Ρία Δελούτση: Τα καλλιστεία που κέρδισε στα 17, ο γάμος με γνωστό ηθοποιό, το πρώην sex symbol του σινεμά και ο θάνατος του γιου της που την τσάκισε

Ρία Δελούτση: Με καταγωγή από την Ιταλία και από το Άργος, η γνωστή ηθοποιός, ήταν από τις πιο όμορφες γυναίκες που πέρασαν το κατώφλι του ελληνικού κινηματογράφου. Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1944, σε ηλικία ενός έτους η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων – μαθήτρια ακόμα γυμνασίου – έδωσε εξετάσεις σαν εξαιρετικό ταλέντο στο θέατρο Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Ματωμένος Γάμος” και πέρασε παμψηφεί.

Ρία Δελούτση: Οι θεατρικές σπουδές και η υποκριτική

Γράφτηκε στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Λυκούργος Σταυράκος και σπούδασε υποκριτική και δραματολογία. Δάσκαλοί της υπήρξαν οι : Γ. Θεοδοσιάδης, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλλέργης, Στέφανος Ληναίος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Τζ. Καρούσος, Γιάννης Βογιατζής και Αλίκη Βέμπο.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1960 με έναν μικρό ρόλο στο έργο “Νυφιάτικο τραγούδι” του Νότη Περγιάλη. Ήταν μια παράσταση της Δραματικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Το 1962 τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο και συγχρόνως αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή. Έδωσε εξετάσεις στην ανωτάτη κρατική επιτροπή του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ηθοποιού. Τον χειμώνα του ιδίου έτους έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή ως πρωταγωνίστρια του θιάσου «Ιορδάνη Μαρίνου» σε περιοδεία, στο έργο “Η βροχή” του Σώμερσετ Μομ, στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον.

Το καλοκαίρι του 1963 περιόδευσε πάλι σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιώργου Λευτεριώτη» με έργα ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και το χειμώνα του ’63-64 συνέχισε ως πρωταγωνίστρια του θιάσου «Γιάννη Μαλούχου» σε περιοδεία που ολοκληρώθηκε με παραστάσεις στο θέατρο Μετάλλειον (Παγκράτι) με μεγάλη επιτυχία.
Το καλοκαίρι του ’64 συμμετείχε στο έργο των Ιμπροχώρη- Γ. Παπά « Η Ζωντοχήρα», στο θέατρο «Αναλυτή» με το θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου. Ερμήνευσε έναν εντυπωσιακό ρόλο «σουμπρέτας» και πήρε τις καλύτερες κριτικές από τους αυστηρούς κριτές της εποχής.

Κατά την πορεία της θεατρικής της διαδρομής στο θέατρο πρόζας και μετά από παρότρυνση της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου μεταπήδησε στην επιθεώρηση, την οποία υπηρετεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Ρία Δελούτση: Η καριέρα στον κινηματογράφο

Παράλληλα με το θέατρο ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε 32 ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής: «Βαβυλωνία» (κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθεσία Γ. Διζικιρίκη) όπου πρωταγωνιστεί, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ιταλίδας πριμαντόνας, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. «Η Παριζιάνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, «Ο γίγας της Κυψέλης» με τον Νίκο Ρίζο, «Το αφεντικό μου ήταν κορόϊδο» με τον Νίκο Σταυρίδη, Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου με τον Σωτήρη Μουστάκα, Ξύπνα κορόιδο με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Πειραιάς ώρα 7:30 με τον Λαυρέντη Διανέλο και την Κάκια Αναλυτή, Ξενοδοχείο των παρανόμων κι άλλες.

Έλαβε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές καθώς και σε θεατρικά έργα του ραδιοφώνου. Έχει ερμηνεύσει έργα των: Ευριπίδη, Σώμερσετ Μομ, Τσέχωφ, Τουργκένιεφ, Πρίσλεϋ, Αρμπούζοφ, Λόρενς, Κορρέ, Στίβενς, Ν. Τσιφόρου, Τ. Μωραϊτίνη, Άννινου, Δ. Ψαθά, Σ. Φωτιάδη, Τραϊφόρου, Βασιλειάδη, Σπυρόπουλου, Ασημακόπουλου κ.ά

Έχει παίξει με όλους τους καταξιωμένους συναδέλφους της, όπως οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Παντελής Ζερβός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέκος Λειβαδίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Σταύρος Παράβας, Κούλης Στολίγκας, Γιάννης Γκιωνάκης, Κώστας Χατζηχρήστος, Θανάσης Βέγγος, Σωτήρης Μουστάκας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ρένα Ντορ, Άννα Καλουτά, Μαίρη Αρώνη, Σμάρω Στεφανίδου και άλλους συναδέλφους της.

