Σαντιό Μανέ: Τα Δύσκολα Παιδικά Χρόνια, Η Φτώχεια Και Η Καταξίωση Στη Λίβερπουλ

Σαντιό Μανέ: Τα Δύσκολα Παιδικά Χρόνια, Η Φτώχεια Και Η Καταξίωση Στη Λίβερπουλ

Σαντιό Μανέ: Ο Σαντιό Μανέ δεν ξέχασε ποτέ από που ξεκίνησε και πως έφτασε στην κορυφή. Η φτωχική ζωή στη Σενεγάλη και η βοήθεια σε όποιον το έχει ανάγκη.

Ο Σάντιο Μανέ είναι ένας ποδοσφαιριστής που σκέφτεται την αξία των πραγμάτων. Παρά τη φήμη και τον πλούτο του, σαφώς δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες του και το κουρελιασμένο σορτς που φόραγε στο πρώτο του δοκιμαστικό.

Από το μικρό χωριό της Σενεγάλης μέχρι την κορυφή

Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1992 στο Σεντχίου της Σενεγάλης και μεγάλωσε στο μικρό χωριό Μπαμπάλι, βαθιά στα νότια της Σενεγάλης. Ένα χωριό με πληθυσμό μόλις 24.213 κατοίκους.

Καθώς μεγάλωνε, ζούσε με τον θείο του, καθώς οι γονείς του είχαν πολλά παιδιά και δεν μπορούσαν να καλύψουν οικονομικά τις βασικές του ανάγκες.

«Οι γονείς μου δεν είχαν ποτέ χρήματα για να με στείλουν στο σχολείο. Κάθε πρωί και βράδυ, πήγαινα πάντα να παίξω ποδόσφαιρο με τον φίλο μου στους δρόμους» θυμάται.

Πάντα με μια μπάλα στα πόδια

Ο Μανέ θυμάται τον εαυτό του ως 15χρονο να έχει περιορισμένη κατανόηση του παιχνιδιού, αλλά το ταλέντο του ήταν πλούσιο και τίποτα δεν μπορούσε να τον κρατήσει στην Αφρική.
«Από δύο ή τριών χρονών θυμάμαι να είμαι πάντα με τη μπάλα. Έβλεπα παιδιά να παίζουν στον δρόμο και τους συνόδευα. Έτσι ξεκίνησα, μόνο στους δρόμους. Όταν μεγάλωνα πήγαινα να δω αγώνες, ειδικά όταν έπαιζε η εθνική ομάδα. Ήθελα να δω τους ήρωές μου και να φανταστώ τον εαυτό μου σαν αυτούς» τονίζει.

Τα τρύπια παπούτσια και το κουρελιασμένο σορτς

Στο πρώτο του δοκιμαστικό πήγε με τρύπια παπούτσια και κουρελιασμένο σορτς. Επεσήμανε ότι αυτά τα ρούχα για το παιχνίδι ήταν τα καλύτερα που είχε, αφού τα είχε επιλέξει επίτηδες, όταν έκανε κρυφά το ταξίδι από την οικογένειά του για να φτάσει στο Ντακάρ.

Ο υπεύθυνος μόλις τον είδε να παίζει άρχισε να τρίβει τα μάτια του. Ο Σάντιο Μανέ από το Σέντχιου της Σενεγάλης, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, έφτασε εκείνη τη μέρα χωρίς να το γνωρίζουν η μητέρα και τα πολλά αδέρφια του.

Η δύσκολη ζωή στην Αφρική και η έμπνευση

Ο Μανέ έμαθε ότι στην Αφρική μπορεί κανείς να πεθάνει από μια ασήμαντη εντερική μόλυνση, όταν δεν υπάρχει ιατρική μονάδα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και όταν δεν μπορείς να επιλέξεις το νερό που πίνεις.

Η μεγαλύτερη έμπνευση του Σάντιο Μανέ για να γίνει ποδοσφαιριστής προήλθε από τον μεγάλο ενθουσιασμό του 2002 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου η χώρα του, η Σενεγάλη, έφτασε στους προημιτελικούς στην πρώτη της εμφάνιση σε Μουντιάλ, επικρατώντας της Γαλλίας.

