Ουίλιαμ Φλάχερτι: Η Μάχη Με Τον Καρκίνο Στα 3 Του, Οι 10% Πιθανότητες Να Ζήσει Και Η Συμμετοχή Στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ουίλιαμ Φλάχερτι: Η Μάχη Με Τον Καρκίνο Στα 3 Του, Οι 10% Πιθανότητες Να Ζήσει Και Η Συμμετοχή Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Στα 17 Του

Ουίλιαμ Φλάχερτι: «Μπαμπά, με βλέπεις; τα καταφέραμε!», φωνάζει πλέον δυνατά ο Ουίλιαμ – Οι γιατροί του έδιναν μόλις 10% πιθανότητες να ζήσει. Όχι μόνο έζησε, όχι μόνο νίκησε την παλιοαρρώστια αλλά πήρε μέρος και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022.

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και η ιστορία του σκιέρ, Ουίλιαμ Φλάχερτι, είναι παράδειγμα για τα παιδιά που μάχονται με την αρρώστια. Μια ιστορία απίστευτης τραγωδίας, αλλά και περηφάνιας και ελπίδας.

Είχε 10% πιθανότητες να ζήσει

Ως μικρό παιδί τριών ετών στο Σινσινάτι του Οχάιο, ο Ουίλιαμ Φλάχερτι διαγνώστηκε με αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση, μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε όργανα του σώματος.

Του δόθηκαν 10% πιθανότητες να ζήσει και στα 17 του συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μάλιστα ως σημαιοφόρος του Πουέρτο Ρίκο.

Στις διακοπές έμαθε το σκι

Μεγαλώνοντας, η οικογένειά Φλάχερτι έκανε διακοπές για σκι που διαρκούσαν μια εβδομάδα κάθε χρόνο από τότε που ο Ουίλιαμ ήταν πέντε ετών. Έμαθε για πρώτη φορά σκι στο Κολοράντο το 2010. Η οικογένεια μετακόμισε από το Σινσινάτι στο Πουέρτο Ρίκο έναν χρόνο αργότερα, αλλά συνέχισε να κάνει διακοπές για σκι.

«Ο αδερφός μου και εγώ αγαπούσαμε την έκρηξη αδρεναλίνης λόγω του σκι τόσο πολύ που, όταν ήμουν 10 αρχίσαμε να αγωνιζόμαστε. Η βιασύνη και η αίσθηση ελευθερίας που αποκτώ από το σκι με ενθουσιάζει» τόνισε ο Ουίλιαμ.

Όταν ο Ουίλιαμ Φλάχερτι διαγνώστηκε σε ηλικία τριών ετών, του δόθηκε μόνο 10% πιθανότητες να επιβιώσει. Ωστόσο, μόλις 10 ημέρες μετά την επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών, βγήκε από το νοσοκομείο.

Δωρητής ήταν ο 8χρονος αδερφός του

Ο Ουίλιαμ Φλάχερτι ολοκλήρωσε και τις δύο διαδρομές στο Γιγαντιαίο Σλάλομ Ανδρών στο Πεκίνο 2022, τέσσερα χρόνια αφότου ο αδερφός του, Τσαρλς, διαγωνίστηκε στη Πιόνγκτσανγκ το 2018 για να γίνει ο πρώτος Χειμερινός Ολυμπιονίκης του Πουέρτο Ρίκο εδώ και δύο δεκαετίες.

