείσει τώρα, ώστε να έχουμε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία που λειτουργούν κανονικά ήταν μια δίκαη επιλογή δεδομένων των συνθηκών εκείνης της περιόδου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Κρυφή ατζέντα από τη ΝΔ»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι έχει κρυφή ατζέντα: «Η Νέα Δημοκρατία έχει μια κρυφή ατζέντα που δεν την ομολογεί. Ο κ. Βρούτσης το είπε για τις 120 δόσεις, άκουσα τον κ. Στουρνάρα να μιλά για τις συντάξεις. (…) Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο υπουργός που έκανε 3.000 απολύσεις σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών, δημιούργησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης. Είναι δυνατό να μη γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που έχει οικονομικές γνώσεις ότι το επταήμερο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι θεσπισμένο εδώ και δεκαετίες; Το είπε όμως και δεν το έκανε κατά λάθος. Και αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα πει ότι ήταν συνεπής στις θέσεις του».

Πρόσθεσε πως η κόπωση της κοινωνίας εμφανίστηκε «στην πρώτη χαλαρή εκλογή, δεν με πολυάκουγε ο κόσμος που έλεγα ‘δημοψήφισμα για τα μέτρα’. Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα συσωρευμένη και παρατεταμένη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και πράγματι τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο στο πλαίσιο δημοσιονομικής ασφάλειας που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει προοπτικές δίκαιης ανάπτυξης».

«Έχουμε εξαγγείλει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική βόμβα»

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε επιπρόσθετα ότι οι παροχές που νομοθέτησε, δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού. «Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική βόμβα. Και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη 2,3%, θα πιάσουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

Για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Και προβλέπεται ξεκάθαρα η διαδικασία, το σύνταγμα ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 30 Ιουνίου. (…) Το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ερμήνευσε το αποτέλεσμα και είπε με νομικοφανή επιχειρήματα, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Και έπειτα έγινε κεντρικό θέμα στα φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ μέσα. Εγώ ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και μου εξήγησε ότι με βάση το σύνταγμα έχω απόλυτο δικαίωμα να ορίσω ηγεσία στη Δικαιοσύνη, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ηθική, του ζήτησα να στείλει την επιστολή προς τη ΝΔ. (…) Γιατί  εκεί πήγαινε η συζήτηση, ποιος θα βάλει τους δικούς του δικαστές. Και είναι κρίμα και ντροπή να πηγαίνει εκεί η συζήτηση», ανέφερε αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στον ορισμό ηγεσίας του Αρείου Πάγου και συνέχισε:

«Και απάντησε η ΝΔ πως δεν θέλει να εφαρμόσουμε το νόμο, γιατί η ΝΔ θέλει να έρθει ως εκδικητής. Αυτή η θέση της ΝΔ κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν μόνο μας κοπής συνταγματολόγοι, όσοι τέθηκαν υπέρ της κίνησής μας, δεν είναι όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θέσω το πολιτικό σκέλος: Εγώ είδα και την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά που συνεχίζει τη λογική κατατρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών και πολιτικών του αντιπάλων. Εμείς αυτές τις λογικές τις αφήνουμε στην κρίση του λαού. Δεν έχουμε στελέχη μας σε δικογραφίες ή είναι υπό την κρίση δικαστών. Ούτε εγώ έχω χορηγούς ή φίλους επιχειρηματίας που είναι υπόδικοι για βαρύτατα κακουργήματα. Εδώ συντελείται ατόπημα σε βάρος της Δικαιοσύνης και των Θεσμών. Δεν διστάζουν να πυροβολήσουν τη Δικαιοσύνη και δεν διστάζουν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη σκοπιμότητα».

Αναφερόμενος στη στάση του κ. Παυλόπουλου, είπε: «Ο ΠτΔ έχει την υποχρέωση να είναι εγγυητής της ενότητας του έθνους, του συντάγματος και της ανεξαρτησίας των Θεσμών. Πιστεύω πως ο κάθε Πρόεδρος, ιδίως ο συγκεκριμένος, θα πράξει με βάση τις τρεις εγγυητικές αρμοδιότητές του. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον κ. Παυλόπουλο σε αυτή την αντιδικία που κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι εμφανείς οι πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μέγιστη παρεκτροπή να θέλει κάποιος να εμπλέξει σε αυτές τις σκοπιμότητες τον ΠτΔ».