Όλα άλλαξαν το 2002 και κατέκτησε τον τίτλο το 2022

Πολλά άλλαξαν για τον Μανέ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Ήταν μέλος μιας ομάδας μικρών αγοριών που άρχισαν να παίρνουν το ποδόσφαιρο στα σοβαρά.

«Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, εγώ και οι φίλοι μου ξεκινήσαμε να κάνουμε τουρνουά στο χωριό μας, γινόμουν όλο και πιο αποφασισμένος να είμαι ο καλύτερος και να κερδίζω κάθε παιχνίδι. Όλοι μου έλεγαν ότι ήμουν ο καλύτερος στο χωριό, αλλά η οικογένειά μου δεν ήταν ποδοσφαιρική. Είναι πιστοί στη θρησκεία και ήθελαν διαφορετικά πράγματα για μένα. Όταν έβλεπαν ότι στο μυαλό μου και στην καρδιά μου υπήρχε μόνο το ποδόσφαιρο, άρχισα να τους πείθω, ιδιαίτερα τον θείο μου, να με αφήσει να φύγω από το χωριό σε μια τοπική πόλη για να μάθω περισσότερα, πριν πάω στην κύρια πόλη, στο Ντακάρ, την πρωτεύουσα της χώρας μου» είπε ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής και νυν κάτοχος του Κόπα Άφρικα με τη Σενεγάλη, σκοράροντας το τελευταίο πέναλτι που έφερε το πρώτο τρόπαιο στην πατρίδα του.

Πούλησαν όλες τις καλλιέργειες από τις φάρμες

Στην αρχή δεν το δέχονταν, αλλά όσο έβλεπαν πόσο πολύ το ήθελε και ότι δεν υπήρχε τίποτα άλλο για αυτόν, τον βοήθησαν. Ο θείος και οι γονείς του πούλησαν όλες τις καλλιέργειες από τις φάρμες τους για να μαζέψουν χρήματα για τον Σάντιο.

Το ταλέντο ήταν τόσο προφανές, τόσο ενθαρρυντικό και ο θείος του ήταν η μεγαλύτερη βοήθειά του, αλλά δεν ήταν ο μόνος, καθώς σχεδόν όλο το χωριό συνεισέφερε χρήματα για αυτόν.

Έζησε με οικογένεια που δεν ήξερε

Όταν μετακόμισε στα προάστια του Ντακάρ, πήγε να ζήσει με μια οικογένεια που δεν ήξερε καν. Τους πρόσφερε μόνο λίγα χρήματα και εξήγησε το κίνητρο που τον οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση.
Όταν οι υπεύθυνοι ποδοσφαίρου είδαν τον Σάντιο Μανέ, έμειναν έκπληκτοι με τις ικανότητές του. Ανέπτυξαν μια προσωπική λατρεία για το ανερχόμενο «αστέρι». Οι αναφορές έλεγαν ότι ήταν ο πιο φτωχός και ο πιο προικισμένος ποδοσφαιριστής.

Οι υπεύθυνοι μέσω του ποδοσφαίρου κατάφεραν να σώσουν αυτόν και την οικογένειά του από τη φτώχεια. Ο ίδιος ο Μανέ τους απέδειξε ότι είχαν δίκιο πετυχαίνοντας τα πρώτα του γκολ, όταν του είπαν να πάρει μέρος για πρώτη φορά σε μια δοκιμαστική περίοδο δύο σεζόν στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Σενεγάλης Generation Foot.

Επαγγελματίας από τα 15 του

Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Γαλλία σε ηλικία 15 ετών. Ο Σάντιο αποκάλυψε πως δεν είπε καν στους γονείς του ότι έφευγε από τη Σενεγάλη για τη Γαλλία.

Αυτό συνέβη επειδή η οικογένειά του νωρίτερα ήταν δύσπιστη σχετικά με το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Σχεδίαζε να τους κάνει μια μεγάλη έκπληξη. Έτσι ο Μανέ, αποφάσισε να κρατήσει μυστική τη μετακίνησή του στη Μετς.

Η μαμά πίστευε πως ήταν στη Σενεγάλη και αυτός είχε πάει στη Γαλλία

Η μαμά του, Σάτου, πίστευε ακόμα ότι ήταν στη Generation Foot Academy στο Ντακάρ, όταν εκείνος της τηλεφώνησε το 2011 για να της πει ότι ήταν στην Ευρώπη.

