Μαίρη Χαλκιά: Τα καρφιά για τη Βουγιουκλάκη, ο θάνατος που την τσάκισε και η μοναχική ζωή σήμερα

Μαίρη Χαλκιά: Έπαιξε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και κατάφερε να ξεχωρίσει ακόμη και μέσα από δεύτερους ρόλους. Η ίδια σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες “Νύχτα γάμου” υποδύθηκε την πρώην αρραβωνιαστικιά του Βουτσά και μετά ακολούθησαν και πολλές άλλες επιτυχίες. Η Μαίρη Χαλκιά σήμερα ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την έχουμε δει μόνο σε μερικές μικρές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αφού ζει μια ήσυχη και απομονωμένη ζωή στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Μαίρη Χαλκιά: Οι γνωστότερες συμμετοχές της

Στην ταινία “Νύχτα Γάμου” είναι η πρώην αρραβωνιαστικιά του Βουτσά, στις “Γοργόνες και μάγκες” είναι μία από τις τέσσερις κοπέλες στην αρχή της ταινίας που κλείνουν ραντεβού στον Γεωργίτση και τον καταβρέχουν με τα ποτήρια νερό, στο “Γαμπρός απ΄το Λονδίνο” είναι η πελάτισσα που πάει με τον αρραβωνιαστικό της στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών που δουλεύει ο Βουτσάς, στην ταινία “Αρχόντισσα και αλήτης” είναι μία από τις κοπέλες που ντύνουν την Βουγιουκλάκη για τους αρραβώνες της, στις “Φουσκοθαλασσιές” είναι μία από τις κόρες της καπετάνισσας. Έχει παίξει συνολικά σε 17 ταινίες, όμως οι παραπάνω είναι αυτές που προβάλλονται συχνότερα από την τηλεόραση κι έτσι δεν έχει ξεχαστεί η Μαίρη Χαλκιά, η ηθοποιός που ερμήνευσε τους συγκεκριμένους ρόλους.

Όμως η Μαίρη Χαλκιά, έγινε διάσημη από ένα ρόλο σε τηλεοπτικό σίριαλ. Ήταν η χαζούλα Ρέα Κατσιφάρα στη θρυλική Γειτονιά, ρόλος που υποδύθηκε από το 1972 ως το 1976 (η σειρά τέλειωσε τον επόμενο χρόνο). Ο Γιάννης Πρετεντέρης που έγραφε τη σειρά, ήθελε να βάλει στους ρόλους και τον Μικέ, τον ραδιοφωνικό χαζούλη που ερμήνευε ο Γιάννης Βογιατζής με μεγάλη επιτυχία (γνώριμος από την ταινία “Ο Μικές παντρεύεται”). Ο Βογιατζής ρίχνει την ιδέα να βάλουν μια γυναίκα χαζούλα αντί του Μικέ, και προτείνει την Μαίρη Χαλκιά για το ρόλο. Έτσι γεννιέται η Ρέα, που γίνεται πολύ αγαπητή στους τηλεθεατές.

Μαίρη Χαλκιά: Η πορεία της μέχρι το 2006

Η Μαίρη Χαλκιά θα αφήσει εποχή ως Ρέα, θα παίξει σε πολλές παραστάσεις (κυρίως επιθεώρηση και κωμωδία), θα παίξει και σε βιντεοταινίες (το 1988 στο “Άλλος Χαβάη, άλλος πληρώνει 3” το νούμερο με το τηλέφωνο και την Bibi-bo γίνεται επιτυχία από στόμα σε στόμα) και θα γνωρίσει πάλι δόξες με τη συμμετοχή της στη σειρά “Τα επτά κακά της μοίρας μου” του Γιώργου Κωνσταντίνου, το 1991 (ως το 1994), στο Mega, όπου υποδύεται μία από τις τρεις συζύγους του “Λάμπρου Φουντούκη”, την Μαρία. Τελευταία εμφάνισή της στο σίριαλ Μόνο εσύ, στην ΕΡΤ, το 2006.

Μετά από πολλά χρόνια που δεν την έχουμε δει, παρά μόνο σε μικρές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, η Μαίρη Χαλκιά έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση, στο θέατρο Άλσος για να χειροκροτήσει τον Τάκη Ζαχαράτο και την Άντζελα Δημητρίου. Χαρούμενη και χαμογελαστή, ευχαριστήθηκε την παράσταση και εμείς ευχαριστηθήκαμε που την είδαμε μετά από χρόνια.