Αποτίμηση της ήττας

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Κυβερνάμε 4 χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν θα υποπέσω στο ολίσθημα να υποδείξω δευτερεύουσες αιτίες, μπροστά στις πρωτεύουσες αιτίες. Έχει να κάνει με την κόπωση ενός μεγάλου μέρους του λαού από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, (…) Είναι και όλοι εκείνοι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν πειστεί ότι η ΝΔ θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και που επέλεξε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα. Διαψεύστηκαν όμως οι προσδοκίες όσων περίμεναν  πολύ χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση η Συμφωνία των Πρεσπών και είμαι περήφανος γι αυτή που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον. Και φάνηκε πως η Συμφωνία δεν ήταν κεντρικό επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης. (…) Είχε επίπτωση πανελλαδικά στα ποσοστά μας, γιατί την ώρα που φεύγαμε από τα μνημόνια, δημιουργήθηκε ένα κλίμα εκτεταμένης πόλωσης, που έφερε σε δεύτερη μοίρα την ανάκαμψη και την προοπτική που ήρθε επιτέλους για τον τόπο. Μας έκανε πολιτική ζημιά η Συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι πολύ διαφορετικές από τις ευρωεκλογές: «Το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι οι κάλπες άδειες. Άρα είναι στα χέρια των πολιτών το αποτέλεσμα. Δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Δεν θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις εθνικές εκλογές. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου. Είναι διαφορετική η αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές και σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει και όλα ξεκινούν από την αρχή. Το διακύβευμα είναι διαφορετικό».

Εκτίμησε επίσης πως το κυβερνών κόμμα μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να πάρει τους ψηφοφόρους που χρειάζεται για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρξει ανάταξη. Εάν αυξηθεί η συμμετοχή και εάν επίσης δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος σε όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν μικρότερα κόμματα, έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή να αντλήσουμε ψήφους. Είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά γυρίζουν».

«Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ»

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Επίσης πρέπει να πω ακόμα – ακόμα και από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ ,είναι σαν να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Γιατί δεν υπάρχει κανένας που να μην καταλαβαίνει τις ριζικές διαφορές του προγράμματος μας με αυτό της ΝΔ. Δεν υπάρχει πολίτης που να μην καταλαβαίνει ότι η αντίθεσή μας είναι χαοτική», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη και προειδοποίησε πως εάν «εφαρμοστούν οι μνημονιακές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη, θα γυρίσουμε στο 2014. Αντίστοιχες ήταν οι επιλογές που έγιναν στην Αργεντινή, με τον κ. Μάρκι, ο οποίος είχε υποσχεθεί τα ίδια με τον κ. Μητσοτάκη. Μέσα σε έναν χρόνο επέστρεψε στην Αργεντινή το ΔΝΤ. Αν εφαρμόσει το πρόγραμμά του ο κ. Μητσοτάκης, θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ».

«Ο κ. Μητσοτάκης εγείρει ζήτημα ακυβερνησίας για να ξεκάνει το ΚΙΝΑΛ»

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως σε κάθε περίπτωση, η επόμενη Βουλή θα βγάλει κυβέρνηση, ούτως η άλλως. Και ότι ο κ. Μητσοτάκης εγείρει θέμα ακυβερνησίας, για να μπορέσει να πάρει αυτοδυναμία: «Ο κ. Μητσοτάκης εγείρει ζήτημα ακυβερνησίας για να ξεκάνει το ΚΙΝΑΛ. Για να μπορέσει να πάρει την αυτοδυναμία. Όποιος πάρει τις 50 έδρες, θα σχηματίσει κυβέρνηση, δεν υπάρχει ζήτημα ακυβερνησίας. Και είναι απόλυτα σαφές, δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα είναι κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, που θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, εκτίμησε πως μπορεί να έφυγε από το κόμμα, αλλά η γραμμή του έμεινε. «Όλο αυτό γίνεται για τη διαχείριση και το μοίρασμα μικροεξουσιών».

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αναθεωρήσει τη στάση του για το ντιμπέιτ, γιατί δεν τον τιμά. Δεν αδικεί τον ίδιο αλλά και τον ελληνικό λαό. Γιατί ο λαός θα πρέπει να πάρει αποφάσεις με νηφαλιότητα. (…) Γιατί το αρνείται το ντιμπέιτ; Ας τις δώσει ο λαός τις απαντήσεις. Να αναθεωρήσει γιατί κάνει κακό και στον ίδιο», ανέφερε απαντώντας στη στάση του κ. Μητσοτάκη κατά της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των δύο.

[newpost.gr]

Related posts

Επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους ο Τάσος Αρνιακός: «Η ανάσα έρχεται από την Δευτέρα…» – Καιρικό σφυροκόπημα μέχρι το Πάσχα

«Έτρεμε ολόκληρος ο 7χρονος»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την 44χρονη που πέθανε ξαφνικά σε βόλτα με τον γιο της

Καιρική «σταύρωση» στο δρόμο για το Πάσχα από τον Τάσο Αρνιακό: «Το δάκρυ του ουρανού περιμένει να μας συνοδεύσει»