Το 1970 παράλληλα με το θέατρο εμφανίστηκε σε “ρεβύ” της κοσμικής ταβέρνας «Παλιά Αθήνα» με τους: Ρένα Βλαχοπούλου, Κλειώ Δενάδρου, Γιάννη Φλερύ, Λίντα Άλμα και την ορχήστρα Λυκούργου Μαρκέα, (σε σατυρικό ντουέτο με τη Μάρω Γραυλιώτου).

Ρία Δελούτση: Σταρ Ελλάς του 1961

Εκείνα τα καλλιστεία έλαβαν χώρα στα Αστέρια της Γλυφάδας, ενώ παρουσιαστής δεν ήταν άλλος από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Μάλιστα, ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν εκείνος που ανέλαβε να προλογίσει την τελετή. Από τη μεριά της, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, πραγματοποίησε τη στέψη (σ.σ. εκείνη την εποχή ήταν σταρ).

Ρία Δελούτση: Ο τίτλος της σταρ Ελλάς και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Η επιλογή των υποψηφίων έγινε έπειτα από πρόσκληση της εφημερίδας «Απογευματινή» μέσω αποστολής φωτογραφιών. Ανάμεσα στα φαβορί ήταν η 21χρονη Γκιζέλα Ντάλι και η 17χρονη Ρία Δελούτση. Τον τίτλο της πιο όμορφης Ελληνίδας κέρδισε η «αισθησιακή», όπως την χαρακτήρισαν, Δελούτση. Η Ντάλι δεν κέρδισε κάποιο τίτλο, διότι η επιτροπή έκρινε ότι ήταν ήδη φτασμένη ηθοποιός.

Αναπληρωματική αναδείχθηκε η Μαίρη Αλεξοπούλου, η οποία ακολούθησε καριέρα στο τραγούδι. Αργότερα αποσύρθηκε σε μοναστήρι και έγινε μοναχή με το όνομα «γερόντισσα Θεονύμφη». Η 17χρονη Ρία Δελούτση ταξίδεψε στην Αμερική για τα διεθνή καλλιστεία, όπου αναδείχθηκε «Μις Φιλία». Ήταν ψηλή και είχε εντυπωσιακό σώμα. Είχε γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 1944 στο Άργος. Ο πατέρας της ήταν Ιταλός και το πραγματικό της επώνυμο ήταν Ντε Λούτζιο.

Ένα χρόνο μετά τη γέννηση της, οι γονείς της μετακόμισαν στην Αθήνα. Από τα 15 της χρόνια ασχολήθηκε με την υποκριτική και σπούδασε στη σχολή θεάτρου και κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου. Ένα χρόνο αργότερα, πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο θέατρο, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή μετά τη νίκη της στον διαγωνισμό ομορφιάς του 1961. Όταν βρισκόταν στο Μαϊάμι για τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος δέχθηκε πρόταση από κινηματογραφικούς παραγωγούς του Χόλιγουντ αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει την καριέρα της στην υποκριτική.

Ρία Δελούτση: Ο γάμος με τον Βαγγελή Πλοιό και ο χαμός του γιού της που δεν τον άντεξε

Τραγουδούσε, χόρευε και είχε πλούσιο ταμπεραμέντο. Αργότερα εμφανίστηκε στο θέατρο, σε επιθεωρήσεις και σε τηλεοπτικές σειρές. Τότε γνωρίστηκε με τον σύζυγό της, τον ηθοποιό Βαγγέλη Πλοιό, τους οποίους πάντρεψε το 1970 ο Σταύρος Παράβας. Απέκτησαν έναν γιο, ο οποίος εργαζόταν ως ηλεκτρονικός στην ΕΡΤ. Το 2010 ο γιος της σκοτώθηκε σε ηλικία 38 ετών, ενώ πήγαινε στη δουλειά με τη μηχανή του.

Η Δελούτση δεν ασχολήθηκε ξανά με την υποκριτική. Σήμερα, ζει στην Αθήνα.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του