Τα αδέρφια έχασαν τον πατέρα τους μετά τους προηγούμενες Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο Ουίλιαμ είχε μόλις 10% πιθανότητες επιβίωσης ως παιδί, αφού υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η μητέρα τους είπε ότι σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10 –το ένα μεταφράζεται σε “υγιές και υπέροχο”, ενώ το 10 “είναι νεκρός”– οι γιατροί έδωσαν βαθμολογία 9,5. Στη χειρουργική επέμβαση, ο αδελφός Τσαρλς ήταν ο δωρητής του και η επέμβαση το 2008 στέφθηκε με επιτυχία παρά τις μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

Περισσότερες από 75 μεταγγίσεις αίματος και πάνω από 20 χειρουργικές επεμβάσεις

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας από μεταμόσχευση μυελού των οστών στα τρία του χρόνια, έχουν προκαλέσει πληθώρα ιατρικών προβλημάτων τόσο στον ίδιο σωματικά όσο και στην καριέρα του στο σκι. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Τσαρλς, που τότε ήταν μόλις οχτώ ετών, δώρισε μυελό του αίματος για να καταπολεμήσει την αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση (αλλιώς γνωστή ως HLH), μια ασθένεια με πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

Από τότε έχει υποστεί χημειοθεραπεία, στεροειδή, μεταμόσχευση και πολλές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις θεραπείες. Έχει επιβιώσει από περισσότερες από 75 μεταγγίσεις αίματος και πάνω από 20 χειρουργικές επεμβάσεις. Το σκι, η άσκηση, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας του.

«Το σκι είναι σχεδόν ανακούφιση από το άγχος»

Ήταν ένας μακρύς δρόμος για την ανάρρωση για τον Ουίλιαμ, αλλά αυτός και ο αδελφός του ερωτεύτηκαν το σκι και το όνειρο να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν η προπονήτρια Σάρα Ράνταμους τους βοήθησε στο ταξίδι τους.

«Το σκι για μένα είναι σχεδόν ανακούφιση από το άγχος. Από αυτό πήρα τη δύναμη και την απόφασή μου να συνεχίσω να αντιμετωπίζω όλες τις ιατρικές παρενέργειες. Πόσοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι είχαν την ευκαιρία να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;» επισήμανε πριν πάει στην Κίνα.

Ο θάνατός του πατέρα του

Ο μικρός ακολουθούσε τα βήματα του αδελφού του, με τον Τσαρλς να τερματίζει 73ος στη Νότια Κορέα το 2018.

Ο Ουίλιαμ Φλάχερτι, 17 ετών σήμερα, τερμάτισε 40ος στο Γιγαντιαίο Σλάλομ Ανδρών στο Πεκίνο 2022, ολοκληρώνοντας και τις δύο διαδρομές του με συνδυασμένο χρόνο 2:41.42 –περίπου 32 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωταθλητή Μάρκο Όντερματ.

«Γεια σου μπαμπά, βλέπεις; Τα καταφέραμε» είπε μετά τον τερματισμό του. Τα αδέρφια έχασαν τον πατέρα τους μεταξύ των δύο Ολυμπιάδων.

Έγινε Ολυμπιονίκης

«Σήμερα έκανα ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Τερμάτισα δύο αγώνες στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι στην 40η θέση. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι θα το ξανακάνω στο σλάλομ, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει» ανέφερε περιχαρής.

Ο Ουίλιαμ θα χρειαστεί άλλη μια επέμβαση τους επόμενους μήνες, με τα προβλήματα υγείας του να επανεμφανίζονται μετά την αφαίρεση όγκου από το πρόσωπό του, αλλά στις προκλήσεις που έρχονται ο έφηβος μπορεί να αυτοαποκαλείται Ολυμπιονίκης –ένας αθλητής που ξεπέρασε τις πιθανότητες για να εκπληρώσει ένα όνειρο.

Σημαιοφόρος, όπως και ο αδερφός του

Επιλέχθηκε ως σημαιοφόρος της τελετής έναρξης για το Πουέρτο Ρίκο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, ενώ ο αδερφός του ήταν αυτός που κρατούσε τη σημαία της χώρας πριν τέσσερα χρόνια.

«Η ζωή μας είναι σαν μια σειρά από κομμάτια παζλ, μερικές στιγμές απίστευτης τραγωδίας, αλλά και περηφάνιας και ελπίδας» ανέφερε η μητέρα τους. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του