Μαίρη Χαλκιά: Η ατάκα της για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

-Υπάρχει κάτι που θυμάστε μέχρι και σήμερα από τις συνεργασίες σας;

Είχα κάνει μια μικρή συμμετοχή σε μια σκηνή με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» και ήμουν εγώ μαζί με ένα άλλο κοριτσάκι και γνωριστήκαμε με την Αλίκη μέσα στο στούντιο της Φίνος Φιλμ. Ήταν μια σκηνή που δεν κράτησε ούτε τρία λεπτά, αλλά δεν ήταν επικοινωνιακή μαζί μας, να έρθει να μας μιλήσει, να μας πει «Καλημέρα κοριτσάκια, πώς λεγόσαστε;Είσαστε ηθοποιοί;», τίποτα από όλα αυτά. Και όταν μετά από χρόνια είδα αυτή τη σκηνή στην τηλεόραση, σκεφτόμουν ότι γυρίσαμε τη σκηνή και η Αλίκη δεν μας μίλησε και αναρωτιόμουν γιατί δεν το έκανε και μου έχει μείνει στο μυαλό αυτό το συμβάν, ήταν μεγάλη σταρ και στα φώτα της δουλειάς από κεκτημένη ταχύτητα μπορεί να συμπεριφέρθηκε έτσι.

Μαίρη Χαλκιά: Τι θυμάται από Χρονοπούλου και Καραγιάννη;

-Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη Μαίρη Χρονοπούλου;

Με τη Μαίρη, εκτός της ταινίας, είχαμε δουλέψει και στο θέατρο. Ήταν μια γυναίκα διανοούμενη και μορφωμένη, με άψογη συμπεριφορά απέναντι σε όλους και αγαπούσε πολύ τα νέα παιδιά. Δεν είχα να της προσάψω ποτέ κάτι άσχημο. Ήταν πολύ του βιβλίου, μπορεί να ήμασταν στα καμαρίνια και να είχαμε στήσει μια κουβέντα και η Μαίρη κρατούσε πάντοτε μπροστά της ένα βιβλίο, είχε παιδεία.

-Κεφάλαιο Μάρθα Καραγιάννη. Πώς ήταν;

Σπουδαία ηθοποιός και άνθρωπος, ήταν μια γυναίκα έξω καρδιά. Τι να πω, αυτοί οι ηθοποιοί ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλον, μιλούσε η ανθρωπιά τους πάνω από όλα και μετά το ότι ήταν σπουδαία ονόματα στον χώρο του κινηματογράφου, μάλλον δεν το είχανε συνειδητοποιήσει ή δεν έδιναν σημασία σε αυτό. Δεν υπήρχαν τότε οι σελέμπριτις όπως τώρα. Δεν ξέρω καν τι εννοούν τώρα με αυτόν τον όρο… Τα παιδιά που βγαίνουν από τα ριάλιτι; Γιατί οι άνθρωποι της υποκριτικής δεν νομίζω ότι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Μαίρη Χαλκιά: Η εποχή που μοίραζε αυτόγραφα

Δεχθήκατε αγάπη από τον κόσμο; Ζητούσε αυτόγραφα;

Εννοείται, και ακόμα δέχομαι. Παλιά ναι μας ζητούσαν αυτόγραφα, πλήρωνα τον φωτογράφο με τον μήνα τότε για να μου τα βγάζει. Ήταν ανεπίτρεπτο εκείνη την εποχή να μην έχουμε αυτόγραφα μαζί μας, τώρα έχει μπει στη ζωή μας η τεχνολογία και ζητάνε selfie.

Μαίρη Χαλκιά: Η απώλεια που την τσάκισε και η απομόνωση

Ο σύζυγός μου, ο Πάνος Βέγιας, ήταν επίσης ηθοποιός και ο πρώτος μου έρωτας. Ο Πάνος «έφυγε» αλλά οι αναμνήσεις δεν ξεθωριάζουν. Τον είχα γνωρίσει στη δραματική σχολή, ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε. Ήταν πολύ αξιόλογος άνθρωπος».Η Μαίρη Χαλκιά τα τελευταία χρόνια ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως δεν τη νοιάζει.Απομονωμένη σε μια φιλόξενη γειτονιά στο Δήλεσι της Βοιωτίας, και έχοντας για παρέα τα τέσσερα σκυλάκια της (Σπεράντζα, Ρόνι, Νταίζη και Ρούλη) που μάζεψε από τον δρόμο, αισθάνεται ολοκληρωμένη. Μπορεί να μην έχει παιδιά, αλλά τα ζωάκια, που τους χαρίζει όλη την αγάπη της, καλύπτουν αυτό το κενό.

Η μετακόμισή της στην επαρχία δεν ήταν απόφαση της στιγμής. Ξέρει πολύ καλά ότι τα πάντα έχουν ημερομηνία λήξης. Για εκείνη αυτή η στιγμή ήρθε όταν αποφάσισε να κάνει ριζική τομή στη ζωή της και να μετακομίσει μόνιμα στο Δήλεσι. Βέβαια απέχει και γιατί αρνείται να παίξει σε «δευτεροτρίτες» δουλειές. Μιλώντας στην «Espresso» είχε τονίσει πως υπήρξε κακομαθημένη. Ο λόγος; Πολύ απλά: «Είχα την τύχη να παίξω σε πρωτοκλασάτες δουλειές» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του