Ο Μανέ «έλαμπε» με τη Μετς, και με τις εμφανίσεις του στη Σενεγάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 του κέρδισε μια μεταγραφή στη Σάλτσμπουργκ. Πέτυχε 42 γκολ σε 80 συμμετοχές, πριν την άφιξή του στη σκηνή της Premier League.

Δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες του

Το πρώτο άτομο που κάλεσε μετά τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ ήταν η μαμά του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του εξήγησε ότι η μαμά του ποτέ δεν τον παρακολουθεί να παίζει αφού ταράχτηκε μετά από έναν τραυματισμό του, ενώ τον έβλεπε στην τηλεόραση.

Παρά τη φήμη και τον πλούτο του, ο Μανέ σαφώς δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες του. Ο 29χρονος γνωρίζει καλά τις συνθήκες φτώχειας στο χωριό του και πλήρωσε για να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο εκεί.
Οι… φιλανθρωπίες του

Στη συνέχεια, δώρισε 250.000 λίρες για να χρηματοδοτήσει ένα νέο γυμνάσιο και εντοπίστηκε να επισκέπτεται το εργοτάξιο για να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών.

Κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2022, πλήρωσε προσωπικά τα εισιτήρια 50 Σενεγαλέζων οπαδών να πετάξουν στο Καμερούν και να παρακολουθήσουν τη νίκη τους στον ημιτελικό.

Ο Μανέ σκόραρε δύο φορές και πήρε το βραβείο «Παίκτης του αγώνα» καθώς η Λίβερπουλ κέρδισε την Τσέλσι στον τελικό του Σούπερ Καπ UEFA του 2019. Αλλά ήταν η συγκινητική χειρονομία του εκτός γηπέδου που έκανε τους πάντες να μιλήσουν μετά το παιχνίδι.

Ενώ καθόταν στον πάγκο, φώναξε έναν από τους ballboys για να του δώσει το πουκάμισό του και μια αγκαλιά, ενώ το νεαρό παλικάρι ήταν εμφανώς ευχαριστημένο.

Βοήθησε μέλη του προσωπικού να μεταφέρουν μπουκάλια νερού

Ο Μανέ έδειξε την προσγειωμένη στάση του με μια άλλη ανιδιοτελή πράξη, όταν βρισκόταν σε διεθνή καθήκοντα με τη Σενεγάλη τον Νοέμβριο του 2019.

Αφού κατέβηκε από το λεωφορείο της ομάδας, ο εξτρέμ εθεάθη να βοηθά μέλη του προσωπικού να μεταφέρουν μπουκάλια νερού στο γήπεδο. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές απλώς περνούσαν, αλλά αυτό δεν είναι στη φύση του Μανέ.

Καθάρισε τουαλέτες σε τζαμί

Αφού σκόραρε το πρώτο γκολ στη νίκη 2-1 της Λίβερπουλ επί της Λέστερ το 2018, ο Μανέ ως αφοσιωμένος μουσουλμάνος πήγε να βοηθήσει στον καθαρισμό των τουαλετών στο τοπικό τζαμί στο Λίβερπουλ λίγες μόνο ώρες μετά το τελευταίο σφύριγμα.

Η αφιέρωση στον παππού φιλάθλου

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός σκόραρε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας και έκανε την υπόσχεσή του, πράξη. Ο Αφρικανός άσος «δώρισε» σε οπαδό της Λίβερπουλ, τον Λι, μια αξέχαστη στιγμή.

«Μου αρέσει να μιμούμαι στους πανηγυρισμούς των γκολ. Δείξε μου αν έχεις έναν να κάνω» και ο Λι του ζήτησε να κάνει μια αφιέρωση στον παππού του που έχει πεθάνει.

Ο επιθετικός των κόκκινων στην αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας σκόραρε στο 35ο λεπτό και αντέγραψε το γκολ που ήθελε ο Λι από αυτόν.

Ο Σάντιο Μανέ δεν είναι ένας συνηθισμένος ποδοσφαιριστής, είναι κάτι άλλο. Είναι σίγουρα πλούσιος, προνομιούχος, έλαμψε ως «αστέρι» στον δυτικό κόσμο, αλλά μάλλον δεν δυτικοποιήθηκε. Ο Αφρικανός άσος δεν κάνει φιλανθρωπία, δεν δίνει απλώς χρήματα.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του